»Odštemplano kak uspeh« – Gob Bless This Mess Festival

Hexenbrutal

Hexenbrutal

Ljubljana / AKC Metelkova / Menza pri koritu
12. in 13. 12. 2007
Vstopnina: 5€ (dan) / 8€ (oba dneva)
»Taka odštemplano kak uspeh?« me je pobaral prijatelj Bojan, potem ko je beseda nanesla na God Bless This Mess Festival, ki se je tegadni dogajal na Metelkovi. Odgovoril sem mu, da je bil festival res uspešen. Zakaj tako mislim, v tistem trenutku sicer nisem dolgovezil, si pa lahko v naslednjih parih vrsticah prebere, zakaj sem mu odgovoril pritrdilno. Torej…
Festival je bil razdeljen na dva dela – dve dejanji, če uporabim diskurz iz prve edicije istoimenskega festivala. Prvi dan so bili obljubljeni Hexenbrutal, Stekli psi ter Štefan Kovač Marko Banda (ŠKM Banda), drugi dan pa je oder Menze pri koritu gostil Automassage, Kweefpossum in Y (beri: why).
Ob desetih zvečer, ko smo se v sredo pojavili na Metelkovi, je bila Menza pri koritu že dobro obiskana, na koncu prvega festivalskega večera pa že zelo zasedena. Veliko je bilo prijateljev in znancev nastopajočih – člani skupin ŠKM in Hexenbrutal so mladiči, študirajoči v Ljubljani – svoje pa je prispevala tudi intenzivna promocija. Himen sta pretrgala duet Hexenbrutal. Nastop sta opravila v šusu, brez premorov med skladbami, slednje sta nadomestila s spremembami v ritmu, s prezenco zgolj enega inštrumenta itd. Fanta stavita na enostavno, na trenutke že skoraj koračniško ritem linijo, na katero navezujeta takšne in drugačne glasovne izbruhe, šume in izdatne količine hrupa. Soliden nastop, ki bi za moj okus izpadel še boljše, če bi se bobni slišali malce bolj ostro in glasno. Hip-hop duet Stekli psi (Tarantino?) me je prijetno presenetil že, ko sem ju (jih) videl čisto prvič. Od tedaj je minilo slabih pet mesecev, tokrat pa me je fasciniral predvsem njihov napredek. Obsežen repertoar in pošten nastop, ki veliko dolguje tudi live podpori godbenikov – funky bas linije so fenomenalne, medtem ko je kitarskega soliranja ravno dovolj. Zvezde večera, ko bi rekla ena izmed naših kalejdoskopsko pisanih glasbenic, pa so bili prvi dan ŠKM Banda. Skupina snema oziroma je bojda že posnela novo ploščo (izid je predviden za februar, iz prekmurskih logov pa še lahko v bližji prihodnosti pričakujemo diskografske realizacije od Psycho-Path ter Sphericube, da izkoristim kontekst) in nov material je odličen. Zasanjani ambientalnosti iz Patentata (2005, GBTM Records) je bila dodana dobršna mera distorzije, brzine in ostrine. Polna Menza je bila lahko upravičeno zadovoljna z videnim in slišanim – bis ni izostal.
Drugi dan je bil obisk po pričakovanjih malo skromnejši, vendar še vedno relativno dober. V podobni maniri kot dan poprej so večer otvorili Automassage, ki so predstavljali pravkar izdani album The Ambience Between Your Ears Is Noise (Chmafu Nocords & 12 Rec / GBTM Records), na katerem je 10 skladb. Pogled na zvok kot področje nenehne redefinicije in reinterpetacije rodi godbo, ki se giblje med zasanjano prostorskostjo in agresivnim delanjem hrupa ter vijačenjem. Nenehna menjavanja inštrumentov, violinski vložki ter bobnarski izgredi so dali nastopu dinamiko in pečat. Za njimi sta oder zasedla Kweefpossum. Parodija na lik Kid Rocka aka Janis na basu je verjetno pritegnila pozornost, čeprav se je oprave (klobuk in suknjič) kaj hitro znebil. Verjetno zaradi vročine – funkcionalnost pogosto trpi na račun estetike. Kakorkoli že, noiserja sta se standardno izkazala, komu je takšna godba všeč, je lahko užival. Festival pa so zaključili Y. Godba tria (oziroma kvarteta, saj jim je tokrat z efekti na pomoč priskočil še Neuf Meuf iz Automassage) dobi krila predvsem na račun hurorskega bobnanja, vendar tudi bas in kitara nista zaostajala. Fantje so predstavili lani izdani album Germ (2006, GBTM Records) ter še kakšno novo skladbo. Nastopu nimamo kaj očitati, koncept z dodanim inštrumentom je všečen. Zamerimo jim le, da nastopa niso nadgradili z bisom. Je pa namesto tega stvar z zahvalo in zanj značilno pastoralno gestikulacijo zaključil organizator Tomica.
Založba God Bless This Mess se je s tokratnim festivalom že drugič kolektivno predstavila, sicer prvič v prestolnici. Založba s trdim delom in entuziazmom postavlja pod vprašaj predvsem ta termin – prestolnica. Eno izmed glavnih torišč, če ne kar glavno, alternativne muzike v Sloveniji je sigurno Pomurje – poštemplano in podpisano!

Fotogalerija:

Povezani članki: