Po dežju posije … lunin mrk

R.E.M.

R.E.M.

FM4 Frequency Festival
Salzburgring, 14. – 16. 8. 2008
vstopnina: visoka

Nehvaležno je zapisovati vtise o festivalu, ki sta ga zaznamovala grozovito vreme in peklenski mraz, ždenje v le teoretično suhih in toplih prostorih, ko kaj drugega niti ni preostalo, pa še zanič postrežba in astronomske cene. In ko po noči, preživeti na petih stopinjah celzija, v vlagi in mrazu, na festivalu vztrajaš le še zaradi vrhunca, tj. nastopa Babyshamblesov in Killersov ob zaključku festivala, pa se Pete Doherty tako zelo napije, da ga ne spustijo na letalo, Brandon Flowers pa oder zapusti po le dobri uri igranja, si zaželiš, da bi ostal kar doma.

Pa pojdimo lepo od začetka. Frequency festival je lociran v neposredni bližini Salzburga, na dirkališču Salzburgring, v kotlinici, obdani s hribčki. Letošnji line-up je bil na kožo pisan ljubiteljem t.i. brit popa/indie rocka, saj so z novimi albumi iz prahu vstale legende, kot so Travis, Manic Street Preachers in The Charlatans, poleg njih so nastopili še Dirty Pretty Things, The Wombats, Maximo Park, pa že zgoraj omenjeni The Killers in Babyshambles. Kot da to ne bi bilo dovolj, so organizatorji v sodelovanju z britansko založbo Weekender postavili še oder UK Weekender, na katerem so nam predstavili novi val (britanske) rock glasbe. Seveda je bilo poskrbljeno tudi za druge okuse, a v manjši meri. Ljubitelji elektronske glasbe so najbolj nestrpno čakali nastope skupin Digitalism, Justice in Pendulum, kdor se je zaželel dobro naplesati, si je gotovo ogledal irski dance – Flogging Molly in Dropkick Murphys, manjkali niso niti R.E.M. in nemške legende, Die fantastischen Vier, pa še mnogi drugi.

Festival se je pričel na sončno četrtkovo popoldne z Let’s Dance to Joy Division  liverpoolskih The Wombats. Dobro vzdušje in odlična glasba sta se na treh odrih, tj. »dirkaškem«, »zelenem« in »odprtem« ter v enem šotoru (ta je do večera gostil britanski novi val, ponoči pa se je prelevil v »elektro šotor«), nadaljevala vse do večera. Družili smo se z We are Scientiests, divjali na Our Velocity Maximo Park, se šli irski ceili, nato pa je zazvenela preroška Why Does It Always Rain on Me

Naslednja dva dni sta minila med ždenjem v šotoru/avtu, skrivanjem pod strehami obratov s hrano in pijačo ter iskanjem zavetja v žal prepihnem press roomu, med redkimi trenutki, ko se nas je nebo usmililo, pa smo zbrali moči tudi za ogled katerega izmed bendov v živo in od blizu. Petek bo festivalarjem ostal v spominu po (zdelo se je kot ure) dolgem in z energijo nabitem nastopu Fantastičnih štirih, nekateri smo prišli na svoj račun z vrnitvijo Manicsov na koncertne odre (btw, Your Love Alone Is Not Enough brez Nine Persson zveni bolje), odlični so bili tudi The Charlatans, za največji raztur pa so, pričakovano, z že videnim šovom, ki pa očitno vedno znova vžge, poskrbeli The Hives.

Sobota se z vidika vremena in splošnega počutja ni začela ravno obetavno, ko pa se je opoldne dež le ustavil, je tudi v naših očeh zasijalo sonce. A ga je hitro pogasila novica o odpovedi Babyshamblesov. Jeza je bila seveda še toliko večja, ker ti, fan, vztrajaš v resnično nemogočih razmerah, on, frontman, pa se brezbrižno napije in ga prav malo briga vse skupaj. No, je pa res, da incident ni udaril povsem nepričakovano, pa tudi Babyshambles niso ravno ne vem kakšen bend… Tako smo po jeznih The Subways, skandinavskih gipsy-rokerjih Kaizers Orchestra, pa še enih Ircih, tako zelo podobnih tistim četrtkovim, da je kolega kupil majico prvih, ko je v resnici hotel majico drugih, pa se ni preveč sekiral, saj so itak »oboji enako dobri,« čakali še na vrhunski zaključek festivala, grand finale, nastop Killersov. Medtem ko so bili na lanskem Szigetu tej nalogi veličastno kos, pa fantom letos očitno nekaj ni štimalo, tako da so po setu, sestavljenem pretežno iz pesmi s Sawdusta, ki jih večina občinstva itak ni poznala, hitro popokali in se umaknili pred čudnimi vremenskimi pojavi. Ja, po dežju res posije … lunin mrk.

Tina H. Zakonjšek
foto: Simon Šturm & Kluni & Manca L.

Fotogalerija:

Povezani članki:

Značke: