Josipa Lisac v Ljubljani

foto: Matjaž Tančič

foto: Matjaž Tančič

Josipa Lisac, Ljubljana / Dvorana Union, 8.3.2006

 

Dvorana Union in zvok orgel. Čudno se sliši, ko tak zvok prihaja iz električnih klaviatur. Pa vendar je Santa Marija z Josipinim glasom odzvenela zelo mogočno. Josipa Lisac je zapela vsem ženskam za dan žena.

 

Josipa je znana po svoji ekstravaganci, drznosti in presenečenjih. Vsekakor posebna ženska z trdnim karakterjem in vsekakor z močnim in globokim glasom. V dveurnem koncertu nam je postregla z odlično izvedbo svojih pesmi, ki jih je dopolnjevala profesionalna izvedba inštrumentalistov, ki so jo spremljali, in izjemna akustika dvorane Union. Kolikor bolj smo se tiho in z odprtimi usti čudili njenemu v živo odpetemu glasu, toliko bolj nas je nasmejala med premori. Navduševalo nas je, kako je pesmi večkrat prelevila iz mogočne arije v njen otročji »la la la la« ob smešnem cepetanju in nasmihanju ter zaključila v hardrockovskem stilu. Vse na en mah.

 

Klaviaturist, kitarist, basist, bobnar in trobentaš, ki so jo spremljali, so pokazali svoje obvladovanje inštrumentov. Svojih pet minut pa je dobil bobnar, ko so mu prepustili vajeti in je odsoliral svoj bobnarski solo, ki je požel velik aplavz.

 

Josipa nam je že na začetku obljubila presenečenja tekom nastopa. Poleg njenih humorističnih vložkov med pesmimi, polnih namigovanj, je bil to vsekakor recital pesmi Svetlane Makarovič, ki je odzvenel malce feministično. Med glavnim odmorom smo si lahko ogledali kratko modno revijo spodnjega perila z idrijsko čipko, ki pa nekako ni sovpadel v kontekst. Pričakovala sem, da bo po odmoru Josipa presenetila z novo ekstravagantno obleko, vendar žal ni bilo tako. Ostala je v isti opravi – v srebrni obleki in z velikim samostoječim ovratnikom.

 

Vsaka pesem, ki jo je zapela Josipa, je požela velik aplavz. Peli sicer nismo, saj je Josipino interpretacijo težko spremljati. Kakšen glas se je slišal pri pesmi Magla svuda, vendar jo je Josipa odpela veliko bolj razgibano, kot smo vajeni s posnetkov, tako da si se lahko ujel le v refrenu. Poleg bolj mogočnih spevov in jazzovskih ritmov njenih pesmi je najbolj rockovsko odzvenela pesem Danas sam luda.

 

In kaj nam je pripravila za konec? Med nastopom je večkrat omenila, da se rada vrača v Slovenijo in se tudi trudila govoriti v slovenščini. Pika na i pa je bil odpet refren pesmi Slovenija, od kod lepote tvoje, ki jo je odinterpretirala povsem v svojem stilu, obenem pa še nekoliko prikrojila besedilo, ki nas je nasmejalo: … ne išči sreče drugod, kot tle doma

 

Vanja Vozel

Povezani članki:

Značke: