Lublanski psi se vračajo

Lublanski psi se vračajo

Lublanski psi se vračajo

PUNK NA SLOVENSKEM


Punk je tudi v Sloveniji v glasbi pustil usodne posledice, čeprav je k nam prišel šele v začetku leta 1978. Začeli so ga Pankrti. Punk so vrteli tudi na Radiu Študent, Igor Vidmar pa je bil nekakšen guru punk scene pri nas. Zaradi zamika v letih ni bilo opaziti ostre meje med klasičnim punkom, ki so ga utemeljevali predvsem Pankrti, Lublanski psi in Buldogi ter kasnejšim slovenskim novim valom. New wave bandi, ki so pod vplivom punka in post punka začeli delovati v prvi polovici osemdesetih, še danes predstavljajo enega vrhuncev slovenskega rocka, bandi kot so Niet, Via Ofenziva, Čao Pičke, Berlinski zid, U.B.R., Šund, Kuzle in še nekateri, pa spadajo v ospredje našega punka.


Punk je bil v Sloveniji oz. tedanji Jugoslaviji dokaj močno underground gibanje, ki se je zoperstavilo napakam socialistične družbe. Njegov nastanek so pogojevale socialno-ekonomske razmere, v katerih smo takrat živeli: nezaposlenost, nizek življenjski standard, inflacije, devalvacije, stanovanjski problemi…
Med prvimi, ki so kot glasbena skupina idejo punka vpeljali v Slovenijo, so bili Pankrti. Nekako ob istem času so na Radiu Študent začeli predvajati prve punk plošče, ki so jih posamezniki prinesli iz tujine.
Ko se je enkrat začelo, ni bilo več poti nazaj; nastali so bendi Buldogi, Lublanski psi, Kuzle, Otroci socializma, Čao pičke, Tožibabe, CZD, Indust bag… Za tedanjo miselnost povprečnega državljana je bil šok seveda že sama pojava punka: verige, strgane kavbojke, neti, pasje ovratnice, bulerji ali pa njihovi predhodniki, stari vojaški čevlji JNA, priponke, majice s “čudnimi” slikami in napisi, usnjene jakne s slogani in imeni najljubših skupin… Zaradi obleke in pogosto tudi nasilniškega obnašanja so bili marsikje nezaželeni, preganjali so jih državni organi.


KULTNA PUNK SKUPINA LUBANSKI PSI SE PO DVAJSETIH LETIH ZNOVA VRAČA NA GLASBENO SCENO ! ! !


Med njihovim nastopom se je pocedila prva kri Novega rocka. Ko so enega od članov ansambla za Božič 1981 izpustili iz pripora, ker vsemogočna Udba ni dokazala njegovega protidržavnega pedigreja, je skupina pavzirala. Kmalu potem se je spet zbrala, a ni naredila nič vidnejšega. Člani ansambla so se razkropili. Kitarist Milan, možganski trust Lublanskih psov, je postal katoliški misijonar. Mario, vokalist, je postal gledališki igralec. V TV nadaljevankah pa mu režiserji obvezno dodeljujejo vlogo udbomafijca. Na začetku devetdesetih se je z novim ansamblom vrnil na oder Novega rocka, a s skupino Quod Masacre ni sodeloval prav dolgo. Ivan, solo kitarist, še danes brenka na kitaro. Bobnar Potočki pa je postal socialni delavec. Basist Gantar je že na prvem Novem rocku nekoliko štrlel iz povprečja. Ko so bili ostali Lublanski psi mrtvo pijani, je bil Gantar trezen. Kariero bas kitarista je nadaljeval pri Pankrtih, danes pa je uspešen poslovnež.


NOVI ČASI, NOVA ZASEDBA


A jedro ostaja isto. V današnji zasedbi The Lublanski psi so poleg Maria Šeliha in Matjaža Gantarja še  Mark Čuček, Bogo Pretnar in Rok Plešnar. V letošnjem letu so fantje posneli 12 novih skladb, ki bodo izšle na albumu HRAPAVOGROBO TE LJUBIM. Ker gre za celovit pregled njihovega delovanja, bo založba Dallas novim skladbam dodala tudi bonus disk, na katerem bo pod naslovom DRENJANJE S SODRGO objavljenih 9 skladb skupine Lublanski psi iz obdobja 1979 – 1981.


Album Lublanskih psov bo izšel septembra, še pred tem pa se bo na radijskih postajah pojavil njihov prvi nov, udarni singel IN GOD WE TRUST


PR

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.