TE MIKKA 05

te_mikka_05_07

TE MIKKA festival 05, Murska Sobota, 16.7.2005


Letošnji festival Te Mikka je bil skrčen le na enodnevno dogajanje in sicer na letnem kopališču v Murski Soboti. Popoldanski čas je bil namenjen športnemu druženju in nastopu hip hop skupin Samo Boris, Diyala, Valterap. Vreme v večernih urah ni nilo nič kaj vzpodbudno, čeprav so imena nastopajočih delovala tako, da niso odgnala ljudi s prizorišča. Dež se je spustil ob nastopu japonske atrakcije Electric Eel Shoock iz Tokia. Ponudili so pravo energično uro punk rocka in se spretno sprehajali znotraj žanra. Klasična rockovska zasedba (bas, bobni, kitara) je delovala brezhibno in skoraj že perfekcionistično. Fantom je bilo vidno, da imajo za sabo že veliko koncertno kilometrino.


Med samimi pripravami na koncerte se je iz zvočnikov slišala glasba, ki jo ponavadi lahko slišimo le pri največjih alternativcih.


V medijih napovedane največje zvezde festivala Unsane iz New Yorka so mogoče še najbolj razočarali od vsega slišanega na festivalu. Predstavili so res trdo verzijo hrupnega rocka, ozvočenje je bilo res glasno, tako da vokali sploh niso prišli do izraza. Mogoče bi Unsane prišli do izraza v kakšnem majhnem intimnem klubu. V zraku je bilo pričakovanje, po mnenju mnogih, najbolj zanimive skupine Dubioza Kolektiv.


Dubioza Kolektiv so z energičnim nastopom pokazali, kako se streže stvari. Reggae dub–crossover iz Bosne je prisotne napeljal k plesanju in gibanju s celim telesom. Vse komade so imeli v angleščini, mogoče je na odru le kakšen pevec preveč, so namreč kar štirje, kar lahko deluje kar moteče. Nedvomno pa so bili Dubioza Kolektiv moji osebni zmagovalci festivala, popeljali so nas skozi vse žanre in nas spet vrnili na Te Mikka. Po koncu nastopa je bilo že očitno, da je pozna ura in da se prizorišče počasi prazni.


Festival Te Mikka je bil odlično organiziran in dokaz temu je tudi število obiskovalcev, vse pohvale gredo Mikku kot glavnemu organizatorju. Murska Sobota pa je spet dokazala, da je eno od glavnih središč alternativne glasbe in drugačnega razmišljanja v Sloveniji. Naj festival živi še mnogo let…


Vladimir Petković – 5-KO


foto: Milko Pečanić

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.