Šklabfest v Trbovljah

The Exploited

The Exploited

ŠKLABFEST 2009
Trbovlje, 10. & 11.julij 2009
Vstopnina: od 25EUR do 45EUR
 
Šklabfest v Trbovljah
 
Trbovlje so končno dobile festival – Šklabfest. Tokrat so skupne moči združili zasavski študentje in v rudarsko mesto privabili tisoč glavo množico. Šklabfest nam je 10. in 11. julija ponudil s precej pestro izbiro zvenečih imen doma in po svetu. Tako so petkov večer žgali legendarni punkerji The Exploited in švedski skate punk prvaki Millencolin, sobotin večer pa so popestrili vedno zabavni The Toy Dolls. Za ogrevanje in rajanje do poznih nočnih ur pa so poskrbeli predvsem zasavski domači bendi kot so StrojMachine, Red Five Point Star, Kreshesh Nepitash, Chaosstar, Slovinjen, The Rude Skankers itd. ter hrvaška ekipa Kud Idijoti ter punkrockerji Overflow.
 
V petek, točno ob 20h so se zaslišali prvi zvoki »pleh muzke«, saj je festival otvorila prav Delavska godba Trbovlje, ki je paradila gor in dol po prireditvenem prostoru, dokler se niso zaslišali prvi beati fantastičnih fantov in punc iz »konstrukcije« StrojMachine. Unikatna konstrukcija poimenovana StrojMachine izhaja iz kolektiva The Stroj. »Gasa« in v šusu so industrialci razgreli prve obiskovalce, ki so predvsem čakali The Exploited in Millencolin.
 
Končno so prišli na vrsto vsi privrženci The Exploited. Skupina, ki letos obeležuje tridesetletnico obstoja je po dveh letih ponovno prišla v Slovenijo. Kar se tiče originalnosti benda je v njem ostal samo še pevec in konec koncev glavni leader benda Walter »Wattie« Buchan. Skupina je nabrala zajetno množico ljudi, ki je poplesavala po celotnem prizorišču. Oi! in streetpunk sta očitno še vedno priljubljena tudi pri nas.
 
Največ ljudi pa se je zagotovo zbralo prav zaradi švedskih skate punk prvakov Millencolin. Skupina, ki je še vedno na »svetovni« turneji Machine 15, poimenovani kar po zadnjem albumu četverice izdanem v letu 2008. Matthias Färm, Erik Ohlsson, Fredrik Larzon in Nikola Sarčević tvorijo že v zgodnjih 90-ih band Millencolin, poimenovanem kar iz skateboard trika »melancholy«. Band je predvsem poznan po založbah Epitaph in Burning Heart Records. Lahko se pohvalijo s sedmimi studijskimi albumi, na katerih najdem ogromno hitov, ki so jih tudi v petek preigravali, publika pa je ob njih singalongala. Tako so se znašli na playlisti obvezen Penguins and Polarbears, Twenty Two, Devil me, Bullion, Detox, Black Eye. Za konec pa so nam punk rockerji postregli še z bisom Mr Clean, Machine 15 in obvezen No cigar. Glede, da benda v Sloveniji nismo videli že kar nekaj let, se bodo mogoče po tem koncertu le vrnili, saj je bila publika navdušena.
 
Za konec petkovega večera oz. noči pa so poskrbeli hrvaški Overflow, ki so stalnica slovenskih odrov, a jih zaradi snemanja nove plošče nekaj časa nismo videvali. Odžgali so predvsem njihove hite kot so Swallow, Wasted, You’re angry itd. Premierno so nam predstavili sem pa tja tudi kak komad iz prihajajočega albuma. Catchy punk rock band, ki se prezentira na odru bolje kot katerikoli znani band v tem žanru. Odlično kot vedno.
 
Na žalost se nismo udeležili drugega festivalskega dne, vendar so nam obiskovalci zagotovili, da je bilo noro in nepozabno. Iz neznanega razloga niso nastopili ska prvaki The Skatalites, vendar so po pripovedkah obiskovalcev The Toy Dolls na noge spravili prav vse. Se vidimo drugo leto!
 
Monika Klinar
Foto: Rok Djordjević

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.