“Po koncertih ne gremo spat” – We Can’t Sleep At Night

“Po koncertih ne gremo spat” – We Can’t Sleep At Night

“Po koncertih ne gremo spat” – We Can’t Sleep At Night

We Can’t Sleep At Night so nase opozorili z dvema zanimivima ploščama ter predvsem energičnimi in prepričljivimi živimi nastopi. Trboveljski mladci so se v letošnji pomladi dodobra predstavili domači publiki, niso pa jim neznani niti tuji odri. O vsem tem sva na jutranji kavi spregovorila z Gašperjem Vozljem, basistom zasedbe.

Si lahko spal danes? Sprašujem zaradi imena in Srbije.

Gašper: A to je že intervju? (smeh) Ja, spal sem včeraj cel dan. Srbija me je čisto zdelala. Bilo je pa super. Gre za navezo s skupino Petrol, ki poleg skupin Repetitor in Nežni Dalibor tvori to novo srbsko sceno. Vsi so tudi že igrali v Sloveniji in doživeli zelo dober odziv. Ta scena nam je res všeč, s Petrol smo imeli skupaj spomladansko turnejo.

Z njimi ste pravzaprav otvorili to turnejo in promocijo novo plošče.

Gašper: Sodelovnje se je pravzaprav začelo že lansko leto, ko so nas Zemlja broj 9 povabili igrat v Srbijo. Preko njih smo prišli do demota takrat novonastalih Petrol. Njihova glasba nam je bila všeč in tako smo jih kontaktirali. Najprej smo skupaj z njimi igrali v Zagrebu, potem pa organizirali tudi spomladansko turnejo, na kateri so oni promovirali svojo prvo ploščo, mi pa našo drugo.
Ta koncert v Beogradu pa je bil resnično odličen. S sabo smo vzeli tudi zasedbo New Wave Syria. To se nam zdi odlična kombinacija – koncert se začne s takim elektro-popom, na izi, in potem stopnjuje v nek rock ‘n’ roll.

Letos ste pa igrali tudi skupaj z Islands, kar je verjetno lep uspeh.

Gašper: Z njimi smo se odlično ujeli. Zraven nas je povabila Buba, verjetno smo tudi glasbeno nekako najbolj ustrezali kot predskupina.

S kom bi še igrali, če bi bila možnost? Z Laibach v trboveljski navezi?

Gašper: (smeh) Z Laibach verjetno ne, ni neke trboveljske naveze. Drugače bi pa igrali z marsikom. Mogoče se je bolje vprašati s kom ne bi igrali.

Kakšen je bil odziv ljudi na turneji in na novo ploščo?

Gašper: Turneja nam je zelo dobro uspela. Imeli smo nekaj sreče, prav tako pa smo se na njo pripravljali že pol leta prej. Petrol so nam uredili tri koncerte po Hrvaški – Knin, Split, Zagreb – mi pa njim po Sloveniji. Maribor, Ljubljana, Pivka itd.
To je bila res prva prava turneja za nas, saj smo imeli koncerte skoraj vsak drugi dan. To je popolnoma drugače kot če imaš koncert enkrat ali dvakrat na mesec. Turneja je v celoti uspela, obisk je bil odličen, konec koncev tudi v finančnem smislu ni bilo neke izgube.
Posebej smo bili navdušeni nad Hrvaško in nad Kninom. To je majhno mestece z zelo dobro sceno, tam smo imeli dober koncert pred polno dvorano. Kar je za dva neznana benda velik uspeh.

Pa ste pred koncerti kaj posebej promovirali novo ploščo?

Gašper: V bistvu ne, promovirali smo jo na koncertu, enako kot v Srbiji. Ni bilo neke načrtne promocije.

Kako ste vi kot skupina zadovoljni z novo ploščo?

Gašper: Zelo smo zadovoljni. V bistvu smo zadovoljni toliko, koliko je zadovoljna publika. Odziv na koncertih je dober, tudi recenzije so bile več ali manj pozitivne in ugodne.

Pravzaprav ste precej produktivni. V zadnjih dveh letih dve plošči. Od kod inspiracija?

