Chris Wood – Palimpsest

Chris Wood - Palimpsest

Chris Wood – Palimpsest

2004, Samozaložba

 

In ko smo že mislili, da nas na elektronskem področju ne more več nič presenetiti, se je pojavil Chris Wood iz Južno-afriške republike. Chris Wood je nadebuden producent, po poklicu arhitekt, ki vneto išče založbo v Evropi. Njegov album Palimpsest (2004) kaže, da je za izviren elektronski album dovolj tudi kreativna sinteza že slišanega. Poleg osnovnega ogrodja, ki je sestavljeno iz Warpovskih rezanj in zategovanj ter napolnjeno s polno mero drillov in minimalističnih ritmov Wood postreže tudi z dovolj kreativnimi sampli (npr. pritisk balona ob vrata), da obdrži pozornost poslušalca. V Grass Skirts and Prairie Wagons postreže z okusno salonsko tropicalio vredno kakega Lesa Baxtera. My sweet.com v najboljši laptop-folk manira povzema Jim O`Rourka ter distorzirane kitare Fennesza. Benocci 2004 je učna ura klavstrofobije kakih Autechre ter vokalnega mikrosamplinga ala Akufen, v Zulu pa na pradelce dekonstruira vzklike afriškega plemena.

 

Album od številnih idej kar poka po šivih. Včasih je enostavno vsega preveč, kar pomeni, da je pri nekaterih komadih težko obdržati pozornost (Palimpsest). Prav tako imajo komadi ponavadi vsaj dva ali tri obrate kar nasilno prekine rdečo nit zvoka, komadi pa s tem izgubljajo na fokusu. Idej je toliko, da bi po temeljitem prečiščenju ostalo materiala še za kak album. Vendar pa ravno ta neobrušenost do velike mere tudi daje albumu posebno noto in ga tudi razlikuje od uveljavljenih imen, ki so skoraj že postali sužnji perfekcionizma.

 

V obdobju izrazite dezorientiranosti elektronske glasbe ter počasnega padca Warpove paradigme, ki že več kot deset let kroji to sceno, nudi Palimpsest relativno svež zvok ter bogat rezervoar idej za prihodnost.

 

Matjaž Gerenčer

 

Odlomke Chris Woodovih komadov lahko slišite na pharmafabrik strani. Tam boste izvedeli tudi nekaj več o tem izvajalcu.

 

Chris Wood je eden izmed mnogih producentov po svetu, ki iščejo založbo ali pa enostavno hočejo, da jih sliši še nekdo izven njihove matične države. Kmalu bo nekaj takih eksotičnih imen predstavljenih tudi v Sloveniji in sicer na kompilaciji FabrikSampler, založbe pharmafabrik, ki bo s takim načinom dela lahko postala močna referenca v underground elektronski sceni. Na tej kompilaciji bo udeležen tudi Chris Wood ter še mnogo drugih izvajalcev iz Kitajske, Japonske, Tajvana, Anglije, Irske, Italije…

Povezani članki:

Značke: