Kultur Shock v Cvetličarni

Kulturshock_130411_02

Ljubljana / Cvetličarna
13. 4. 2011
Vstopnina: 17 €

Ko sem pred leti prvič slišala skupino Kultur Shock, je bila to ljubezen na prvi pogled. Začarala me je njihova glasba, ki je postregla z ravno pravšnjo mero bosansko/balkansko/turških melodij na eni in težkih, skoraj metalnih oziroma punk ritmov na drugi strani. Če temu dodamo še simpatičnost zasedbe, ki jo vodi Sarajlija Gino, in količino energije, ki jo vložijo v vsak koncert, je bila kemija neizogibna.

Vseeno pa sem imela pred koncertom v ljubljanski Cvetličarni rahle dvome o tem, ali se koncerta udeležiti ali ne. Spremenjena zasedba, zvok in (zdaj že pred )zadnji album so me namreč rahlo razočarali. Kljub temu bi se, če bi v sredo ostala doma, danes tepla po glavi, saj je bil koncert prava glasbena poslastica. Kultur Shock so se v Ljubljani predstavljali že sedmi studijski album Ministry of Kultur, ki je izšel pred dobrim mesecem. Tudi na zadnjem izdelku ostajajo brez dlake na jeziku. Kot pravi Gino Srdjan Yevdjevich: »Kultur Shock ne prepeva o zlomljenih srcih in cvetlicah, ampak o vsakdanjem obstoju in upanju za boljšo prihodnost. Ali slabšo. Punk opisuje našo voljo, da se borimo za stvari, v katere verjamemo. Balkanske melodije so glas ljudstva, ki ga kot del le-tega predstavljamo tudi mi. Metalski zvoki pa so naš način izražanja besa proti vladi

Brezhibno uigrani in odlično ozvočeni Kultur Shock so se v pesmih, ki so si sledile s svetlobno hitrostjo, prepevali o človeških stiskah, družbeni segregaciji, vojni, anarhiji, revolucijah… Vse to pa zabelili z obilo dobre muzike. Težke kitarske rife izpod prstov Vala Kiossovskega je lepo dopolnjevala Paris Hurley na violini. Duška si je dala tudi izkušena multiinstrumentalistka Amy Denio. Upravičeno samozavestna na saksofonih, le z nekoliko premočnim ameriškim naglasom ob solo pevskih vložkih v, kot bi previdno rekel Gino, uradnem jeziku naše nekdanje skupne domovine. K zvoku in podobi sta prispevala še basist Guy Davis in bobnar Chris Stromquist.

Uradni del koncerta, ki so ga posvetili predvsem novim izdelkom, je minil, kot bi mignil. Tudi zaradi tempa celotnega koncerta so se fantje in dekleti poslovili že po slabi uri. A publika jim kaj takega seveda ni dovolila in pred zadnjim slovesom so se na oder vrnili še večkrat in v bisih postregli s starimi hiti, ki so zbrano publiko dokončno odlepili od tal.

Doza kulturnega šokiranja, ki si jo želiš čim prej ponoviti!

Tekst: Ines Kočar

Foto: Miro Podgoršek

Fotogalerija:

Povezani članki:

Značke: