Automassage – The Ambience between your Ears is Noise

Automassage - The Ambience between your Ears is Noise

Automassage – The Ambience between your Ears is Noise

Automassage je skupina slovensko – avstrijskega izvora, ki se je širši javnosti predstavila leta 2006, ko je nastopila na Klubskem maratonu Radia Študent. Eden izmed članov skupine je tudi Rok Vrbančič, ki smo ga v sklopu elektronskega projekta Neuf Meuf na naši strani že predstavili. A skupina na svojem albumu The Ambience between your Ears is Noise ubere drugačno pot. Mehko in toplo elektronsko pulziranje je tukaj zamenjano z garažno estetiko umazanega in robatega. Električna gitara, bas kitara, bobni, efekti so le nekateri izmed elementov, ki tvorijo pričujočih deset amalganov oziroma zvočnih tvorb. Razpon ekspresivnosti idej je širok in zelo dinamičen: krautrokersko nalaganje plasti si podaja roke z nenadnimi izbruhi hrupa, raziskovanje zvoka, z bolj konkretnimi ritmičnimi vložki, ki komade »zafankajo« in jim dajo občutek rdeče niti. Pravtako pa takšni ritmični izleti komade osvobodijo nakopičene napetosti, kar vpliva tudi na »lažje dihanje« poslušalca. Automassage prefinjeno, drugič spet bolj grobo luščijo rock glasbo, jo razstavljajo tako dolgo, dokler ne ostanejo samo še delci in z njimi čisto drugačen mikrokozmos rock glasbe, kot ga je vajeno povprečno uho. Vsaj iz ideološkega vidika so tako podobni skupinam tipa Black Dice, a Automassge v primejavi s slednjimi zvenijo še kot »skupina« in se spretno izmikajo pastem nerodovitnega eksperimentiranja, ki v veliki meri skrenjuje poslušalčevo pozornost. Skupina kljub eksperimentiranju in raziskovanju ne pozabi na »glasbo« in njeno poslušljivost – kar je dandanes v poplavi »eksperimentiranja za vsako ceno« tudi že redkost.
The Ambience between your Ears is Noise je eno veliko raziskovanje ter preverjanje mej današnje kitarske glasbe. 10 pričujočih zapisov je v bistvu zelo skrbno strukturiranih, a zaenkrat jih večina delujejo bolj shematično, le manjšina pa kot neka zaokrožena celota. Skupina je najboljša in najbolj zanimiva, ko se prebudi ritem sekcija in takrat, ko iz niča pričara melodijo. Pripomba leti na kakšen neposrečen zvočni izbruh in mestoma nepregledno zvočno sliko, a mislim, da je v živo pri tej skupini vse na svojem mestu.
Automassage je skupina, ki je rock glasbo pri nas pripeljala za korak naprej od nekaterih ustaljenih vzorcev. V glasbo vpeljujejo določeno eksperimetalno noto in unikatno držo, ki večini našim skupinam manjka. V času, ko so v Sloveniji pozerji tipa Tide najbolj vroča roba, pa take skupine, kot so Automassage, že kar krvavo potrebujemo.

Povezani članki: