Prekmurci kažejo mišice – God Bless This Mess Festival 2009

New Wave Syria

New Wave Syria

Murska Sobota / Grajsko dvorišče
17. 7. 2009

God Bless This Mess (GBTM) festival je bil v tretji (prekmurski) izdaji parkiran v Murski Soboti, za razliko od prvih dveh, ki smo ju spremljali v Beltincih. Tokrat je zdržalo tudi vreme in ambient grajskega dvorišča se je izkazal za pravo izbiro; čeprav sem slišal tu in tam kakšen komentar o „čudnem zvoku“. Bodisi tako ali drugače, moteče to ni bilo. Veseli, da kolektiv God Bless This Mess ne počiva, še posebej to opazite, če varovancev založbe niste slišali kakšen mesec ali dva preveč. Na festivalu sta domače barve zastopali skupini Hexenbrutal ter Stekli psi, gostje pa so bili še BobenBassPaAnanas, vzpenjajoči duet New Wave Syria ter Sphericube; medtem ko je peterica naštetih počivala, pa sta obiskovalce zabavala čarovnik in metalki ognja. Pohvalno.

GBTM Festival je tudi odlična priložnost za druženje, zato je spodaj podpisani na žalost zamudil nastopa BobenBassPaAnanas in Sphericube, si mu je pa uspelo ustvariti mnenje o ostalih performerjih – da, tudi o čarovniku. Posebej sta navdušila oba dueta: New Wave Syria sta tudi na krilih podpornikov iz  Cheap Tunes Records pod odrom prijetno razmigala obiskovalce, mene pa navdušila s ponujenim zvočnim šusom. Prijetno prvo srečanje. Presenečenje je bilo še večje ob nastopu Hexenbrutal. Kolmanku & Korenu se pozna koncertna kilometrina, tako pri nastopu kot v podobi skladb: te se od začetnih kopic in izbruhov hrupa vedno bolj izoblikujejo v smiselne celote z repom in glavo, pridobiva tudi melodika. Bravo! Glavni performerji so bili malce presenetljivo Stekli psi & live band, ki je navrgel nekaj nove muzike in se obregnil ob ekonomsko-socialne razmere v Prekmurju. Te so tudi „odlična“ popotnica za nadaljnje investicije v liriko in če bo live-combo znal izkoristiti potencial, se lahko nadejamo še več dobre godbe.

In smo spet pri založbi God Bless This Mess. Že se ponavljam, ampak vedno znova se izkaže, kako pomembna je dejavnost te institucije za prekmurska notna črtovja. Odprta ušesa in glave ter velika mera srčnosti so dejavniki, ki združujejo sicer različne glasbene izraze oziroma prakse ter jim dajejo skupno identiteto v širšem geografsko-kulturnem prostoru. GBTM je v letih postalo ime, ki nekaj šteje in pomeni. Je tudi dokaz, da se s trdim delom in malce trmastim karakterjem da doseči marsikaj.

»Poslušamo, kar imamo radi in radi imamo, kar poslušamo!«, trdi GBTM. Tudi mi. Zato vedno znova – še na mnoga leta!

Tekst: Matjaž Jaušovec
Foto: Matjaž Jaušovec & Tamara Elbl

Fotogalerija:

Povezani članki: