Red Five Point Star – In Color

Red Five Point Star - In Color

Red Five Point Star – In Color

2005, KAPA Records

 

Two-Tone Revolution goes on…

 

Skupina Red Five Point Star, ki ma za seboj že kar nekaj uspšenih kompilacij in sodelovanj z drugimi bandi, je letos poleti končno doživela tisto kar so vsi težko pričakovali – svoj prvenec, album, ki so ga poimenovali In Color.

 

V preteklosti so bili fantje predvsem pod vplivom punk rock bandov, kot so Pennywise, Randy ipd. Vendar, ko so fantje spoznali »ska«, se nikakor niso mogli ločiti od njega. Zato na prvencu srečujemo predvsem zvrsti, kot so reagge, rockabilly, punk, swing, jazz in predvsem the real Jamaica Ska. Svojo zvrst so poimenovali preprosto »dirty ska«, saj je album In Color nekakšna mešanica vseg naštetih zvrsti.

 

Prepletajoča besedila v slovenščini in angleščini, nam dajo misliti o tistem pravem ska življenju. Vsaka skladba predstavlja nekako svojo barvo – In Color. Zmes stilov, prepoznavnost trobent, značilnih za ska je nekaj, kar te popelje v čisto svoj svet. Album zajema štirinajst skladb, katerih besedila je prispeval eden izmed glavnih leaderjev pri ustanovitvi banda Uroš Grahek. Deveti komad mogoče malce izstopa, saj ni tekstovne oblike ima pa ravno pravšnji udarni naslov, kot sam komad – Storm. Na svojem prvencu so sodelovali z različnimi gosti. Od Srečne mladine pa do Zaklonišče prepeva… ter do mariborskih Low Value ter skupine Golliwog. Ovitek me rahlo spominja na tiste stare čase – old school, hkrati pa je tudi predstavljen band vizualno. Vse skupaj so producirali v studiu Metelkova pri Roku Podbevšku, mastering pa je bil delo studia Metro. Album vreden svojega vloženega truda, bi moral imeti prav vsak v svoji zbirki, če je res tisti pravi fan ska-ja.

 

….so SKAnk down….

 

Monika Klinar

Povezani članki: