Demolition Group v Gali Hali

demolitiong2

Demolition Group, Ljubljana / Gala Hala, 26.1.2006

 

V četrtek, 26.2.2005 je na Metelkovi, natančneje v Gala Hali gostovala po kilometrini in vplivu vsekakor legendarna slovenska skupina Demolition group. Skupina pod tem imenom deluje od leta 1985, skupina iz katere pa Demolition group izhaja, Gast’r’bajtr’s, pa se je pojavila že ‘davnega’  1983. Takrat mnogim izmed njihovih današnjih privržencev prav gotovo še ni uspelo ugledati luči belega dne. Skupina se je predstavila v novi zasedbi. Novi člani ene naših najbolj vplivnih skupin so Ivo Rimc, Matej Hotko in Lovro Ravbar iz skupine Leeloojamais, že dolgoletni člani pa so Matjaž in Jože Pegam, Bojan Fifnja in Goran Šalamon.

 

Do četrtkovega (pre)hladnega večera sem njihovo delo spremljal bolj površno, podobno kot večina slovenske mlajše populacije sem si jih najbolj zapomnil po gostovanju v filmu Temni angeli usode ter po razvpitem sodelovanju z slovensko divo Heleno Blagne pri komadu Dež. Po udarnem koncertu, za katerega je bilo potencialnih obiskovalcev prav gotovo več, kot pa jih je dopuščala prostorsko dokaj omejena Gala Hala, pa se bo to nedvomno spremenilo. Dogodek se je pričel z nekaj manj kot enourno zamudo, ravno pravšnjo, da se je ozračje dodobra razgrelo. Gala Hala se je hitro polnila, obratno sorazmerno pa so se praznile tudi steklenice piva. Koncert so ‘uničevalci’ otvorili z komadom Amerika, čigar naslov nas tiste, ki Demolition group ne spremljamo že dalj časa, spomni na po udarnosti sorodne nemške razbijače Rammstein.

 

Publika se je v kombinaciji začetnega navdušenja in prej omenjene popularne osvežilne tekočine hitro razživela in vsi pogoji za rock veselico so bili izpolnjeni. Po nekaj starejših hitih je prišel čas za tri nove komade, Evergreen, New York, in Cave, ki jih je publika takoj vzela za svoje. Koncert se je v vedno boljšem vzdušju nadaljeval, k temu pa je veliko pripomogel tudi The Model kultnih Kraftwerk. Pri naslednjem komadu Crackhead pa je nekaj obiskovalcev popolnoma prepustilo komadu in posledično je prišlo do množičnega prerivanja in nekaterih modric. Kasneje je se je eden od razgretežev povzpel še na oder in izvedel pravi ‘nose dive’ na ‘prostovoljcih’ v prvih vrstah. Atmosfera je tako pričela spominjati na tisto is znamenitih grunge dogodkov iz začetka devetdesetih, čeprav je bil komad Nirvana na sporedu že kot drugi. Morda so tudi zato nastopajoči nastop nadaljevali v bolj mirnem tonu, na vrsto je namreč prišla Balada. Sledila sta še komada Mesečina in U tvojim očima, razgrete obiskovalce pa je uspešno ohladil, a navdušil še že prej omenjeni Dež, pri katerem so svojo plemenitejšo nalogo opravili tudi vžigalniki.

 

Po, za nekatere privržence, njihovem najbolj legendarnem komadu Japanci rade za nas naj bi se koncert končal, vendar bi težko našli naivneža, ki na tako udarnem koncertu ne bi pričakoval podaljška. Publika je z glasnim žvižganjem in navijanjem dosegla svoje, Demolition group pa so se jim zahvalili še s štirimi komadi. Skupina je odlično opravila svoje delo, najbolj so navdušili s svojim neposrednim in iskrenim pristopom ter izvirnostjo. To pa so lastnosti, ki jih pogosto pogrešamo pri novih bandih na naši sceni.

 

Andrej Motl

 

foto: Aleš Serajnik

Fotogalerija:

Povezani članki: