Patetico v Slovenskih Konjicah

Dejan Berden

Dejan Berden

V petek 6.2.2003 sva s kolegom Fekijem (basist skupine Crossroads) zavila v Slovenske Konjice in sicer v lokal Patriot. Karlo, programski vodja,  nama je pojasnil, da je to v bistvu Dom upokojencev (ne, ne šalim se), katerega  je Klub študentov Dravinjske doline temeljito prenovil in je sedaj zbirališče mladih iz Dravinjske doline, neredko pa vanj zavijejo tudi obiskovalci iz drugih krajev Slovenije. V klubu se odvijajo koncerti, razstave, projekcije, predstavitve, skratka vse mogoče.


Ta večer smo vsi nestrpno pričakovali skupino Patetico. Kdo pravzaprav sploh so Patetico?


Poglejmo malo nazaj….Lani se je v Ljubljani in kasneje še v drugih krajih po ljubi domovini pojavil CD s posnetkom nastopa skupine Cabaret Patetico. Tako so jo vsaj predstavili. Posnetek  je nastal med njihovim nastopom v mariborskem jazz klubu Satchmo, ko je tonski mojster Hasan po tretjem zaigranem komadu začutil, da bi bilo dobro vse skupaj posneti. Torej po čistem naključju. In takšne stvari so običajno najboljše. Kako je potem ta posnetek začel krožiti, še ni popolnoma jasno, zagotovo so ga najprej  pričeli deliti člani benda svojim prijateljem, svoje je dodala še neka ljubljanska firma, ki je CD v veliki količini razmnožila in ga razdelila med svoje poslovne partnerje. Danes je njihov CD iskana stvar, kar mimogrede potrjuje tudi dejstvo, da so na Valu 202 in Radiu Študent po končanem  programu predvajali kar celo ploščo kjub temu, da na njej brni. Med tem je bend posnel nov CD, ki bo predvidoma marca letošnjega leta zagledal luč sveta in video s skladbo ‘Moj navihan Valentin’. Video je posnet v ČB tehniki, režiral ga je Vinči Anžlovar. Verjetno se ga bo dalo kmalu videti tudi na TV ekranih.


Dvorana je bila napito polna in kakšnih 150 ljudi je že nestrpno čakalo nastop skupine, kar je posledica dejstva, da so o skupini pisali tudi v Mladini. ‘Zakaj jočemo ob lepih filmih, vzdihujemo ob lepih pesmih? Zakaj otožnost, melanholija, nostalgija? Zakaj hrepenenje in zakaj samota? Zakaj imamo ljudje tako radi srečne konce?’ S temi besedami nas je nagovorila Nika, iskreno in čustveno. Ves koncert povezujejo vezna besedila. Žal del prisotnega občinstva ni zanimalo dogajanje na odru, k čemur je pripomoglo še slabo (postavljeno) ozvočenje v dvorani, vendar pa to ni motilo izvajalcev in so nastop profesionalno izpeljali do konca. Občinstvo v prvih vrstah jih je nagradilo z vzkliki občudovanja in skupino še trikrat priklicalo nazaj na oder. Med drugimi so predstavili tudi skladbo ‘Moj navihan Valentin’. ki se nahaja na zgoščenki, ki jo bo podjetje Mobitel tržilo v istoimenski prodajni akciji in jo že lahko slišite na radiju oz. gledate na TV.


Navajam še delček kritike Janija Kende v Slovenskih novicah, (8.11. 2003), ki pravzaprav pove vse:
‘Cabaret Patetico je nekaj najboljšega, kar se je lahko zgodilo tukajšnjemu alternativnemu glasbenemu življenju – Plemenita mešanica bluesa, jazza in swinga z doživetimi besedili je otrok pesnika in književnika Roka Vilčnika, ki je patetiko iztrgal negativnemu pomenu in ji vdihnil novo življenje – Pevka Nika Perunovićs samosvojo in edinstveno interpretacijo uhaja vsem opredelitvam.’  


Več o Patetico na www.patetico.net


tekst in foto:  Marjan Laznik

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.