Obljudeni planet – Demolition Group v Kinu Šiška

DemolitionGroup_120511_02

Ljubljana / Kino Šiška
12. 5. 2011

O novem albumu Demolition Group  Planet starcev smo na naših straneh že pisali, zato moje mnenje o njem poznate. Plošča je zelo poslušljiva, zato sem se koncerta upravičeno veselil. Čeprav si nisem čisto predstavljal, kako bodo DG funckionirali v dvorani kot je Kino Šiška – spomin na vrhunski koncert v Menzi pri koritu je namreč še zelo živ in zasedbo si po pravici povedano lažje predstavljam v manjših klubih, s sumljivo kvaliteto zraka in nagneteno publiko. Le-te je bilo tudi v Šiški precej (o številkah raje ne bi). Ravno dovolj, da je bilo vzdušje pravo in da do šanka ni vodil križev pot.

Kot se za premiero novega albuma spodobi, in po koncertnem premoru, so bili Demolition Group pred zasedbo odra tam okoli pol desete napovedani in predstavljeni. Elegantno in stajliš (čisto mimogrede – prisotna je bila tudi snemalna ekipa). Kot že zapisano v uvodu, je bila nova plošča razlog za visoka pričakovanja, muzikantje so obljubljali celo kri.

V dveh urah in po slabih tridesetih pesmih do tega ni manjkalo veliko. Skladbe so si sledile v gručah novih skladb ter starejših. Začetek je bil razumljivo namenjen novitetam v albumskem sosledju. Zvok uvodoma ni bil čisto pravi (premalo vokala), vendar je tonski mojster tole hitro popravil. Odpustimo, Planet starcev še nima koncertne kilometrine, zato bodo pesmi v prihodnje v živo zvenele še bolje. To seveda ne pomeni, da so tokrat slabo, ampak dalo se je jasno prepoznati razliko med novimi in starimi skladbami. Tudi zato je verjetno trajalo par pesmi, da se je publika malo bolj razživela (Bič, luč in upanje), od takrat pa je šlo samo navzgor: po Ljubiva za svet, Nujno ni, Model, Crackhead, Gram, U tvojim očima itd. pa je je že bilo precej divje. In tako do konca, ko smo se z Gospodarjem spet vrnili na začetek.
Demolition Group so na odru uigrani, suvereni in energični. Ampak tega smo se v zadnjem letu ali dveh navadili, tudi prispevka bratov Gregel nista zanemarljiva. Zato naj ob koncertu v Šiški izpostavimo opazko, da so si ga Demolition Group predvsem dobro zamislili (struktura nastopa, scenografija podprta s parolami – naslovi skladb, ter mini razstava plakatov v preddverju) in idejo tudi primerno udejanili na odru (manjkala je le Helena Blagne). Zato ni šlo le za navadno koncertno premiero ampak za celovit performans, ki so ga simpatično podprli še trenutku primerno uniformirani fani skupine iz Brežic.

Začetna skepsa se je zato izkazala za neutemeljeno – pa to nima nič opraviti s samo Šiško, ali DG so pač klubski bend – in veseli smo, da je tako. Modrovanju in iskanju visokoletečih fraz o patini, starejši so – boljši so in kar je še smiselnih idejnih nastavkov, se bom tudi zato v zaključku raje izognil in vas napotili na kako prihodnjo ponovitev. Rock ‘n’ roll.

Tekst: Matjaž Jaušovec
Foto: Uroš Škrjanc

 

Fotogalerija:

Povezani članki: