Arcade Fire – The Suburbs

Arcade Fire - The Suburbs

Arcade Fire – The Suburbs

2010, Merge / Mercury

Brez dvoma je bil The Suburbs eden izmed najbolj pričakovanih albumov letošnjega poletja. Relativno dolga promocija (ki nam je, priznamo, proti koncu s predvidvljivo skrivnostnostjo šla že malce na jetra) je stopnjevala pričakovanja, poleg tega so tri leta ravno dovolj dolga doba za premišljen izdelek.

Ta je brez dvoma izšel velikopotezno: globalna javnost ga je lahko videla in slišala v živo iz New Yorka, na koncertu, prenos preko interneta pa je režiral sam Terry Gilliam (zanimivo, na njega smo pomislili že ob prvi plošči Arcade Fire, saj je naslovnica plošče Funeral nekako v Gilliamovem stilu). Vsekakor podpiramo, čeprav je tudi res, da se je že nekaj časa nazaj na spletu znašel posnetek nastopa z nekega lokalnega montrealškega hausbala. Dvomimo, da nenačrtovano. Tudi zato se namreč  zdi, da Arcade Fire sami točno ne vedo, ali bi bili člani big league ali bi še naprej furali neko na pol anonimno alternativo. In če smo ob tem še cinični: družinica iz tiste predmestne hišice z naslovnice albuma The Suburbs, ki vozi avtek parkiran ob njej, zelo verjetno živi na petih kreditnih karticah, in naj me koklja brcne, če ni ena izmed njih American Express – firma, ki je, čisto mimogrede, financirala YouTube eksperiment Arcade Fire … Ampak variacij na to temo na albumu The Suburbs najdete cel kup. Lepo, da priznajo. Pa da ne boste mislili, da smo bolj papeški kot papež: tudi spodaj podpisani meni, da Cold Stone Creamery prodaja mega dober sladoled in da zagovorniki pravic živali niso nič manj kredibilni, če v vlažnih in vročih večerih ter nočeh tudi sami veselo koljejo komarje, ki jim grenijo romantično atmosfero v domači spalnici. Življenje v predmestjih je pač udobno in temu se, to že v prvi skladbi ugotovijo Arcade Fire, težko upremo. Bodi dovolj pametovanja, konec koncev je važna muzika.

Te je na plošči za debelo uro, s 16 relativno dolgimi (precej od njih tudi 4 minute in več) skladbami imate lahko v primeru, da niste ravno pri najboljši volji, tudi težave; čeprav moramo hkrati priznati, da je vrstni red na vaši strani in je poslušanje tekoče. K temu kljub obširni produkciji in bogatemu spektru zvočnih odetenkov največ pripomore melodičnost, ki daje skladbam potrebno lahkotnost. Posebej nam je všeč, ko skladbe postanejo malce hitrejše in bolj vznesene (Ready To Start, Rococo, Empty Room, Month of May, We Used To Wait). Vsekakor si izvedbe le-teh želimo videti v živo, verjamemo, da številčnost Arcade Fire na odru pride še posebej do izraza. In v takih skladbah je največja moč skupine; bogastvo aranžmajev tudi nadomesti na tej plošči sicer nekoliko manj izrazite verze (mogoče le na račun teme), je pa Butler še vedno prepričljiv avtor. Na roko mu gre tudi različnost skladb, kar posledično zahteva več pestrosti pri interpretaciji; iz celote tako nekoliko izstopajo pesmil kot je na primer Half Light I, Suburban War je prijetno presenečenje, prav tako Wasted Hours. Seveda je popolnoma sprejemljivo, ko vokal prevzame nekdo drug – Sprawl II (Mountains Beyond Mountains); čisto nič ne bi bilo narobe, če bi bila to zadnja skladba na albumu, nič pa tudi ni narobe, da to ni.

Podobno kot smo rekli za Neon Bible, lahko tudi za The Suburbs rečemo, da je prepričljiv in dober album. Arcade Fire so povsem zadovoljili pričakovanja. Že res, da na njem svežine, poguma in inovativnosti ne boste našli (ciniki bi spet rekli, da to ni le problem Arcade Fire, ampak širšega žanra sploh, ki je na trenutke že hudičevo dolgočasen … toda pustimo cinike raje v omarah), pač pa zato Arcade Fire v polni bojni opremi in z nabitimi šibrovkami. Čeprav je The Suburbs album dilem, je po izzvenu zadnjega tona jasno, da so Arcade Fire velika skupina (amaterji pač ne morejo organizirati dobrodelnih akcij miljonskih razsežnosti …). In da ne bo kdo mislil, da jih zaradi tega obsojamo. Nasprotno, privoščimo jim in menimo, da jim to mesto upravičeno pripada. Hkrati pa si jemljemo tudi pravico, da imamo od šibrovk raje vodne balone.

Matjaž Jaušovec

Povezani članki:

Značke: