Vesna Zornik – TangoApasionada

Vesna Zornik - TangoApasionada

Vesna Zornik – TangoApasionada

2010, Celinka

Album TangoApasionada Vesne Zornik, ki jo večinoma poznamo kot simpatično prismuknjeno vokalistko ljudske zasedbe Katalena, njej bržkone predstavlja neke vrste poklon samemu glasbenemu žanru, ki je vsekakor več kot le to, poslušalcem pa približa deset bolj ali manj znanih tango napevov različnih avtorjev.

Kot je zapisano že v spremnem besedilu, je splošna predstava o tangu harmonika in salonski čevlji, to predstavo pa Vesna z domiselnimi aranžmaji, pestrim inštrumentarijem in ne nazadnje elektronskim programiranjem, za katerega skrbi starosta elektronske godbe Aldo Ivančič, razblinja skozi celotno minutažo albuma. Z omenjenimi prijemi originalne skladbe, ki so zažigale v nekem drugem času in prostoru ter svoj čar ohranjajo s presketajočo iglo na starinskem gramofonu, prilagodi sodobnim glasbenim trendom, vseeno pa v njih uspe zadržati tisto več iz uvodnega odstavka, namreč strast, čutnost in vročico teles, ki so sinonim za argentinski tango. K temu pripomorejo tudi gostujoči godci, ki z violino, kontrabasom, trobento, dodatnimi vokali in ploski rok osnovno paleto inštrumentov še razširijo, same komade pa dodatno oplemenitijo. Najbolj domače zvenita komada Libertango, ki ga je v preteklosti najbolj zapomnljivo priredila brezčasna diva Grace Jones, in cinefilom še bolj znan, v inštrumentalni različici v mnogih filmskih prizorih uporabljen Por una cabeza (spomnite se antologijskega tanga Ala Pacina v klasiki Scent of a Woman, nekoliko bolj bled poskus uprizori veliki Arni v True Lies). Ob nekaterih segmentih albuma se porodi tudi asociacija na Gotan Project, ki zavoljo enakovredni teži elektronske podlage in ostalih inštrumentov lahko zaživi tudi v intimnejšem klubskem okolju, na pričujočem ploščku pa Aldova elektronska ritmika klubske itenzitete ne doseže, temveč ostalim glasbenikom s spremljavo le narekuje ritem.

Vsekakor gre pri albumu zaradi plemenite plesni, ki tango varuje pred zobom časa, še za toliko bolj smel poskus prirejanja, kjer bi se ob neveščih glasbenikih in ponesrečeni Vesnini interpretaciji brezčasnost lahko kaj hitro sprevrgla v brezveznost, s prav nasprotnim od opisanih špekulacij pa zadane z žebljico na glavico.

Jurij Bizjak

Povezani članki:

Značke: