Štefan Kovač Marko banda: Izštekani (DVD)

Štefan Kovač Marko banda: Izštekani (DVD)

Štefan Kovač Marko banda: Izštekani (DVD)

Začetki glasbene skupine Štefan Kovač Marko banda (poimenovane po murskosoboškem narodnoosvobodilnem heroju) segajo v letu 2003. Kvartet je leta 2005 nabiral izkušnje na Klubskem maratonu, še istega leta pa pod okriljem DIY založbe God Bless This Mess izdal prvenec Patentat. Sledili so koncerti doma in v tujini, leta 2008 pa drugi album Šamar Janka. Lani so nastopili v radijski glasbeni oddaji Izštekani. V njej voditelj Jure Longyka gosti razne glasbene skupine, z njimi sproščeno kramlja, nato pa jih prepusti ustvarjanju. ŠKM banda je v tej oddaji nastopila septembra 2009, pred kratkim pa je njen nastop v zvoku in sliki izšel pri založbi God Bless This Mess.
Skupina je predstavila 12 pesmi, pri izvedbi nekaterih pa so ji pomagali prekmurski rojaki Mlada beltinška banda, ki nadaljuje tradicijo prekmurske ljudske glasbe, in Kraški solisti, skupina glasbenih posebnežev, ki se ne ozirajo na glasbene predalčke.
V skupinini glasbi slišimo dinamično »postrokovsko« interakcijo obeh kitar in tudi občasne zvočne izbruhe – a na splošno gre za skupino, ki noče iti po predvidljivih poteh. Zaradi hitrega menjavanja tem in tempa njihova glasba deluje živo in večplastno. Zvoki postrokovske melanholije se hitro speljejo v nagruvano prestopanje ali celo funkovsko ovinkarjenje. Skupina svoj zvok nenehno razvija, a temelji ostajajo trdni: čvrst ritem, prizemljeni bas in vedno prisotni kitari tvorijo koherentno sliko, ki je dovolj fleksibilna in odprta, da se v njej najde mesto tudi za druge ideje in inštrumente. Mlada beltinška banda in Kraški solisti s svojimi inštrumenti (npr. cimbale, violina, klarinet, harmonika, pozavna, trobenta) v to sliko vnesejo dodatno pestrost in barvo – prvi, etno pridih, drugi, nekaj razpuščenosti in freak outa.
ŠKM banda ima trdno zvočno sliko, v kateri odmevajo razni vplivi, kot tudi občutki, impresije in glasbene ideje. Energija in vznesenost spominjata na prvenec skupine Mogwai, hitro menjavanje tem na ameriške Don Caballero, ko pa se v njihovo glasbo vključi Mlada beltinška banda, zvenijo kot nalašč za Drugo godbo – in glej, na letošnji so tudi nastopali!
Skupinine pesmi so natančne, hja, matematično natančne, a vseeno zvenijo spontano. V ospredju je tehnična zverziranost članov, ki delujejo kot dobro usklajena celota. Tudi občutek, da skupina včasih ravno to zverziranost postavi v ospredje in se naslaja nad lastno tehnično podkovanostjo, ne moti. Izpiljeno in negovano igranje je del skupinine biti, ki kljub referencam razpolaga z dovolj lastne identitete. Posamezne pesmi je težko izpostaviti, nastop je zaokroženo zvočno potovanje, ki ga ni smiselno razčlenjevati.
Na DVD se nahaja tudi skupinin videospot za pesem Čas. Pred nami se odvrti cel krog življenja, od rojstva do smrti, nostalgične posnetke pa spremljajo skupinini melanholični zvoki. Dober dodatek, celoten DVD pa še en primer izjemno produktivne prekmurske alternativne scene.

Povezani članki: