New Wave Syria, We Can’t Sleep At Night, Petrol

New Wave Syria, We Can't Sleep At Night, Petrol

New Wave Syria, We Can’t Sleep At Night, Petrol

Ljubljana / Menza pri Koritu
23.04.2009
Vstopnina: 6 EUR
Na četrtkov večer se je v Menzi predstavil raznolik trojček glasbenih skupin, katerim je skupni imenovalec bil sveže. Avtorja teh vrstic so na koncert zvabili predvsem beograjski Petrol, a je na koncu veliko bolj kot nad pričakovano odličnim kitarskim haranjem nove srbske scene ostal navdušen nad predskupino New Wave Syria.
Zakaj je bilo temu tako, bo najbrž zaradi dejstva, da sta dvojec Rok in Urša pod imenom New Wave Syria stara nekaj čez dvajset in so jima starši verjetno prej kot izpit za avto kupili sintesajzer. Elektrončkarja iz Črnega grabna s pomočjo synth in »naredi-sam« lo-fi melodij ustvarjata všečno elektro glasbo z navdihom popa, ki ga mestoma spremlja zasanjan Uršin vokal. V živo slišane zvočne krajine prej kot plesno delujejo razbremenjujoče in zaradi repetitivnih ritmov hipnotično. Tu pa tam se ritmi zaostrijo in takrat nastopi radost ob igračkanju z elektroniko, ki ga je bilo v veselje poslušati in gledati. Da je dvojec znanilec nove energije tukajšnje elektro scene, je izvohala založba Cheap Tunes Records, za katero sta letos izdala prvi album Hello, Yes, ki ga lahko snamete in preposlušate na netu. Upam, da bomo elektro znanilca pomladi srečevali tudi v prihodnje!
Predskupina, s katero so Petrol trenutno na turneji po Sloveniji in ex-Jugoslaviji, so zasavski We Can’t Sleep At Night, ki je iz anonimnosti prvič stopila na Klubskem maratonu Radia Študent. Kot razglašajo sami, so power pop skupina in njihovo kitarsko nažiganje podpira mladostniška energija ter občutek za igranje pred živo publiko. Ker gre za poskus vnesti nekaj plesne atmosfere s kitarskimi ritmi, spominjajo na ambicije Franz Ferdinandov. Mladi fantje, ki so zrasli ob MTV-ju, poleg tega, da obvladajo eksplozivno mešanico kitarskih pop-ish zvokov, celostno pristopajo k promoviranju svojega benda in predstavljajo naslednjo veliko stvar na sceni – ali pa to že so.
Po nedavnem koncertu beograjskih Repetitor in Nežni Dalibor v Menzi se je začela po mestu širiti govorica o neverjetni vzpenjajoči se sceni iz Srbije. In ker je dvojni koncert Repetitorjev že zapisan v zgodovinske anale, so bili veliki upi prisotni tudi ob četrtkovem nastopu skupine Petrol. Dolgo čakanje na pričetek četrtkovega koncerta je pomenilo, da jih bomo slišali pozno, vendar publike niso razočarali in so igrali dobro uro in pol.  Petrol so Milan Bukejlović (bobni), Ilija Duni (vokal, kitara) in Ana Janković (analogni sintesajzer in električne orgle), ki so se prvič zbrali že leta 2003 in se v današnjo postavo konsolidirali leta 2006. Po gostovanju na različnih kompilacijah so lani izdali album Nezgodno vreme, opasni dani, s katerim tvorijo krog ene izmed osrednjih skupin omenjene scene.
Konkretne kitarske ritme dopolnjujejo teksti svetobolja in Ilijev vokal, ki skupaj s sintesajzerjem in orglami odtavajo v bolj hipnotične vode ter na momente prikličejo v uho krautrockovske obrazce. V celoti daje triu kitarska melodika s primesmi analognih zvokov všečno zvočno podobo, ki je s komadi kot so Beirut, Zebra ali Svejedno je dolgo ne izbijete iz glave. Tudi po koncertu, s katero so navdušili polno Menzo, so se vračali na oder in preigravali še zadnje bodoče hitiče, ki že odzvanjajo po prostorih bivše Juge, ki celotno t.i. tranzicijsko generacijo ponovno povezujejo v, ajde recimo temu, neko prihodnost, za katero bedni pogoji nekih sedanjih viznih režimov ne bi več delovali.
Tekst in foto: Dare Pejić

Povezani članki: