Voivod – ledeni bojevniki

Voivod_080511_02

Hrvaška / Zagreb / KSET
8. 5. 2011

Voivod? Zagreb? Hmmm… Hey ho – let’s go! Po enourni zamudi zaradi prestavitve koncerta legendardnih kanadskih francosko govorečih cyber thrash legend Voivod iz kluba Močvara v klub KSET je dobro stotino hard core Voivod fanov s Hrvaške in Slovenije stresel prvi zadetek z najbolj cenjenega in uspešnega Voivod albuma Nothingface (The Unknown Knows), s katerega so Voivod tudi črpali osrednji del programa. Flash! Sledil mu je edini komad z albuma Angel Rat (The Prow), na koncu katerega je pevec Snake s publiko dokončno ustvaril pristen klubski stik in odziv, kateri ni pojenjal do konca koncerta.

Z naslednjima komadoma (Ripping Headaches, Ravenous Medicine) so ledeni bojevniki prestavili vsaj dve brzini navzgor in vsi prisotni v klubu smo vedeli, da bomo ta večer pomnili še nekaj časa. Iz starih sivih Marshall ojačevalcev in zvočnikov ozvočenja je hrumelo ravno prav glasno, izzivalno in prijetno omamno. Rrröööaaarrr! Stik benda s publiko je bil uživaški, nastop pa divjaški. Klubska atmosfera jih je očitno še bolj podžgala h kvalitetnem nastopu, publiko pa v fanatični odziv. Sledilo je prvo presenečenje v izvedbi skladbe Forlorn z albuma Phobos in pa ponovni dvig prestave navzgor s hipnotičnim bobnanjem Michela Langevina in Tribal Convictions. 21. stoletje je bilo pokrito s skladbo Global Warning z albuma Infini.

Stalno skakanje in čupanje po malem odru kitarista Chewya in odbito norenje divjega originalnega basista Blackya, ki se je vrnil v band in zamenjal Jasona Newsteda (ja, tistega iz Metallice), ter nagibanja direktno nad in v publiko ter animiranja publike s strani pevca Denisa Belangerja, je kar malo zakrivalo odlično bobnanje osivelega edinega stalnega člana zasedbe Awaya. Voivod so nadaljevali s še eno skladbo z albuma Dimension Hatross (Experiment) ter z dvema z Nothing face, in publika je pela, se drla in norela skupaj z bendom. Drugo presenečenje je bila nova skladba Kaleidos, s katero smo se lahko prepričali, da bo tudi prihajajoči novi album in hkrati prvi s kitaristom Danielom Mongrainom zanimiv zalogaj. Chewy je neverjetno dobro in lahkotno odigral prav vse kitarske dele legende benda pokojnega Denisa D’Amoura. Redni del se je končal z norenjem publike v krogu ob komadu Overreaction s plošče Killing Technology, a se je nastop takoj prelil v dodatek in najvišjo možno brzino s stampedom pod odrom in celo stage divingom ob komadih s prve plošče War and Pain (Voivod in Nuclear War). Voivod so s kratkim posvetilom umrli duši benda Piggyu (R.I.P.) s Snakovimi solzami v očeh in malce daljšim uvodom prešli v magično priredbo enih svojih vzornikov Pink Floyd –Astronomy Domine, s katero redno končujejo nastope, a jim to tokrat ni uspelo, ker jih je publika dobesedno fizično privlekla nazaj na oder! KSET je edini dosedaj na tej evropski turneji doživel še drugi dodatek v obliki Tornada na odru in pod odrom. Nepozabno!

Voivod so v nastopu odlično naredili prerez svojega zgodnjega delovanja (prvih 5 albumov) in se dotaknili še nekaterih svojih obdobij delovanja, tako da v publiki ni bilo razočaranega obiskovalca. Sledilo je nadaljevanje večera z druženjem in slikanjem s člani benda. Vsem oboževalcem Voivod je lahko žal neudeležbe, v kolikor jih še nikoli niso slišali v živo. Približek nastopa si lahko predvajate doma v obliki pravkar izdanega novega koncertnega albuma Warriors of Ice. Primerno naglas prosim. Upam in prav bi bilo, da se vrnejo. Voivod Lives!

Tekst: Mick der X-Al-San
Foto: Uš

Fotogalerija:

Povezani članki:

Značke: