Giftno! Dežurni krivci in Tadej Vesenjak v MIKK – u

Tadej Vesenjak

Tadej Vesenjak

Murska Sobota / MIKK
2.11.2007
Vstopnina: 3€
Da nepoučeni (tisti, ki nimate te sreče, da bi živeli med Dravo in Muro – in še malo čez) ne bodo živeli v utvari, bomo v uvodu na zdravo-razumski način razčistili par terminoloških zagat ter razložili pomen naslova Giftno!. Gift je prleška narečna beseda in pomeni strup – se pravi, da giftno pomeni strupeno. Analogija se nam je zdela primerna, saj je Strup tudi naslov novega albuma Dežurnih krivcev in v znamenju le-tega je bil pričujoči koncertni večer v Murski Soboti. Preden se je začela uradna promocija nove plošče pa je za predigro poskrbel kantavtor Tadej Vesenjak.
Vesenjak je zanimiv patron. Klena narečna (prleška) beseda, v kateri se izraža, nakazuje vzporednice z bolj znanim Iztokom Mlakarjem, vendar je v njegovi liriki prisotno manj tavčarjanskega sentimenta do podeželja in (pol-preteklega!?) načina življenja tam, čeprav se tudi Tadej rad spomni goric pa pivnic. Bistveno bolj so mi bili pri njegovi glasbi in nastopu všeč neposrednost, lucidnost ter kritičnost, ki jih izraža skozi sporočen ter dostopen koncert, poln nagovorov publike. Vesenjak dopadljivo in izvirno upesnjuje simptome in značilnosti današnjega vsakdana – kot na primer občutek sramu biti človek, ko ljudje za pralni stroj ter žlico kafeja prodajo veleblagovnicam zdravo pamet, dušo ter gate. In se na koncu še nagi ponosno in z občutkom samoizpolnjenosti postavijo pred kamero. Naj bo tako ali drugače, Vesenjak me je precej presenetil, saj sem ga tokrat v živo poslušal prvič.
Precej kritični do dandanašnjih dni pa so na novi plošči tudi Dežurni krivci iz Svetega Jurija ob Ščavnici. Murskosoboški koncert je bil šele drugi v vrsti promocijskih nastopov po vsej Sloveniji, zato je toliko bolj presenetila dobra uigranost Krivcev, čeprav so še kdaj pa kdaj gledali drug proti drugemu. Vseeno je koncert potekal tekoče in udarne nove skladbe so naletele na odličen sprejem. Tokrat precej poln MIKK, Dežurni krivci so med drugim tudi člani kolektiva Prekmurje Noise Conspiracy, se pa je lahko smejal tudi značilnemu humorju, ki ga premore skupina, posreduje pa večinoma frontman Leon – domiseln je bil štos o G. W. »šumskem« Bushu pred Freedom Fries, že antologijska piti piti pa ne popistiti je prišla na vrsto šele proti koncu. Takrat so pa Krivci že posegali po repepertoarju iz preteklih dveh plošč – Shot z albuma Kakor človek (2003, DK Records) jim je pomagala odpeti Melee iz Psycho-Path, vokal je delila z Leonom tudi pri novi Devil Deamon. Z bisom vred so Dežurni krivci godli dve uri. Vidno zadovoljni.
Prednost domačega terena nikakor ni zanemarljiv dejavnik – publike je več, večja je verjetnost njene naklonjenosti (zato se ne bomo preveč obreknili nad malo pretihi Tomasov back vokal), pa tudi godci so bolj sproščeni. Atmosfera je bojša. Ampak to je ena plat. Brez dobre muzike in prepričljivega nastopa ti dejavniki lahko kaj hitro odpovejo. Če pa igraš z voljo in pošteno, pa je – primerna je filozofska metaforika – celota, v našem primeru končni koncertni vtis, več kot vsota posameznih delov.
Zato odličen koncert. Novi album se je na domačem terenu zelo dobro prijel. Ker reportaža s koncerta ni recenzija plošče, bomo podrobno predstavitev le-te zaenkrat preskočili. Dežurne krivce ter Tadeja Vesenjaka pa lahko medtem ujamete v kakem klubu širom Slovenije, saj se je turneja šele začela. Priporočamo!
 

Fotogalerija:

Povezani članki: