FKK – prireditev z dušo

fkk05_019

Festival kreativnih kitaristov, Kranj, 28.10.2005


V petek, 28. oktobra je bil v Ljubljani tako imenovani rockerski žur leta. Lahko bi rekli, da je 15. letnica skupine Big foot mama združila vso rockersko smetano, zato nas je še toliko bolj presenetil številčen obisk Dvorane Primskovo v Kranju, kjer je potekal Festival kreativnih kitaristov. Še en dokaz več o nujni potrebi po tovrstnih prireditvah.


Stari dobri rock’n’roll bi lahko rekli, če bi se ozrli na obiskovalce. Dvorano je namreč okupirala predvsem starejša generacija, stara rockerska garda. Veliko zaslug za to je imel verjetno eden izmed šestih udeležencih FKK-ja, legendarni član skupine Pomaranča, Mijo Popovič, ki je na oder stopil kot zadnji. Bučen aplavz, skandiranje njegovega imena … pričakovanja publike so bila visoka, zato si vsekakor niso zaslužili dokaj medlega nastopa tega sicer odličnega glasbenika.


Svojevrstna atrakcija festivala je bil Jure Koncilja, ki je poleg igranja na kitaro s svojim nastopom poskrbel še za koncentracijo ženskega dela publike. Njegov kitarski vložek iz znamenitega filma Top Gun je požel aplavz in hkrati začudena spogledovanja.
Predstavitev Uroša Planinca in Bojana Jurjeca je bila korektna, rockerska, zanimiva, vendar ne zadosti prepričljiva za publiko. Tudi kranjski junak Jimi, ki se že lahko pohvali s prvo nagrado FKK-ja iz leta 2001, ni izstopal. Manjkal mu je predvsem kontakt s publiko 
In kdo je najbolj navdušil, kdo je domov odnesel kipec umetnika Jožeta Volariča in denarno nagrado v vrednosti 100.000 SIT? Primorec Matej Magajne član skupine Salamandra Salamandra in Feedback, ki sta ga ob predstavitvi z ritem sekcijo spremljala še dva člana slednje, Klavžar Andrej (bas) in Maver Andrej (bobni). Verjetno je vse glasbene sladokusce in kritike prepričal predvsem s svojim posebnim igranjem. Ker je levičar, je desničarsko kitaro le obrnil. Strune tako pri njem niso obrnjene za levičarsko igranje. Še ena mojstrovina tega odličnega glasbenika.


In vrhunec večera. Težko bi govorili o vrhuncu od tako pozni uri, ko je kar nekaj obiskovalcev že zapustilo prizorišče. Ob iskrenem in odličnem rockerskem vzdušju vse od sedme ure dalje, ko sta se predstavila proizvajalca glasbene opreme Fender in Sever, bi lahko rekli, da je bil vrhunec pravzaprav celotna prireditev FKK. Vseeno pa je Bor Zuljan dokazal, zakaj nekateri ob omembi njegovega imena uporabljajo še dodatek kitarska legenda.


Ne smemo pa pozabiti na spremljevalni program. Plesna skupina Mana pod vodstvom Vite Osojnik je s celostno podobo na odru in v dvorani pokazala svojo odbitost. Eleganca na rocerskem odru se je popolnoma zlila v okolje in filozofijo prireditve. Divja energija je improvizirani pisti dala nov pomen, vsaka podobnost s klasičnimi modnimi revijami pa je bila zgolj naključje. Zanimivo, dobrodošlo in odbito.


Prvič se je na FKK-ju predstavil tudi bodypainting. Špela Gumzej je telesi dveh deklet spremenila v posebni umetnini s pridihom temačnega rocka.


O letošnjem FKK-ju vsekakor lahko govorimo o presežnikih. Blizu 500 obiskovalcev, odlična rockerska energija, nastop izjemnih kitaristov, bogat spremljevalni program, odličen ambient dvorane, prepletene s kitarami in jeklenimi konjički, …


Vendar je imel tudi FKK05 svojo šibko točko. Največja kritika festivala zagotovo leti na nepredvidljivi dodatni programski vložek. Nastop dveh temnopoltih »striptizet« je bil neprepričljiv, nepričakovan, nedobrodošel, izven konteksta, vsekakor pa prav nič rockerski. Organizator bo moral v prihodnosti vsekakor premisliti o impulzivnih odločitvah.


Za konec pa še vabilo na kitarsko delavnico, ki bo potekala od 10. do 25. novembra. Mentorja Uroš Rakovec (začetna stopnja) in Primož Grašič (nadaljevalna stopnja) bosta poskrbela za spoznavanje ogrevalnih tehnik, teoretičnih osnov, praktično uporabo akordov in improvizacijo svojih vajencev.
Prijave se sprejemajo do vključno ponedeljka, 7. novembra, več informacij pa najdete na naslovu www.artcenter.si.


A.O.


foto: Luka Dakskobler – Dax

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.