Juno Reactor ob domačih Laibach uspešno odprli Kino Šiška

Laibach

Laibach

Ljubljana / Kino Šiška
18.09.2009
Vstopnina: 20 / 25 €

Slab mesec po pred-otvoritvenim koncertom Pankrtov, namenjen izključno povabljencem, smo tudi ostali doživeli otvoritev novega Centra urbane kulture s starim imenom Kino Šiška. Koncert se je začel precej urbano, kjer življenje teče hitreje kot v ruralnem okolju, že zelo kmalu po napovedani 20. uri. Laibach so stopili na oder v svojem črnem ‘industrialnem’ videzu in stilu. Začetek koncerta je le počasi polnil okroglo dvorano, ki zgleda skoraj tako, kot je nekoč zgledal kino, seveda pa prenovljena notranjost ni neopazna, pri kateri verjetno najbolj izstopa strop, ki je popolnoma prekrit s tehnično opremo. Ne le (pre?)zgoden začetek in kadilski zakon, tudi ležeren uvod naše najbolj uspešne skupine so bili možni krivci zakasnjenega odziva publike. A ta je vztrajno rasel in druga polovica koncerta je bila mogočna, impresivna in je zadovoljila visoko pričakovanje, ki smo ga imeli ob tem vele dogodku. V pomoč sta bili tudi tolkalistki Eva Breznikar in Nataša Regovec iz Make Up 2, ki sta v drugem delu nadomestili vokalistko Mino Špiler, sicer pevko Melodroma. Ne le glasbeno, tudi vizualno so nam pripravili pravo pašo za oči z odličnimi video projekcijami, ki so dopolnjevale slišano.

Kljub temu, da težko govorimo o Laibach kot predskupini, je pričakovanje naslednjega koncerta naraščalo z bližanjem njihovega konca. Juno Reactor smo v naših koncih gostili prvič, zato je bilo navdušenje še toliko večje. Mednarodna zasedba se geografsko razteza iz britanskega otočja, od koder je tihi vodja Stephen Townsend, do japonskega, najbolj pa jo karakterizira njen južnoafriški del. Tolkalci, ki jih je bilo na njihovem nedavnem koncertu na trance festivalu Ozora na Madžarskem več, so nas ponesli proti višavam, kjer pa nas kljub vsemu niso ohranili tekom celega koncerta. Morda je bil za to kriv manko tolkalcev ali pa mogoče igranje ob bolj ‘hladnih’ Laibach, saj je bilo skupini v bolj trenserskem okolju skorajda nemogoče slediti. Kljub napisanemu je bil nastop prepričljiv, vizualno pa so nedvomno blesteli. Ob koncu se jim je na odru pridružil še Milan Fras in skupaj so odpeli God is God, pesem, ki je v devetdesetih že povezala obe skupini. Navdušen aplavz je dal vedeti, da je bilo poslušalstvo zadovoljno.

Za zabavoželjne, kar nas je bilo v petek precej, se je obetal after party v Ch0, kjer nas je ob prihodu doletelo neprijetno dejstvo, da after party dejansko ni after party, saj v klub ni bil možen vstop z vstopnico koncerta. Tudi izkaz ‘obiska po dolžnosti’ ni prepričal gospodične na kartah, kot je to vedno možno v preostalih hramih kulture, npr. v Cankarjevem domu, zatorej je bralstvo Rockonneta, žal, prikrajšano za vtise.
Kdor je zamudil koncert ali je ostal brez karte, lahko Laibach in Juno Reactor vidi ob koncu leta, ko bodo skupaj koncertirali po Evropi.

Tekst: Tjaša Janovljak
Foto: Jurij Bizjak

Fotogalerija:

Povezani članki:

Značke: