Tabu: ‘Največja tajno varovana tabujevska skrivnost je pakt o nenapadanju.’

foto: Aljaž Veličky

foto: Aljaž Veličky

V trenutku, ko tega niste pričakovali, so ponovno udarili. Podkrepljeni z novimi močmi, z ogromno elana, ustvarjalne energije in idej. Slovenska glasbena scena se ob Oblaku za dva, prvem singlu, odkar se jim je pridružila vokalistka Tina Marinšek, spet trese po tabujevsko. Seveda pa njihova kovalnica idej ne spi, ampak s polno paro ustvarja in melje. In nova invazija, ki jo pripravljajo, bo zadela prav kmalu. Začeli so jo s preteklim nastopom na Zvezde gratis, nadaljujejo z videospotom, in nato … Vse ob svojem času. Pustite se presenetiti!
 
 
Tabuji z Nino in Tabuji s Tino? Razlika poleg prve črke v njunem imenu, seveda! 
 
Načeloma Nine in Tine ne primerjamo med sabo. Nina je zgodbo začela, v Sloveniji naredila evforijo in z njo smo prišli do vrha, nadaljevanje naše zgodbe pa sledi s Tino. Tina nas je postavila pred nove izzive, je drugačen človek in gotovo bomo določene stvari spremenili. Nova oseba s sabo nujno prinese nov navdih, ki ga je treba upoštevati. Lahko pa namesto o razliki govorimo o podobnostih, to sta seveda imeni, ki jih mediji radi zamenjajo.
 
 
Tina, kako krotiš vse fante? Najbrž ti povzročajo nemalo preglavic …
 
Ehhhh, sploh ni grozno, saj so vsi fajn fantje, pravi mucki! (smeh) … Res pa je, da moram biti včasih zelo glasna, da se me sliši! Če so v določenem trenutku preveč navihani, jim pa potem vrnem s kakšno šalo na račun starosti, pa zavihajo nosove vsak v svojo stran. (smeh) Počasi se spoznavamo in te stvari se odvijajo same od sebe.
 
 
Slovenija te je sicer delno že spoznala, ko si prepevala pri Ultra in bila back vokalistka mnogim skupinam, a neučakani radovedneži se še vedno sprašujejo, kdo Tina je. Izdaj jim tri stvari, ki te najbolje opišejo!
 
 Hmm. Vedno zmedena, ker sem z glavo ponavadi na treh različnih koncih, lepi sončni dnevi in zanimivi ljudje me »nafilajo« z energijo in nasmeški, non stop pojem in poslušam ter razmišljam in sprašujem o muziki …
 
Pa fantje, kako ste na novo, energično mlado moč v skupini pripravili vi? Z vadbami v fitnes centrih, tekom in podobnim?
 
Trenutno je ravno tako obdobje, ko vsi dobivamo kilograme navzgor, namesto da bi jih stresali dol. No, pa tudi leta se mogoče že malenkost poznajo … Ampak ko bo enkrat prišla pomlad, pa obljubimo, da se bomo začeli fizično pripravljati in izoblikovali naša teleščka. Sicer pa – energični smo vedno bili in vedno bomo, včasih bolj in drugič manj, mislimo pa, da nam zaenkrat kar gre. (smeh)
 
 
Sicer pa, v zadnjem času ste pogosto nekje v višavah, nad oblaki oz. na oblakih. Kako je tam?
 
Na oblakih smo trenutno samo zaradi singla Oblak za dva, sicer pa stojimo trdno na tleh z obema nogama. Pridno delamo in garamo, da bi do spomladi nastal naš novi album. Tako da nekje v višavah nas ne boste našli, prej v kletnih prostorih, kjer ustvarjamo.
 
Je Oblak za dva, vaš prvi singel z novo pevko, tradicionalno tabujevski, ali ste se pri ustvarjanju lotili kakšnih drugih, drugačnih trendovskih prijemov? 
 
Oblak za dva je tradicionalno tabujevski, se je pa zaradi Tine drugače gradil. Samo konstrukcijo in nastajanje smo prilagodili novemu vokalu in v tem se res razlikuje od naših preteklih proizvodov. Sicer pa ostajamo zvesti sami sebi in se ne obračamo po trenutnih trendih. Ustvarjamo iz lastnega navdiha, tako kot vedno, svoj pečat pa na koncu doda naš producent, Žare Pak.
 
Vedno ste iskali neke nednaravne motive za pesmi, od lune, pa vesoljcev, oblakov, leteli ste po zraku. Vas tako privlači adrenalin ali le želja po drugačnosti? 
 
Naše pesmi so vedno življenjske in ne iščemo nadnaravnega. Poskušamo biti izvirni in poslušalcem ponuditi nekaj novega, kar pride do izraza v naših metaforičnih zvezah v samih besedilih, vendar pa na koncu vse pesmi opevajo dogodke iz realnega življenja, le na malo bolj izviren način. Je pa res, da se v naših videospotih kar nekajkrat pojavi nadnaravno, ampak tako nas je pač videl Peter Bratuša, s katerim smo ustvarjali in je videospote režiral.
 
 V akciji radia Center Zvezde gratis ste nastopili tudi vi! Kakšna se vam zdi ideja, glede na to, da poslušalci lahko zapojejo pesmi kogarkoli, zvezde večera pa bodo omejene bolj kot ne na slovensko območje? 
 
Akcija se nam zdi super, že zaradi tega, ker je nekaj, kar še ni bilo slišano pri nas. Je kar luštno poslušati vse te ljudi, ki že zjutraj veselo pojejo po radiu. Sploh ni pomembno ali so to slovenske ali tuje pesmi, glavno, da se imajo ljudje fajn, da jim je lepo. Poleg tega pa ta akcija na nek način pomeni tudi promocijo slovenske glasbe, kar je sploh odlična ideja. V današnjem času se na naših radijskih postajah vrti vse preveč tuje glasbe, na domačo sceno pa očitno nekako pozabljamo.
 
Zadnje čase ste tudi zagreti blogerji. Zgolj za promocijo, zaradi možnosti interakcije z bralci? Pa nimate zadržkov, da ne bi (o sebi) izdali preveč? 
 
Blog ni le promocija. V današnjem času pač tako poteka komuniciranje in stik z ljudmi. V javnosti se o nas ustvarja neka podoba, ki jo posredujejo mediji, k tej sliki pa bi se dalo še kaj dodati in to mi počnemo na blogu. Pokažemo se taki kot smo, in vsakemu posamezniku prepustimo, da si o nas izoblikuje svojo sliko.
 
V preteklih dneh ste s Perico (Predragom Rajčičem) posneli videospot … mogoče kakšna podrobnost ali ostajate skrivnostni? 
 
Res je, te dni smo uspešno posneli videospot za Oblak za dva. Snemali smo v Rogovi tovarni v Ljubljani, se ob tem zabavali, in po doooooolgem dnevu vrnili domov utrujeni. Povemo lahko toliko, da se bomo pokazali v dveh lučeh, in obe sta del nas, ostalo pa naj zaenkrat ostane skrito. Sledita še postprodukcija in računalniška obdelava, potem pa si boste izdelek lahko ogledali in si potešili radovednost.
 
Zdi se, da imate vedno neke nove, nore ideje. Se kaj podobnega v vaših glavah plete za nadaljnje (glasbene) projekte?
 
Vedno se nam nekaj plete po glavi, ideje se rojevajo in počasi jih bomo uresničevali. Za prihodnje leto pripravljamo nov projekt, ki ga bodo spremljale sveže zamisli, ampak to naj ostane skrivnost. Tabu rad preseneča in bo to počel tudi v prihodnje, ostali bomo sveži in inovativni in se ne bojimo, da bi nam zmanjkalo novih zamisli.
 
5 tabujevskih 
po koncertu hočete še in greste žurat. Da ali ne?  
Vedno!
Če tabuji ne bi bili tabuji, bi bili … 
Družinski ljudje, poslovneži, obrtniki,… marsikaj ampak vedno ustvarjalni.
Matematično gledano: štirje fantje in ena punca pomeni … 
Matematično gledano bi to pomenilo 5 ljudi. Naj vas pa tukaj malo popravimo; naša matematika šteje drugače in tabujevsko celoto sestavlja 5 fantov in ena punca.
Brez … nam živeti ni …
Piva hehehe …
Največja tajno varovana skrivnost, ki je ne ve nihče …
Tabujevski pakt o nenapadanju … kar se proizvede v kombiju, ostane v kombiju.
Intervju je objavljen tudi v novembrski številki časopisa Zapik.
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.