Sting z orkestrom dan po Ljubljani

Sting z orkestrom dan po Ljubljani

Sting z orkestrom dan po Ljubljani

Avstrija / Schwarzl See
11. 6. 2011

V naši bližini se je ponovno mudil Sting, veliko glasbeno ime z ogromno kilometrine in oboževalcev. V petek je prišel v ljubljanske Stožice, kjer žal spet ni manjkalo pripomb na zvočno sliko, v soboto pa je nastopal v Avstriji, v bližini Gradca, v sklopu festivala See Rock. Glede na vse pripombe, ki so letele na stožiško dvorano, sem bila zadovoljna, da sem na koncert, kjer Sting igra skupaj z simfoničnim okrestrom, odšla na bližnji Schwarzl See. Stingovemu Sympohnicity sem imela priložnost prisluhniti že lani novembra v Zagrebu, kjer je nastopal z Royal Philharmonic Orchestra, tako da sem imela nekaj za primerjavo. Sting ali Gordon M. Sumner je tovrstni simfonični koncert odpel že več kot stokrat in evropska turneja bo zaključena šele konec julija, do takrat pa ima koncerte skoraj vsak ali vsak drugi dan, kar pomeni, da mašinerija teče na polno.

Symphonicity, s katerim se Sting nekako pokloni vsemu preteklemu delu s Police, je intimen koncert, ki je bolj kot za open air koncert ustrezen za dvorane ali gledališča. To je bilo moč spoznati tudi v Avstriji, kjer je tonski mojster s (pre)tiho glasbo najbrž hotel pričarati intimno vzdušje, a kaj ko poslušalci na sredini parterja Stinga skorajda nismo slišali. Zato je publika glasno pozdravila napis louder (glasneje), ki so ga poslušalci vzdignili na velikem kartonu, in tako so žal uspešnice English Man in New York, Roxanne, … izzvenele nekoliko medlo, podobno glasnejšnemu predvajanju zgoščenke v domači dnevni sobi. Glasnost pa se je do drugega dela koncerta že ustrezno pojačala. Moram priznati, da sem z velikim pričakovanjem čakala na skladbo King of Pain, ki je v Zagrebu predstavljala enega izmed vrhuncev koncerta, a žal je bila tokrat le senca zagrebške izvedbe, premalo igriva, preveč tehnična. Da v primerjavi z lanskim koncertom v Areni koncerti ne laufajo več na polno, je moč opaziti tudi v oklestenem scenskem nastopu, kjer ni več velikega video zaslona, ni več dodatnih refletkorjev in scenografije, le monotona zavesa v ozadju. Tudi orkestre Sting najema iz držav ali pa bližine držav, v katerih nastopa, tokrat so z njim igrali filharmoniki z Madžarske. Orkestri pred koncertom vadijo s pomočnikom dirigentke, ta pa jih spozna in z njimi opravi vajo šele tik pred koncertom.

A še vedno je Sting frajer, ki na odru deluje izredno preprosto, je odličen vokalist in glasbenik, ki si za konec koncerta upa sam nastopiti s kitaro in svetu poslati Message in the Bottle. Kvalitete in profesionalnosti mu v nobenem primeru ne gre očitati, a če si bil na zagrebškem koncertu, veš, da bi  v Avstriji (in Ljubljani?) lahko dobili več.

Playlista, Schwarzl See:
Magic
Faith
Englishman in NY
Roxanne
Mad about you
When we dance
Russians
Hung my head
Why should we cry
Whenever I say your name
Fields of gold
Next to you
Shape of my heart
This cowboy song
Bourbon street
End of the game
All would envy
King of pain
Every breath
Bis:
Desert rose
She is too good for me
Fragile
Message in the bottle

 

Katarina Trstenjak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.