Tinkara je zaustavila dih in pospešila srca tudi hrvaški publiki

foto: Aleksander Remec

foto: Aleksander Remec

Veliko navdušenje ob gostovanju na zagrebškem koncertu legendarne skupine Jethro Tull


Tinkara Kovač je v torek, 25. maja, nastopila kot posebna gostja legendarne skupine Jethro Tull. Skupina (pod vodstvom karizmatičnega flavtista Iana Andersona, ki je 6.marca bil Tinkarin gost na njenem že tradicionalnem in izredno uspešnem koncertu v Cankarjevem domu) je v polni mali dvorani zagrebškega Doma Sportova več kot uro in pol navduševala zbrano publiko. Velik trenutek za Tinkaro je napočil malo pred deseto uro, ko jo je Ian Anderson povabil na oder. Zagrebška publika je v šokantno roza-črni kombinaciji oblečeno Tinkaro sprejela odprtih rok in z glasnim navdušenjem. Skupaj z Jethro Tulli je Tinkara odigrala slovito in zgodovinsko uspešnico »Bouree« in »Griminelli’s Lament« z albuma »Rupi’s Dance«. Slednja je bila napisana za največjega italijanskega klasičnega flavtista, Andrea Griminelli, s katerim je Ian Anderson že nekaj krat nastopal – a očitno so ga Tinkarine flavtistične vragolije tako navdušile, da ji je to zahtevno skladbo zaupal ter celo na zagrebškem odru preimenoval v »Tinkara’s Lament.«


Toda člani skupine Jethro Tull so za Tinkaro pripravili tudi presenečenje in na skrivaj naštudirali angleško različico njene uspešnice »The Place 2 B«. Tinkara je izvedela presenetljivo novico šele med popoldansko tonsko vajo in bila presrečna, da se je ena največjih rock skupin na svetu odločila odigrati eno njenih skladb. V izvedbi kitarista Martina Barra, bobnarja Doana Perryja, klaviaturista Andrewa Giddingsa, basista Jonathana Noyca in seveda flavtista in pevca Iana Andersona (ki si je v tej pesmi privoščil novi flavtistični dvoboj s Tinkaro in z njo tudi pel vse refrene), je skladba zazvenela kot nikoli prej.


Drugi, in zakjlučni vrhunec večera pa je bil brez dvoma bis z nepozabno izvedbo uspešnice »Locomotive Breath« v kateri sta Ian Anderson in Tinkara z dvobojem flavt publiko dvignila do neskončnih višin. Cela dvorana je pokala po šivih, ko sta oba flavtista demonstrirala izvrstno obvladanje svojega inštrumenta, kar je zabrebški osrednji časnik »Jutranji List« kasneje označil kot »furiozno« in ognjevito. Jethro Tull ravno danes končujejo svojo turnejo po vzhodni Evropi in se bodo julija in avgusta odpravili na turnejo po zahodni Evropi.


Nekaj navdušenih online recenzij tega zgodovinskega koncertnega dogodka za Tinkaro in za celotno slovensko glasbo si lahko preberete tukaj:


http://www.muzika.hr/default.aspx?id=2121


http://www.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A285F2863285D2863285A28582858285C2863288E2897289328632863285928582858285F285A285928632863286328592863R


PR

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.