Gossip navdušili v Križankah

gossip_06

Itak Džafest predstavlja: Gossip + predskupina Adam
Ljubljana / Križanke
25.6. 2010 ob 20.00 uri

 
Leto 1999, post punk, indie, pop, rock, The Gossip, Beth Ditto, Brace Paine, Kathy Mendonca, Hannah Blilie, »gay pride«, Arkansas, založba K Records, prvi album That’s Not What I Heard, založba Kill Rock Stars, drugi album Movement, underground vs. mainstream, Gossip, založba Music With a Twist, albuma Standing in the Way of Control in Music For Men, založba Columbia Records…in leto 2010!
 
Po lanskoletnem uspehu The Killersov na Hipodromu Stožice so nam organizatorji Itak Džafesta obljubili serijo treh ekskluzivnih koncertov. In res je, za uvod so nam postregli z veličastno Florence and The Machine v Kinu Šiška, kot drugi res res ekskluzivni koncert pa z enim in edinim triom Gossip!!! Serijo pa bo zaključil duo Goldfrapp. Letošnje leto mi je vse skupaj mnogo bolj všečno, saj je pristop k tem koncertom malce drugačen, morda celo bolj intimen in ne tako posiljiv kot lani.
 
Za ogrevanje pred vrhuncem večera so poskrbeli štirje fantje, ki jih poznamo predvsem iz drugih slovenskih uspešnih bendov, a tokrat precej v drugačni, newbie vlogi. Skupina Adam, ki je v lanskem letu uspešno štartala svojo glasbeno pot s prvim singlom Odnosi med srečnimi (kdo se ne spomne štirih punc iz videospota) in jo razvila tako daleč, da so fantje v letošnjem letu izdali njihov prvi samostojni studijski album poimenovan Alfa. Skupino, ki jo danes sestavljajo pevec Damir Lisica (Anavrin, ex FrozenChild), kitarist Peter Dekleva (Srečna Mladina, DMP, Gušti in Polona itd.), Anej Kočevar na basu (Anavrin, Gušti in Polona) ter bobnar Gregor Jakac (ex Mosaic, ex Tide). Zanimivo je predvsem dejstvo, da so Adam nastali iz čisto majhnega stranskega projekta v res vrhunsko dodelano skupino. Ko naredi pač klik, naredi klik in to je treba izkoristiti. Adam bi lahko opisali točno tako kot so oni sami sebe: »Adam ustvarjamo avtorsko glasbo, pri kateri gre za inovativni pristop k ustaljenim rock obrazcem in spogledovanje pop lirike s poetičnimi parolami.« Kljub vsem izkušnjam v skupini so Adam bili res odlična izbira za petkov nepozaben večer.
 
»We are family, I got all my sisters with me. We are family, get up everbody and sing!« smo zaslišali iz ust veličastne pevke Beth Ditto, takoj ko so svoje pozicije zasedli bobnarka Hannah Blilie, kitarist in klaviaturist Nathan aka. Brace Paine ter basist Chris Sutton (ex Dub Narcotic Sound System). In že smo groovali v ritmu Gossip in prve pesmi Your Mangled Heart. Sledil je najnovejši single Pop Goes the World, za katerega so posneli tudi videospot. Samozavestna Beth Ditto se nam je tokrat predstavila v svoji opravi z vzorcem Miki Miške ter s črno zlatimi čeveljci in njenim simbolnim make upom. Pop, punk, indie, rock… kakorkoli hočete, Gossip te popeljejo v pravo plesno ekstazo s pridihom osemdesetih. Tako smo slišali med drugim tudi 8th Wonder, Eyes Open, Four Letter World, Listen Up!, Dimestore Dimond, Men in Love itd. Seveda tudi tokrat niso manjkali kratki govori Beth glede gejevskih in lezbičnih pravic. Gossip so poleg vsega znani kot veliki zagovorniki teh pravic. Slišali smo tako čisto vse njihove največje hite z zgoraj omenjenih albumov. Vrhunec večera sta bila zagotovo komada Standing in the Way of Control ter njihov največji hit z zadnjega albuma Music For Men Heavy Cross. Občinstvo v Križankah je norelo od prve do zadnje vrste, tako da smo si priborili še en veličasten bis za zaključek, in sicer What’s Love Got To Do (Tina Turner cover) ter komad Love Long Distance, katerega je Beth zaključila med publiko, saj je obhodila dobesedno celotne Križanke in tako še enkrat potrdila, da so Gossip zelo odprti do svojih oboževalcev in poslušalcev. Komad pa je okronala z legendarnim hitom I Will Always Love You pevke Dolly Parton in se tako prepustila svojim oboževalcem.
 
Gossip so nam postregli z res vrhunskim ekskluzivnim koncertom, s katerega zagotovo nihče ni odšel razočaran! Beth Ditto je ponovno dokazala, da kljub njenemu izgledu zna prepričati publiko z njenimi vokalnimi sposobnostmi in čarobno karizmo!
 
Tekst: Monika Klinar
Foto: Marko Ocepek

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.