Festival Ondemediterranee

Tomi - Siddharta

Tomi – Siddharta

ali po domače ‘Zamejski rock Festival 2003’


V nedeljo, 6. junija zvečer, so zamejski Slovenci v Italiji imeli priložnost kar doma prisluhniti koncertoma dveh slovenskih bandov, v sklopu dveh festivalov. Na festivalu Ondemediterranee je nastopila Tinkara Kovač z bandom. Dogajanje se je odvijalo na Caravelli v Sistiani, kjer je tipični obiskovalec rock koncertov ob prihodu dobil vtis, da je zgrešil koncert.  Pričakal nas je oder, na katerem je postavitev instrumentov nakazovala rock zasedbo, begala pa nas je publika, ki je mirno sedela na lepo v vrste postavljenih belih plastičnih stolih in ki se je tudi starostno (v plus seveda) malo razlikovala od običajnih obiskovalcev takih koncertov.


Po kratki zamudi se je koncert začel in medtem se je nabralo tudi lepo število ‘primerno’ starih poslušalcev. Tinkara je publiko pozdravila v italijanščini, pa tudi med komadi jo je nagovarjala v tem jeziku (prevedla je naslov komada oziroma povedala o čem govori). Z bandom je zaigrala kar nekaj komadov iz novega CDja O.Range, nekaj uspešnic iz prejšnjih plat in, kot jo je sama definirala, svojo prvo pesem Lepa Vida. Večino pesmi je odpela v slovenščini, nekaj v angleščini, pesem Spezza cuori pa v delno v italijanščini in delno v slovenščini. Pesem, ki jo sam v originalu poje v italijanščini, ji je podaril kantavtor Massimo Bubola. Tinkaro s skupino je za živo nastopanje treba kot navadno pohvaliti, saj so se spet izkazali kot zelo uigran team, fantje so super glasbeniki, Tinkara pa je odlična flavtistka in pevka. Majhna in čisto osebna pripomba leti le na besedila pesmi iz novega CDja, ki pustijo v primerjavi z do sedaj slišanim vtis površinskosti in enostavno ne prepričajo.


Festival Onde mediterranee se nadaljuje. Drugi nastopajoči naslednje dni bodo: kosovni odpadki, Franco Battiato, Kocani orester in drugi.


Za več informacij pa poglejte na www.ondemediterranee.it.


Ker se je Tinkarin koncert se je zaključil ob 23.30, je bilo treba pošteno pohiteti na naslednje prizorišče, v Praprot, kjer je bil napovedan za 23.00 koncert Siddharte. Praprot, kje to sploh je? Napotki so bili taki: 15 km severno od Trsta proti Nabrežini. Vožnja po zatemnjenih, nenaseljenih gozdnih poteh, brez žive duše, ki bi jo lahko vprašali za informacije. Naenkrat se v tisti gozdni tišini zasliši glasba, na obzorju pa se riše svetlo nebo… in sledimo zvoku. Končno hiše in ljudje, ki povedo ”samo naravnost po tej poti.” Tako po eni uri lutanja zagledamo prvo, drugo, tretjo oznako za festival in končno množico parkiranih avtomobilov. Ko izstopimo iz avtomobila, sledimo Tomijevemu glasu in v pospešenem koraku odhitimo mimo prostega vstopa pod oder. Na odru so že igrali Siddharta in množica ljudi je že vneto poskakovala in prepevala. Navdušenje publike je kazalo, da je med njimi kar nekaj zvestih fanov oz. takih, ki njihovo glasbo dobro poznajo. Siddharta so odigrali komade iz prvih dveh CDjev, ki pa so tokrat zveneli drugače, klasični izvedbi v živo so dodali nekaj elektronike, tako da je po letu poslušanja izključno posnetega materiala takšno različico prav zanimivo slišati. Da je za njimi leto trdega dela, ne pa počitka, je slišati tudi pri koncertiranju, zdi se kot da so še boljši, morda pa je to ta neopisljivi super feeling ko po celem letu Siddharto ponovno slišiš v živo. Čeprav smo si priborili bis, je na našo žalost po dveh komadih Tomi pozdravil publiko rekoč da se vidimo septembra (po še neuradnih virih bo koncert na stadionu v Ljubljani), sledil je še priklon celega banda in koncert se je zaključil. Občutek je bil fantastičen in nestrpno čakamo september.


Zamejski rock festival se je sicer začel že v petek 4.7. in na odru so nastopile številne skupine: The Drinkers, Noctiferia, Alcoholic scum, Black Rose, Blek Panters, Crazy People, Imbeciles, La cacca intorno, Narcotic Luxuria, Nero Chiaro, Nuovi amici DTM, Pet štroncov v vetru, Selenic, Xarantania. Vstop je bil vse tri dni prost in nudili so tudi možnost kampiranja tistim, ki so prišli od daleč. Sicer naj bi bil to zadnji zamejski rock festival, vendar se nikoli ne ve, mogoče si organizatorji premislijo, tako da ne bo odveč, če naslednje leto ob tem času kaj pobrskate po internetu.


Aleša & Maša

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.