Hexenbrutal – Think of me as a Friend

Hexenbrutal - Think of me as a Friend

Hexenbrutal – Think of me as a Friend

2009, God Bless This Mess

Giant: I will tell you three things. If I tell them to you and they come
true, then will you believe me?
Cooper: Who’s that?
Giant: Think of me as a friend.
Cooper: Where do you come from?
Giant: {Shaking head} The question is: where have you gone?

Navidezni minimalizem, nekitarski hardkor, industrijska melodika, kriki, šundr… vse to so le prvi vtisi poslušanja prvenca prekmurskega »synthcoresizer« dueta Hexenbrutal s pomenljivim naslovom, Think Of Me As A Friend. Zbirka, skorajda kup elektronskih generatorjev zvoka in hrupa, boben ter dva vokala je arsenal Hexenbrutal, s katerim sta fanta ustvarila elektronsko hardkor ploščo, ki daleč presega industrijsko hladnost in mehansko repeticijo. Skladbe so pogosto resda pošraufane do gmote hrupa, vendar jim ritmičnosti ne manjka: Iztok in Matej se med eksperimentalnim poigravanjem namreč spustita celo v demonski valček Oetsch Haakol, »terminatorsko« Never The Machine Forever, pankovsko Synthcoresizer ali bolno diskoidno Dance, Shithead, Dance. Vokali so bolj kot karkoli drugega kriki in vzkliki, potopljeni globoko v miksu: večino prostora je razumljivo namenjenega plastem sintetiziranega hrupa, ki pa kljub vsemu skrivajo kar nekaj melodike kot protiutež konstantnemu udrihanju. Think Of Me … je torej zvokovno zelo sveža plošča, saj je njena rdeča nit predvsem povezovanje eksperimentalnega hrupa in efektiranja že tako bolnih »soundov« v povezano in ritmično celoto. Na tem mestu vse komplimente avtorjema, saj sta dokazala, da tudi eksperimentalni hrup lahko funkcionira na nivoju skladbe kot take.

V zaključek:
Birds (M83): »Sun is shining, birds are singing, flowers are growing and I am flying …«
Boejc (Hexenbrutal): »He’s up on the roof with his birds. He keeps birds. Dirty, disgusting, filthy, lice-ridden birds.«

Peter Cerar

—————————————————————————

Dr. Hexen in Mr. Brutal sta dobra štiri leta ždela v svojem zvočnem laboratoriju, vmes v sklopu Klubskega maratona koncertirala po Sloveniji, letos pa pod okriljem založbe God Bless this Mess končno izdala prvenec.

Think of me as a Friend je sestavljen iz 14 napadov, ki jih odlikuje izredna brezkompromisnost ter radikalna zvočna identiteta. Duo katarzično nabija, vijači ter spušča strupen noiz, predvsem pa podira poslušalčeve predstave o strukturi in melodiji. Hexna sicer zaenkrat predvsem še cefrata ter cepita zvok na prafaktorje, a mestoma iz pogorišča konvencij tudi že izpeljujeta nove zvočne perspektive. Zanimivo, v bistvu sta najboljša, ko napetost dovajata počasi in ko ne stavita samo na trušč in šok. Težko ju je popredalčkati, a mislim, da bi jih zaradi nenadnih zvočnih preobratov ter divjih prefiltiranih vokalov z veseljem posvojili pri Pattonovem Ipecacu.

Think of me  as a Friend je eden izmed pomembnejših letošnjih izdelkov in upam, da bomo tale hexenšus kmalu tudi videli v živo – mogoče pa že konec aprila skupaj z Black Dice?

Matjaž Gerenčer

Povezani članki: