Ceca – Snežna kraljica

img_9696

Ceca, Celje / Dvorana Golovec, 26.11.2005


V zadnjem obdobju se nastopi srbskih estradnikov v ‘deželi’ kar vrstijo, dasiravno je veliko protestov proti nekaterim. Izvzamimo samo dva. Bora Čorba in Ceca Ražnatović.


Prav slednja je podalpsko lepoto začela pogosteje obiskovati šele po mileniju. V tekočem letu kar dvakrat zapored. Obakrat tudi uspešno. Obakrat jo je rentala ista organizacijska ekipa. Vendar – samo enkrat je prvič. Glamurja in publicitete ni bilo več toliko. Zanimanja iz strani ‘resnih’ medijev pa prav tako več ne. Tudi protestov in negodovanja več ni bilo slišati iz ust nekaterih ‘veljakov’. Čeprav je ob prvem obisku vse to bila voda na mlin prav dotični oz organizatorjem, saj je bila to le dobra brezplačna reklama. Tokrat se je glavnina le-teh zavila v molk.


Vendar Ceca je prišla. Celjske lepotice sicer ni napolnila do konca, morda zaradi snežno-deževnih nametov, a je bilo vzdušje verjetno najboljše doslej v savinjski dolini. Primerljivo le še s kakim finalnim zmagoslavjem domače rokometne ekipe.


Organizatorji so nam sicer napovedovali spet orkester, trubače in bobnarja skupine Bijelo dugmeDžidži Jankelića. Slednji se je menda zaradi smrti v družini vrnil domov. O predskupini ni bilo govora. Pa smo dobili prav to. Množico je sicer poskušal ogreti zmagovalec makedonske različice Big Brotherja Slovenec Miro Todososki, sicer pevec skupine Ujdi brothers, a mu ni najbolje uspevalo. Gostje so namreč prišli na Ceco, kar so s skendiranjem med vsakim komadom ‘Ceca, Ceca!’ tudi dokazovali. Miro se pa tudi ni mogel odločiti, ali bo didaskalije govoril v slovenščini ali srbo-hrvaščini.. Malce jih je tudi ujezilo tisto dolgo premočeno čakanje na mrazu zunaj v vrsti ob vstopu v dvorano.


Ceca snežna kraljica


Zakaj je prišla šele tako pozno, na oder je stopila natanko ob 23.06 kljub temu, da je bil koncert napovedan ob 21.uri, bo najverjetneje vzrok potrebno iskati v slabi prodaji kart in v snežnih nametih, saj je ogromno število ljudi svoj obisk koncerta ravno zaradi slednjega razloga odpovedalo.


Bilo pa je kar nekaj avtomobilov naših južnih sosedov. Nekateri so prišli celo iz Splita. Večina njih je veselo, brez sramu in odprto prepevala njene največje hite. Tudi ‘Beograd’, ki je v dvorani zraven ‘Djurdjevdana’ in makedonske ‘Zajdi, zajdi’ požel najburnejši aplavz in sodelovanje množice, čeprav je večina koncert spremljala stoje z razprtimi rokami nad glavo in hkratnim prepevanjem njenih viž. Že ob prvih taktih pa burno z navdušenjem odreagirala na vsak komad.


Sicer pa je Ceca, tokrat se je preoblekla le enkrat, delovala dokaj sproščeno in neobremenjeno na odru. Čeprav sta manjkala Jankelić in Goce, pa je bend deloval bolj uigrano kot v Ljubljani. Ozvočenje je bilo glede na ljubljansko boljše, pa tudi ona ni imela več problemov z ujemanjem ritma komada in vpadanjem s tekstom, kot je bilo to značilno za nekaj zadnjih koncertov. Mnogi so pogrešali orkester, backvokalistke in trube, a je dobra atmosfera poskrbela za neopaznost le-teh.


Koncert je trajal pol tretjo uro z eno vmesno pavzo. V drugem delu pa se je naboj malce porazgubil. Mnogi so na mesto v dvorani raje še nekaj časa ostali za šanki v predprostoru, kjer so pa ironično nergali nad previsokimi cenami ponudbe. Sicer so pa vsi prisotni več ali manj z navdušenjem zapustili dvorano.


Njen glavni kompozitor Mili nam je sicer potrdil, da Ceca vsaj do naslednjega albuma, ki pa je že v pripravi, ne bo koncertirala pri nas. Prav tako je ovrgel vsa namigovanja o nastopih pri naših južnih sosedih in o bližnjem koncertu v Mariboru, ki bi naj bil pred več kot 30 000 glavo množico pohorskega smučišča.


Besedilo in foto: Marko PIGAC

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.