Totally American

harlem_globetrotters_002

Harlem Globetrotters, Ljubljana / Hala Tivoli, 14. 6.


Torek zvečer. Na Kodeljevem se je bil boj za slovenskega košarkarskega prvaka, v Tivoliju pa so se košarkarski navdušenci zbrali na ekshibicijski tekmi med belsko ekipo mladincev iz New Yorka in izključno črnsko zasedbo svetovno znane nastopaške skupine Harlem Globetrotters.


Da gre za črnsko skupino, ni nikakršen osebni rasistični izpad, pač pa dejstvo. Lastnik Harlem Globetrottersov, nekdanji košarkar Mannie Jackson, med svoje nastopače jemlje namreč izključno temnopolte Američane in ti v zrežiranem showu nastopijo proti izključno belski skupinici, ki seveda gladko izgubi. Manifest? No, saj niti ni važno. Pomembna je zabava. In dobrodelnost. Harlem Globetrotters velik del svojih aktivnosti posvetijo namreč otrokom in revnim.


Bolj kot obvladači žoge so člani HG zabavljači. Občinstvo ogrejejo s prisrčnimi triki, tekmo, ki temelji na zrežiranih akcijah, pa nato ves čas prekinjajo in dogajanje popestrijo z besednimi igrami (prepiranje s sodnikom ali pojasnjevanje soigralcem, kako se izvaja proste mete), vključevanjem občinstva (od tega, da otroci tekajo po igrišču in si oblačijo kose prevelikih dresov, pa ”kradenja” torbic damam in metanja superg, ki jih snamejo naključnemu gledalcu, prek igrišča, do trenutka, ko cela dvorana vstane in zapleše YMCA). Pri tem pa se naokoli sprehajajo prodajalci kokic in košarkarskih žog ter v kotu igrišča še maskota z ameriško zastavo in globusom na glavi. Amerika v malem.


Tina H. Zakonjšek


foto: Manca Gašpirc

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.