#13 DrrMrr Orto Punk v Gali hali

2006_09_08_orto_punk_001

#13 DrrMrr Orto Punk
Ljubljana / Metelkova Mesto / Gala Hala
8. in 9. september 2006 ob 21.00
                
 
Prav tako kot samo Metelkova, praznuje tudi festival Drr Mrr Orto Punk to leto že trinajsti rojstni dan. Tudi letos kar dvakrat. Petkov večer so nam popestrile skupine OverFlow in Debeli Precjednik / Fat Prezident s Hrvaške, ter slovenski Backstage in Kreshes Nepitash, kateri v zadnjem času znova in znova presenečajo, ter hkrati ponovno obujajo punkrock glasbo. V soboto pa so na odru Gale Hale gostovale kanček bolj old school punk skupine – Aktivna Propaganda, slovaški Konflikt, Drek U Pest, Pankeroschi ter Pavza. Festivala smo se udeležili le prvi dan, vendar nismo bili razočarani – ravno nasprotno.
 
Skupina Kreshes Nepitash je odprla petkov Orto Punk skoraj do minute natančno. Udarni hardcore ritmi so bili mogoče nekoliko neprimerni za petkov večer, saj je bil ta obarvan bolj mainstreemovsko, s prizvoki kalifornijskega punkrocka. Pa vendar, fantje so svoj nastop opravili solidno, čeprav je pred odrom bilo bolj malo obiskovalcev – predvsem njihovi fani iz domačih krajev.
 
Kot drugi na vrsti so se nam predstavili ponovno (nastopali so že na #12 Drr Mrr Orto Punk-u) osiješki Debeli Precjednik / Fat Prezident. Nisem bila ravno navdušena nad tem, da so nastopali kot drugi, saj so bili meni osebno prav oni favoriti tega večera. Definitvno bi si zaslužili daljši nastop, in ne samo slabih štirideset minut. Skupina, ki se je letos predstavila s čisto svežim, tretjim izdelkom Through The Eyes Of The Innocent, nam je postregla s komadi prav vseh treh izdanih albumom. Od vseh teh izstopa predvsem zadnji, saj je definitvno korak naprej od običajne melodičnosti punkrocka. Naj izpostavim nekaj hitov Justify Lying, Ready To Fight, Ordinary Punk Story, Thank You, Waste Of My Time ter kot vedno zaključni hit Farmersko Srce, kjer se je tudi tokrat publika razživela – ni manjkalo skakanja, poganja, petja … Kljub nekaj tehničnim težavam, so fantje odigrali kot se spodobi. Kdor pa jih je tokrat zamudil, naj ne skrbi, nastopajo v okviru festivala »svoje« slovenske založbe MoonLee Records 6. oktobra prav tako na Metelkovi.
 
Kot tretji so se nam predstavili ljubljanski Backstage. Lahko bi jim rekli kar »hišni band« Gale Hale, saj spadajo v okrilje neodvisne založbe Kapa Records. Mogoče nekoliko neprimeren timing nastopa, saj so pred slabim tednom dni imeli promocijski koncert nekaj sto metrov stran – v Ortu. Melodični punkrock je prehajal iz komada v komad, in preigrani so bili vsi hiti dveh albumov. Nekoliko medel nastop me ni prepričal, saj se fantje lahko na odru izkažejo še boljše. Upam, da bodo to izkoristili v kratkem, saj gostujejo v Nemčiji, na berlinskem sejmu/festivalu Popkomm.
 
In še glavna atrakcija večera – OverFlow. Skupina, katere začetek sega v zgodnja devetdeseta leta, prihaja iz Hrvaške, natančneje iz Koprovnice. Energičen nastop, ki je bil namenjen predvsem punkrock ritmom, potrdi prav njihov zadnji, letos izdan album »Live« at … parties, ki smo ga čakali kar sedem let. Ko smo že mislili, da od skupine ne bomo slišali ničesar več, smo se zmotili. Tu so – še vedno! Boljši, enkratni, zmešani OverFlow. In prav brez njih ne bi bil prvi dan Orto Punka tak, kot smo ga pričakovali. Enkraten!
 
Monika Klinar

foto: Samo Bešlagič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.