Hiphop v živo v Izštekanih

Hiphop v živo v Izštekanih

Hiphop v živo v Izštekanih

Slovenski pravopis pozna izraz »hiphop«. Opredeljuje ga kot razpoloženjski medmet, naprimer »hiphop trara«… Aja?! Huh… No, okej, naj bo, naglas: TRARAAA!!! HIPHOP TRARARAAA!! Se slišimo?? Dobro. Piscem slovarja je treba priznati, da so vanj vnesli vsaj enega od izrazov, ki opredeljujejo to četrt stoletja staro in tudi pri nas več kot živo kulturo. Rap, raper, raperski in rapovski so od leta 2001 tudi slovenske besede.
Kakor po naključju: leta 2001 je oddaja IZŠTEKANI na Radiu Slovenija uprizorila prvo in doslej edino večjo predstavitev rapa v svojih nedrih. MCji, združeni v podvig z naslovom »5 minut slave«, so rapali ob spremljavi različnih DJev in posebej za tisto priložnost oživljenih Heavy Les Wanted. Po tistem so bila izštekana gostovanja MCjev redka kot sneg v maju. Prišli so King, N’Toko, Klemen Klemen. Vsi le kot posebni gostje drugih izvajalcev. Da bi bil hiphop glavni gost oddaje Izštekani, se ni zgodilo že debelih pet let…
In kaj potem? Nič. Lahko bi čakali še naslednjih pet let. Ali stopili skupaj in kaj ušpičili. Druga možnost se je zdela obetavnejša. December pa idealen mesec za to, da se hiphop, kakršen je pri nas ta hip, živ na ogled postavi! Zastopal ga bo cvet sedmih najboljših slovenskih MCjev zadnjih let: N’TOKO, PIŽAMA, SAMO BORIS, TRKAJ, VALTERAP, LAGANEE in KLEMEN KLEMEN. Vsak bo izvedel dve verbalni ekshibiciji, vsaj ena od njiju bo nova, še neizdana. Glasbena spremljava bo kajpak živa. Zanjo bo poskrbelo jedro benda GAL IN GALERISTI v sestavi Gal Gjurin, Igor Matkovič, Rok Koritnik in Dejan Lapanja. Za scratch bo zadolžen DJ Simon Stojko Falk. Za dodatne začimbe gostujoči glasbeniki: pihalec Peter Kus, violinistka Katarina Šetinc in pevka Iris Kelvišar. Da bo zvočna podoba izvedenih muzik zelo drugačna od tiste, ki ste je vajeni s plošč, je menda jasno. In da spremna beseda ne bo streljala v prazno, so za omizje povabljeni najvidnejši slovenski medijski promotorji hiphopa: Matjaž Ambrožič, Boštjan Napotnik in Mare Godnjavec-Jizah.

Neskromno rečeno: v petek 15. decembra 2006 ob 22.25 se na Valu 202 obeta hiphop dogodek leta! Ne zamudite ga.

POZOR! Izštekani tokrat v studio vabijo tudi občinstvo. Vendar je število sila omejeno. Samo skrajno resni interesenti pošljite svoje ime in priimek na elektronski naslov [email protected] S povratno pošto boste obveščeni o podrobnostih.

PR

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.