N’Toko z novim albumom ‘Dobrodelni koncert ob koncu sveta’ in vabilo na koncert

N'Toko z novim albumom 'Dobrodelni koncert ob koncu sveta' in vabilo na koncert

N’Toko z novim albumom ‘Dobrodelni koncert ob koncu sveta’ in vabilo na koncert

Nov album in 27. maja v ljubljanski Gali hali


Novomeščan Miha Blažič alias N’Toko velja za tehnično najbolj izpopolnjenega slovenskega raperja, ki presega tipične raperske okvire. Svojo kariero je pričel kot vokalist uspešnega funky-jazz-rap kolektiva Moveknowledgement, s katerim je pred dvema letoma izdal tudi ploščo »Sun Sun«. Vzporedno z delom v skupini je nastopal kot Mc na drum’n’basserski sceni ter se začel udeleževati tudi raznih improvizacijskih »freestyle tekmovanj« (prostosložno rimanje iz glave), kjer je postal dvakratni državni prvak. V drugo se je poleg njega do zmagovalnega trona povzpel še Trkaj, oba pa sta za nagrado dobila snemanje plošče pri založbi Nika. Nika je kasneje ustanovila podzaložbo RapNika, N’Toko pa je tam pred slabima dvema letoma izdal, kritično dobro sprejeto ploščo »Cesarjeva nova podoba«, s katero si je med rapersko in ostalo, predvsem alternativno publiko, pridobil kultni status glasbenika, ki nadgrajuje tipično rapersko formo. »Cesarjeva nova podoba« je bila izbrana za ploščo leta po oceni uredništva Radia Študent, kljub temu pa najbrž predvsem zaradi svoje brezkompromisnosti in drugačnosti, ni doživela velikega medijskega odziva. Najmočnejša točka N’Toka so vsekakor njegov odprt pogled na glasbo in odlični, večplastni teksti, s katerimi je navdušil že na svojem prvencu in jih na svoji novi drugi plošči »Dobrodelni koncert ob koncu sveta«, ki bo luč sveta ugledala v prihodnjih dneh, le še uspešno nadgrajuje.


Tekstualno je plošča nadaljevanje prvenca, saj bi jo lahko označili kot nekakšno brezkompromisno psihološko družbeno kritiko, predstavljeno brez tipičnih sladkih besed ter glamurja, ki se tematike loteva na humoren, realen, ironičen in ciničen način. Vpogled v stereotipnost današnje družbe presega tipično rapersko besedičenje ter se igrivo poigrava z veliko globljimi in predvsem z nezbanaliziranimi besedili. Prav poetična besedila so N’Toku prinesla mnoge nastope na »kantavtorskih« in pesniških (finalist pesniškega slama v KUDU) tekmovanjih.


Svojo odprtost do različnih glasbenih smeri je nadgradil z živo inštrumentacijo, kar za slovenske raperje do sedaj ni bila praksa. Tudi s tem je presegel vase zaprte stereotipne raperske okvire, za nameček pa v njegovi skupini najdemo same izvrstne glasbenike, ki izhajajo iz mlade in navdahnjene slovenske glasbeniške »smetane«. Na bas kitari je tako gonilna sila skupine Olivija Gal Gjurin (plošča Med moškim in žensko (Nika, 2004) je postala prava uspešnica), na trobenti najdemo odličnega jazzerskega trobentača Igorja Matkoviča, kitarist Uroš Weiberger »Wein« ter bobnar David Cvelbar pa prihajata iz N’Tokove matične zasedbe Moveknowledgement. Poleg njih je v skupini še tolkalec Jaka Berger iz zasedbe »Od Franclna možgani«. Res odlični skupini glasbenikov pa je kot gosta na tokratno ploščo N’Toko povabil še dodaten inštrument, ki ga lahko slišite v podobi slovenskega raperja in beatboxerja Murata.


Medžanrsko, na trenutke celo eksperimentalno, a docela kompleksno in glasbeno odlično prebavljivo odisejado, je na višji raperski nivo N’Toko spravil tudi z nekaj res nadpovprečnimi verzi. Tako so najvidnejše verze iz prve plošče, kot recimo
»Slovenci smo majhni, revni, sramežljivi, zato se vozmo z velkimi nemškimi avtomobili«,
»Lepota ni za povprečne ljudi, Jan Plestenjak latino lover pa nima dveh obrvi«, »sanjski moški nekrofilke, se zbudi že brez budilke…«,


zamenjali novi in iskrivi, recimo;


»Slovenec sem, nož na vratu olimpijskih udeležencev, Primož Peterka vprežen egotrip tisočih revežev«,
»ne bo me na volitvah, dokler ne klonirajo Krambergerja«,
»ko je Jezus umrl na križu bi mogl obesit znak – prosim, ne poskušajte tega doma/, ker Jezus je bil čist profesionalen kaskader, zate pa ne bo vstajenja si navaden amater«,
»po medenih tednih pridejo kisla leta, ker žene misljo, da je ljubezen višja, če je boleča«.


Plošča, ki se ne veže na trende in odprtim glasbenim poslušalcem ponuja veliko možnosti za miselna popotovanja, je inteligentna, duhovita, na trenutke srhljiva, svojo nevsakdanjost pa ponovno kaže tudi v t.i. asonanci (soglasniško neujemanje rime), s katerimi je presenetil že na prvi plošči.


Z zmanjšano hitrostjo rapanja se na sceno »vrača« najboljši slovenski freestyler in favorit insiderske rap srenje, ki je eden redkih glasbenikov, pri katerem šteje duša in glasba. Odnos do glasbe ni potrošniški, temveč so fantje pokazali veliko mero »jajc«, do kvalitetne glasbe pa gojijo spoštovanje. Ali boste po »Cesarjevi novi podobi« lahko prezrli še njegovo nadgradnjo in novo ploščo »Dobrodelni koncert ob koncu sveta«?


Prvi single s prihajajoče plošče nosi naslov SLOVENEC SEM,  ironično-cinično-realno-fatalen kolaž stereotipov o nas samih, brez dlake na jeziku se loti opisovanja vseh, dobrih in slabih, lastnosti Slovencev.


N’Toko bo 27.5.2005 nastopil v ljubljanski Gali hali.


Sodelujte v nagradni igri.


PR

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.