Festival FENS 2005

Festival FENS 2005

Festival FENS 2005

Festival FENS, Koper, 21.7.2005


SQUIER FENS


Tako, pa je za nami še zadnji festivalski dih, ki nam ga vsako leto pošljejo iz obale… Festival FENS, ki je bil do pred nekaj let bolj znan kot Nova scena Festivala melodij morja in sonca je ponudil 17 melodij slave željnih mladih talentov. Odločitev organizatorja, da festival spada v kontekst prireditev v okviru Rumene noči v Kopru je več kot odlična, saj si po eni strani lahko hitro ušel iz prizorišča in se zabaval pod drugimi odri, ki so bili ta vikend po Kopru posejani kot gobe po dežju, po drugi strani pa si je prav zaradi Rumene noči festival verjetno ogledalo več gledalcev kot pa bi si ga sicer.


S selitvijo festivala iz Portoroža v Koper, kar se je zgodilo pred štirimi leti, je prireditev dobila prave festivalske razsežnosti, saj se je iz utesnjene diskoteke Tivoli, kjer se je pelo na »play back«, prireditev preselila na veliki oder Titovega trga v Kopru, kjer so glasbeniki peli v živo na posneto glasbeno matrico. Morda gre malo zameriti le gostom festivala (letos sta bila to zamejska pevka Ylenia Zobec in zmagovalci prvega FENSA- skupina Kingston), ki so svoje pesmi zapeli na »play back«, saj bi »stari mačkI« mladim muckom lahko pokazali nekaj veščin petja v živo.


No, pa se vrnimo na festival. Kot že omenjeno se je predstavilo 17 glasbenikov, ki so se (eni bolj, drugi malo manj) po svojih najboljših močeh trudili svoje izdelke interpretirati na čim boljši način. Kot pač to znajo. Nekatere pesmi bodo ostale v večni sivini, nekatere še pod njo, nekatere so bile celo tako porazne, da je bila že njihova umestitev v program sporna, nekaj je bilo že slišanih, nekatere pa so bile res dobre in te so bile po večini tudi nagrajene. Splošni vtis je, da je bilo slišati (pre)malo novega, kar bi od mladih, neuveljavljenih glasbenikov pričakoval, saj so med notami še nepreračunljivi in neozirajoči se na okolico; in preveč že slišanega, statičnega.


Celoten festival se mi je zdel kot kakšen izdelek SQUIER. Za tiste, ki morda ne veste – Squier je cenejša serija FENDERjevih inštrumentov. Ne moremo trditi, da so vsi slabi, kje pa, med njimi se najde nekaj zelo dobrih, ki so sami sebi presežek, večinoma pa so to začetniški inštrumenti na katerih se učimo… Morda je tudi FENS festival kjer mladi glasbeniki pridobivajo kilometrino, in dobro je, da ga imamo, a vseeno so se, tako kot na vsakem festivalu na njem znašli nekateri za katere bi bilo bolje, da bi ostali doma, in drugi za katere dobro, da so se predstavili, da smo jih spoznali.


Zmaga in nagrada za najboljše besedilo je pripadla skupinI ZEUS, na drugo mesto se je povzpela že veteranka festivala Katja Klemenc, na tretjem mestu pa se je znašla Jasna Šantavec.


Miha Kutnar

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.