Gašper: V bistvu ne (smeh). To je zato, ker je precej časa trajalo, da smo posneli prvenec, predvsem je bil to velik finančni zalogaj. Skladb smo imeli veliko, vendar je precej časa trajalo, da se je to posnelo. In so še ostale. Veliko skladb na novi plošči je še iz časa prvenca.

Tako da nove ne bo tako hitro.

Gašper: (smeh) Ne, ne. Nove ne bo tako hitro. Bo pa.

Kako pa nastajajo pesmi?

Gašper: Pesmi piševa jaz in Marko Lavrin. On piše besedila, glasbo pa delava skupaj. Potem se pa dobimo vsi in nekaj nastane. V glavnem pa jaz in Marko.

Nekdo je napisal, da če bi imeli skladbe v slovenščini, bi bili še uspešnejši kot ste sedaj. Komentar?

Gašper: Jaz se s tem strinjam (smeh). Ampak besedil ne pišem jaz, tako da…(smeh) Imamo pa zadnjega pol leta veliko debato tem. Pustimo se presenetiti, mogoče kaj nastane.

Pa imate kake širše mednarodne ambicije?

Gašper: Ne ne.

Čeprav vam je nekaj malega že uspelo…

Gašper: To je res, Hrvaška in Srbija. Najbolj nam je všeč Srbija, odlično smo se ujeli predvsem z ljudmi tam, tudi kar se jezika tiče. Srbija je fenomenalna. Nič drugače ni bilo na Hrvaškem.
Začelo pa se je v bistvu z lestvico Cross Radia, na kateri smo imel dve leti zapored skladbo med prvih 25.

Album pa ste izdali tudi na USB ključu.

Gašper: Ja, to je zelo uspelo, prodali smo jih skoraj toliko kot zgoščenk. Na USB-ju so vse skladbe v zapisu mp3 ter skladba Kornet, ki je namenjena remixu. Če ga kdo naredi, nam ga naj pošlje. To je bil v bistvu tudi namen tega.

Vi ste obe plošči izdali za založbo KAPA Records. Veliko mladih zasedb se pa danes tudi odloča za samozaložništvo. Kako vi gledate na to?

Gašper: Ta založba je idealna za mlado skupino kot smo mi, saj nas finančno podpira, predvsem kar se tiče snemanja. Koncerte si sicer urejamo sami. Založba tudi skrbi za promocijo, nekaj se govori tudi o možnosti igranja v Berlinu, Južnoafriški rebuliki… Vendar še vedno ogromno stvari postorimo sami.
Imamo pa na drugi strani kopico skupin, ki se založništva lotijo kar sami, po nekih DIY principih. Naj omenim založbo Cheap Tunes in zasedbe okrog nje – Nikki Lauder, New Wave Syria ter še drugi.To se mi zdi tudi super, čeprav mogoče nimajo tako močnega finančnega zaledja. Imajo pa veliko veselja.

Vidim, da ste vi posebej povezani z omenjeno skupino bendov.

Gašper: Ja z njimi smo precej povezani, predvsem s skupino New Wave Syria. To je pa tudi vse kar se tiče povezav v Sloveniji. Sodelujemo še tudi z že omenjeni Petrol. Se pa da s povezovanjem veliko narediti, veliko več kot če delaš sam.

Kje pa vidiš vašo zasebo v prihodnosti?

Gašper: Ne vidim nikjer. (smeh) Zmeraj ko me kdo to vpraša, odgovorim isto. Ne vemo nič veliko za naprej. Najprej nove skladbe, potem nova plošča. Mogoče z malo drugačno produkcijo.

Kaj to pomeni?

Gašper: Da ne bo enaka kot prejšnji dve, ki sta si pravzaprav precej podobni. (smeh) Sicer pa mislim, da se že na zadnji plošči v nekaterih skladbah kaže neka perspektiva. Mislim, da je prihodnost v sintesizerjih. (smeh).

Za konec še: od kod ime zasedbe?

Gašper: (smeh) Tega pa raje ne bi komentiral. Naj povem le to, da po koncertih ne gremo spat in skupaj zažuramo s publiko do jutranjih ur.

Matjaž Jaušovec

 

 

Povezani članki: