YU GO! serija v Kinu Šiška – We Can’t Sleep at Night, Petrol, Damir Avdić

We Can't Sleep At Night

We Can’t Sleep At Night

Ljubljana / Kino Šiška
24.09.2009

Otvoritveni teden Centra urbane kulture Kina Šiška se je počasi približal koncu. V četrtek zvečer se je v Šiški zbralo poslušalstvo, ki še verjame v kvalitetno novo glasbeno sceno nekdanje Jugoslavije. Organizatorji obljubljajo da se bo ‘mlada Jugoslavija’ zbirala na koncertih enkrat mesečno. Za otvoritev rednih mesečnih druženj so bili napovedovani We Can’t Sleep at Night, Petrol, Damir Avdić, Lollobrigida ter Dani Kavaš. Za prekmursko-hrvaško pop trash senzacijo Lollobrigido je bilo že znano vnaprej, da bodo odpovedani zaradi neodložljivih obveznosti. Prav tako ni bilo beltinškega kantavtorja Danija Kavaša zaradi bolezni. Tako so nam bili ostali le trije od napovedanih, pa vendar ni bilo slabe volje zaradi tega. Verjamemo organizatorjem, da jih bodo pripeljali, kakor hitro bo mogoče v prihodnosti.

Slabe volje med poslušalstvom ni bilo tudi zaradi tega, ker se je zdelo, da so ljudje res fascinirani nad samim prostorom. Ob deveti uri zvečer so koncert odprli mladi Trboveljčani We Can’t Sleep at Night in takoj je bilo slišati, da gre res za mlado in perspektivno skupino, ki se zgleduje po mračnih skupinah tipa Joy Division, Talking Heads, … Vendar bi se fantom delala krivica, če jim ne bi priznali originalnosti in izvirnosti. Obvladovanje svojih inštrumentov in lepo ter čisto vokalno izražanje sta vsekakor atributa, zaradi katerega bo zanimivo spremljati njihov razvoj v bodoče. Njihova drža in koncept sta res osvežitev na slovenski alternativni sceni. Fantje so predstavili svoje pesmi zelo dinamično ter obenem zveneli izredno harmonično in uigrano.

Petrol iz Beograda, ki so bili naslednji na odru, so v zadnjem času postali že kar male alter zvezde med poznavalci scene. Gre za skupino, ki se rada spogleduje s psihedelijo in vse to nadgrajuje z ostrimi kitarskimi vložki vokalista Ilije. Rahlo zadušen zvok in filozofska besedila pesmi skupine Petrol so tako dobre značilnosti, da bi jih bilo res dobro spet kmalu videti, po možnosti na njihovem samostojnem koncertu. Poslušalstvo se je razvnelo ob njihovem prvem hit singlu Sve jedno je, kjer se mladi ljudje lahko še kako najdejo. Pesem nekako zadeva bistvo odtujenosti vseh mladih v teh novih državah v naših regiji. Proti koncu nastopa so se jim na odru pridružile tri mlade punce, ki so v mikrofon ob improvizaciji skupine Petrol kričale ‘Napravi mi dete’, fant na klaviaturah pa je v mikrofon potrjeval ‘E sad ču’. Simpatičen zaključek skupine Petrol.

Yu go! koncert je zaključil Damir Avdić, znan tudi kot Bosanski psiho s svojo kitaro, ki mu omogoča izraziti vso svojo frustracijo in jezo. Damir vse pove direktno in iskreno, brez olepšav in zadržkov. In to je pri njemu ena glavnih lastnosti, ki mu daje kredibilnost. O Bosni na tak način zna povedati samo Damir, pri kateremu je zaznati, da je izšel iz punkovskega bazena.

Prvi dogodek je vsekakor uspel ter opravičil vsa pričakovanja ter združil ljudi na vseh frontah. O akustiki Kina Šiške sploh ne bi izgubljal besed, kdorkoli bi tam nastopil, bi imel vse na pripravljeno na vrhunski ravni. Organizatorji seveda ne bodo pozabili na svoje dolgove od tokrat, vsi zbrani se pa že veselimo drugega dela Yu GO! serije. Vsekakor bomo tam!

Tekst: Vladimir Petkovič
Foto: Matjaž Jaušovec

 

Fotogalerija:

Povezani članki: