Nina Nastasia & Jim White – You Follow Me

Nina Nastasia & Jim White - You Follow Me

Nina Nastasia & Jim White – You Follow Me

Fat Cat, 2007

Takoj sem vedel, da bo to plošča po mojem okusu. White je z Nino sicer že prej sodeloval, vendar nikoli ni bil naveden kot soavtor. Pravzaprav gre za prvo ploščo, na kateri je Jim izrecno naveden kot (so)avtor. Seveda njegov dosedanji arzenal ni skromen: najbolj znan verjetno po bobnanju v Dirty Three (Mick Turner iz te zasedbe je na julijskem avstralskem koncertu zagodel skupaj z Nino ter Jimom), med drugim pa je sodeloval še s kameleonom Willom Oldhamom, Cat Power, Smog, White Magic itd., v prihodnosti pa ga bo mogoče slišati na prihajajočem albumu PJ Harvey.

Sedaj se nekateri verjetno sprašujete, kaj na vsebinskem nivoju pomeni, da je Jim naveden kot avtor? Po eni strani pravzaprav zelo malo: White je Ninina podpora za bobni že od njenega tretjega albuma Run To Ruin (Touch & Go, 2003), za nameček je pa tako kot vse plošče do sedaj tudi to produciral Steve Albini, ki pa nam ga ni potrebno posebej predstavljati.

Tudi tako lahko gledate na vso stvar, vendar se po mojem mnenju na tej plošči prepozna opazna Jimova vloga. Bobni so definitivno inštrument, ki dominirajo na tem albumu: v osnovi določajo hitrost skladb, poleg tega pa Jimovo eklektično sprehajanje po činelah dodaja Nininim besedam osebnost ter verodostojnost. Ritem čustva poudarja, kjer je to potrebno (I Come After You). Spet drugič poslušalca sramežljivo nagovarja ter prosi za pozornost (I Write Down List). Pesmi so kot pogovori, kot samogovori. Vsakodnevne impresije ter koški trenutkov v času.

Ninina interpretacija je takšna kot zmeraj, mogoče to na tem albumu še posebej izstopa: pesmi so bolj govorjene kot pete, čeprav imajo seveda jasno melodično linijo. Teme v pesmih so več ali manj prvoosebne, na pamet bi rekel, da sledijo naslovu albuma: tisti drugi – you – je vseskozi prisoten in okrog dialektike me-you so zgrajene posamezne zgodbe. Kljub temu interpetacije posameznih skladb prepuščam vsakemu poslušalcu posebej.

You Follow Me ni velik album. Niti nima ambicij, da bi to bil. Gre za lep in intimen album, ki poslušalca malodane sramežljivo nagovarja. Prisluhnite mu in si vzemite čas – za majhne stvari. Velike vas tako ali tako povozijo same od sebe.

Matjaž Jaušovec

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.