Frequency festival 2009

Frequency09-1

FM4 Frequency festival 2009
Greenpark,St. Pölten/Avstrija
20.-22.avgust
Prejšnji vikend se je v majhnem avstrijskem mestecu St. Pöltnu že devetič zapored odvijal Frequency festival. Ta je znan po zelo širokem izboru glasbenikov in DJ-jev iz celega sveta. Tudi letos ni bilo nič drugače. Na vseh prizoriščih kvalitetna glasba in nepregledne množice obiskovalcev. Glavne zvezde so bile Radiohead, The Prodigy, Pendulum, Eagles of Death Metal, Rise Against, Kasabian, Editors, Grace Jones, Carl Cox, Eric Prydz, Aphrodite, MSTRKRFT
St. Pölten je letos prvič gostil ta dogodek. Organizatorji so prizorišče premestili v to mesto predvsem zaradi boljših vremenskih pogojev in tudi zaradi vzdrževanja okolja kot pa na Salzburgringu, kjer je festival potekal prejšnja leta. Vendar je vreme tudi letos zagodlo organizatorjem. Zadnji dan, v soboto, so se nad nami zgrinjali temni oblaki, ki so prinesli prave nalive in kot da to ni še dovolj je poleg tega pihal mrzel veter. Vse je spominjalo na lanski festival.
Dogajanje je potekalo na sedmih prizoriščih razdeljenih na dva dela- dnevni (Day Park) in nočni (Night Park). Day park so sestavljali štirje odri, največja dva- Race in Green stage sta gostila najbolj prepoznavne glasbenike, medtem ko sta ostala dva manj znane skupine v vzponu, Weekender UK stage je gostil nu wave brit rock skupine, Open stage pa skupine, ki so bile izbrane po predhodni prijavi. Night park pa so sestavljali trije odri. Na Urban Art Forms in Elektro floor-u je bilo moč slišati tech, house, d’n’b in elektro zvezdnike, medtem ko so na tretjem floor-u v sodelovanju z britanskim magazinom NME v vlogi DJ-jev nastopili glasbeniki Carl Barat (ex The Libertines, ex Dirty Pretty Things), Kele Okereke (pevec Bloc Party) in Andy Rourke (The Smiths).
Tri dnevna ekskurzija po fuziji glazbenih žanrov se je pričela v četrtek z nastopom legendarnega CJ Ramonea, sledili so mu Glasvegas, Jet, The Ting Tings in AFI, ki so stopnjevali ozračje. Z nastopom Eagles of Death Metal pa je množica prvič zares pokazala svoj glas in energijo. Pevec Jesse Hughes, je s svojo karizmo ter sexy rock’n’roll gibi očaral marsikatero avstrijsko deklino. Sledili so jim še Kasabian in nemška zvezda Peter Fox. Na Green stage-u pa je večer dosegel vrhunec z Rise Against in Pendulum. Prvi so s punkrock ritmom ustvarili nepozabno vzdušje, za pol prizorišča velik mosh pit in prav tako famozni circle of death. Drugi pa so tokrat v live verziji razturali z svojimi d’n’b ritmi in spravljali v ekstazo vse prisotne. V nočnem delu pa so se predstavili številni DJ-ji, najbolj so izstopali 2Many DJS, Body & Soul, High Contrast ter Aphrodite.
Petkov večer je pripadel skupini Radiohead. Skupina je v Avstriji nastopila premierno in prav to naj bi bil razlog za razprodan letošnji festival.Ta je s svojim popolnim, skoraj dve urnim nastopom izvabila iz množice tisto najboljše ter kljub temu, da Avstrijci niso ravno najhvaležnejša publika, so se Radiohead vrnili na oder kar dvakrat. Čarobno osvetljen oder, topel veter ter glasba »big R-ov« (kot jih je pred nastopom z navdušenjem napovedoval celo frontman Block Party) je publiko dobesedno zazibala v trans. Pred njimi so na glavnem odru nastopili še odlični britanci Bloc Party. Na drugem odru pa je ta večer kraljevala diva Grace Jones. Ta je pokazala, da je še vedno, kljub svojim letom, vredna svojega slovesa. Z bogato izbiro kostumov in svojim glasom je odlično izpeljala svoj »performance«. V nočnem delu je kraljeval Carl Cox, ki je pokazal, da se zna spustiti tudi v trše house vode poleg tega pa mu uspe še vedno pritegniti številne obiskovalce z nepozabnimi mixi. Poleg njega sta ta večer blestela še Booka Shade in Azzido da Bass.
Sobotno jutro ni napovedovalo nič dobrega, nad Frequency se je zgrnil črn oblak iz katerega je lilo kot iz škafa. Ta dan so se obiskovalci »skrivali« pod vsemi možnimi strehami bližnjih nakupovalnih centrov. Toda line up je ta dan uspel zvabiti skorajda vse na dež. Nastopili so namreč britanski velikani The Prodigy, pred njimi pa še Editors, Mando Diao in španski Ska-P. Mando Diao so pri avstrijski publiki pustili dober odziv, kljub temu, da so zveneli in izgledali kot smešna mešanica The Beatles-ov in ABBE. Težko pričakovani The Prodigypa so s svojim nastopom pustili zgolj medel vtis. Sicer odličen glasbeni nastop je bil zaznamovan s precej skromnim showom. Pevec Keith je na odru deloval utrujen in naveličan, Maksimu pa klub stalnemu bodrenju publike ni uspelo spraviti v ekstazo. Morda je bil zato kriv dež, ki je ravno med njihovim nastopom močil obiskovalce do kosti. V nočnem programu so najbolj izstopali Boys Noize, MSTKRFT, The Shit is Coming Home in Eric Prydz. Večer je bil obarvan bolj tech-elektro. Prva trije so na Urban Art Form flooru obnoreli vse prisotne z malo dane celotno paleto elektro »daftpunkovskih« beatov, ki je na tem odru odmevala vse do jutra. Eric Prydz pa je z tech house mešanico na drugem flooru »zabaval« vse ostale.
Festival v celoti je dokaz temu, da so lahko na enem kraju združeni rock, punk, elektro in house DJ-ji. Skupaj so uspeli ustvariti še en nepozaben dogodek kot je Frequency 2009. V sicer koncertno zelo prijetnem okolju so obiskovalci dokazali, da ni nujno, če je nekdo svetovna zvezda to pomeni uspeh. Na trenutke je se je zdelo, da so obiskovalci večinoma prišli zaradi nemško avstrijskih skupin, ki so bile v relativni manjšini. Kljub vsemu je festival iz leta v leto vedno boljši in večji.
Tekst: Aljaž Novosel
Foto: Manca Ložar in Aljaž Novosel

Fotogalerija:

Povezani članki:

Značke: