Bare i plaćenici, Res Nullius in Partibrejkers v Media Parku

2005_11_23_06_partibrejkers1

Bare i plaćenici, Res Nullius in Partibrejkers; Ljubljana / Media Park; 23.11.2005

 

Pa se je zgodil, rock koncert leta, kot so ga poimenovali organizatorji. Privrženci so nestrpno pričakovali porcijo dobrega starega balkanskega rocka. Udeleženci, ki so po večini sodili v generacijo, ki je že krepko presegla najstniška leta, so dokazali, da premorejo še vedno precej energije. Morda tudi zato ni bilo videti nobene nestrpnosti, ko so čakali prvi nastop, ki se je pričel s 40-minutno zamudo. Sledil je precej dolg rock večer, ki je dodobra segrel prisotne v dvorani Media Parka, da smo pozabili mrzel severni veter, ki je bril pri vhodu.

 

Koncert je otvoril legendarni Goran Bare s svojimi Plaćenici. Težko je opisati Goranov nastop, če tega ne vidiš v živo. V 1-urnem koncertu nam je postregel s številnimi grimasami na svojem obrazu in uspelo mu je, da je opotekaje odigral lik balkanskega melanholika. Dokazal je, da je pravi frontmen skupine. Publika se je ogrela predvsem pri pesmi A ti još plačeš, vzdušje pa se je stopnjevalo s pesmijo Budi ponosan.

 

Sledili so Res Nullius, ki so ljudi pripravili v večje gibanje. Njihovi komadi so rockovsko in punkovsko udarni, hitri in kratki, zato so publiko držali v gibanju skozi ves svoj nastop. Občudovali smo njihovega kitarista in človek bi pomisli, še dobro, da zlat vrat njegove kitare deluje kovinsko trdno, saj je s svojimi hitrimi prsti dodobra napel strune na njem.

 

Za konec pa so v isto hitrem ritmu nadaljevali še Partibrejkersi. Ura je bila že pozna, vendar je pesem Kreni prema meni spravila v gibanje tudi marsikoga, ki je pred tem že razmišljal o svoji postelji. Prva polovica dvorane je uprizorila ples z zabijanjem eden v drugega, kot smo ga vajeni na metal koncertih. Beograjčani so opravičili svoj, več kot 20-letni obstoj, mi pa smo z rockovskim pozvanjanjem v ušesih zadovoljni odšli domov.

 

Za konec morda še to. Dvorana Media Parka sicer še zdaleč ni bila polna, vendar se je publika zaradi tega prav dobro počutila. Ker so igrali stari mački, so se koncerta udeležili njihovi zvesti poslušalci, ki so si vrteli njihove komade še v prejšnjem stoletju. Torej koncert, ki ga odlikuje kakovost, ki se je dokazala v dolgem obstoju skupin, ne pa trenutna modna muha.

 

Vanja Vozelj

 

foto: Aleš Serajnik – sergio

Fotogalerija:

Povezani članki: