Aperion se predstavijo

2007_02_23_aperion_01

prikaz videospota Ü in koncert / Roll bar / Ljubljana / 23. 2. 2007
vstopnina: brezplačno
obisk: polno
 
Štajersko-gorenjska osemčlanska glasbena naveza Aperion, je nekaj dni nazaj na ogled postavila njihov najnovejši videospot za pesem »Ü«, dogodek pa obeležila še s promocijskim koncertom, na »že znanem mestu zločina«, v ljubljanskem Roll baru v BTC-ju.
 
Ko je nekaj čez 21. uro v začetem uvodnem delu, nekatere vidno presenečene (naključne?) obiskovalce prizorišča dogodka, predramil zvok malce nenavadnega didgiredooja iz ust Žige, je bil Aperion večer uradno otvorjen.
Sledilo je predvajanje »making of« videospota, katerega so se razveselili predvsem tisti, ki so pri samem nastajanju sodelovali, saj smo na čase domnevali, da vsebuje kar precej internih »for«, kar pa seveda ni napačno, kajti teh običajni gledalci spota pač ne vidijo.
Po ogledu najnovejše vizualne stvaritve videa »Ü«, izpod rok Majestic 5, v kateri kot protagonisti nastopajo člani skupine, in služi predvsem predstavitvi članov Aperion, pripeta pa ji je tudi zgodba, je bil čas za glasbeni del.
Množična ekipa je takoj poskrbela, da se je nabito poln lokal zagledal proti odru.
Predstavitev glasbenega materiala – zanimivo – večino v slovenskem jeziku, je ob podpori že malodane v operno smer naravnanega vokala pevke Zale, ki je s svojimi gibi ves čas dajala nek zanimiv signal publiki, se je ob pomoči raznovrstnih instrumentov hitro razvnela.
Čeprav so vidneje sodelovali le posamezniki v prvih vrstah, ostali pa zamaknjeno opazovali, je bila, ozirajoč se na ovacije ob koncih pesmi, publiki odrska predstavitev všeč.
Da Aperion niso popredalčkani le v eno zvrst, jim pomagata številčnost in izbira instrumentov, ki jih imajo na voljo (poleg običajnih še: viola, flavta, violončelo, didgeridoo) in ravno zato tudi raznolikost – saj se gibljejo vse od trših pesmi, do balad (najbolj mi je v spominu ostala »Uspavanka«).
Ljubitelji primerjanja z drugimi imeni, bi jim prav zagotovo pripisali vplive Nightwish, vendar se skupina obrača dovolj v svojo smer, da jim ta primerjava pred ime ne pripne negativnega predznaka.
Zanimivo usklajena (tudi barvno) naveza, ki, po njihovih besedah, vsekakor bo poskrbela, da boste o njih še slišali, se je torej potrudila. Zmotilo me je morda prevečkratno zahvaljevanje, vendar so bili (očitno) res presenečeni nad številčnostjo obiskovalcev.
Minus gre, ne glede na lučke in sprejemljiv zvok, ki ga v klubskih prostorih običajno nismo vajeni, pripisati lokaciji, ki po mojem mnenju ni ravno primerna izbira za izvajanje koncertov.
 
Radovednežem priporočam skok na njihovo uradno spletno stran http://www.aperion.org, ali pa na Myspace stran http://www.myspace.com/aperionband.
 
foto: Samo Bešlagič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.