Slovenski praznik Swinga

swingers2

Swingers party, Ljubljana / Media park, 23.4.2005


Ob trenutno aktualnih predlogih za nova praznovanja raznih bolj ali manj nepomembnih dogodkov bi morali naši politiki zagotovo razmisliti še o prazniku Swinga, saj si ga po včerajšnjem vele dogodku v Cvetličarni prav gotovo zasluži!


Mislim, da sedaj  ravno mineva prvo leto od kar je Sajlas Šinkovec odločil, da svoje znanje swinga pridobljenega v New York-u razširi še v deželo kranjsko, deželo polke in veselih alpskih poskočnic. Ne vem kaj mu drugega reči, kot HVALA! Skupinica cca. 10 učencev zbobnanih iz vseh vetrov, ki se je prvotno zbirala v Drami in Jazzbini se je razširila v veliko srečno družino, ki ima sedaj srečanja vsak torek zvečer v gradu Kodeljevo, po domače Lunaparku. Zaradi čedalje večjega podmladka te družine je bilo ustanovljeno društvo Vintage, ki je včeraj preživelo svoj ognjeni (dobesedno) krst z uspešno speljanim Swingers party-jem, ki se je, kot sem že omenil zgodil v Cvetličarni.


V ljubljanski filharmoniji se duhovito pohvalijo- Nič za videti! Na Swingers party-ju pa se lahko pohvalijo veliko za slišat in še več za videti. Časovni stroj se je včeraj zavrtel za dobrih 50 let nazaj, napredna tehnologija pa je omogočila tudi premik kontinenta in sicer v južni del Združenih držav. Usnjene jakne z našitki, visoke frizure ojačane z briljantino, bleščeč caddy, utripajoči fliperji, nepogrešljivi jukebox, stojnica s pop cornom ter sladkorno peno in še najpomembnejše, veliko črno belo plesišče. Če se je kdo med vsemi rock ´a´ billy-ji, gospodičnami v kratkih krilcih, plesalci z baretkami, hozentregarji in obveznimi črno belimi plesnimi čevlji počutil preveč drugačnega, je nanj-o čakala prva pomoč v obliki vsestranske frizerke in pa stojnic z vsemi mogočimi in nemogočimi modnimi dodatki. Sajlasova plesna ekipa je začela s kratkim uvodnim tečajem (mislim, da mi ni več potrebno omenjati, da je šlo za swing, ne?!) in nadaljevala s tremi odličnimi koreografijami, da so vsi začetniki lahko videli česa vse se lahko naučijo ali pa no ja..ne naučijo. Nič od naštetega pa ne bi bilo izvedljivo, če ne bi bilo glasbene podlage za katero sta skrbela najboljša slovenska swing DJ-ja (hehe, že res da nimata konkurentov, ampak priznajte da se dobro sliši!) DJ Martin 13 ter Oilpower in pa skupine 8 bomb, BitchBoys-i in pa skriti gostje, ki so bili tako dobro skriti, da se sedaj nikjer ne izbrskam njihovega imena. 8 bombi so ponovno suvereno nastopili v polni, mednarodni zasedbi, BitchBoysi so bili tokrat res dobro razpoloženi, zaradi a) predstavitve nekaterih novih komadov ali b) opojnih substanc (beri: milnih mehurčkov pojedenih med špilom). Čeprav fantje, roko na srce, vaša koreografija le še ni toliko napredovala, kot ste napovedovali.


Če potegnemo črto pod celotnim dogodkom lahko mirne vesti rečem, da je uspelo več kot odlično in da vsi komaj čakamo, da se ponovno organizira kaka podobna zadeva!


Za konec pa še nekaj statističnih podatkov:
– Zadovoljnih obiskovalcev in plesalcev: nekaj sto
– Nezadovoljnih obiskovalcev: SURS ni zabeležil nobenega
– Začasno pokvarjenih pipc za pivo: 1 (1 preveč)
– Število tatoojev: nehali šteti pri 30 (1/2 od tega jih je najti že na Sajlasu)
– Število pre-zagnanih fotografov: vsaj 2
– Število izmučenih plesalcev: vsi…


Matjaž Tančič


foto: Domen Lombergar

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.