Gregorian – nedeljski nesatanistični obred v Gallusovi dvorani

gregorian (5)

Ljubljana / Cankarjev dom / Gallusova dvorana
23. 10. 2011
Gregorijanski koral, poimenovan po papežu Gregorju I., izvira iz srednjega veka in predstavlja pomemben del krščanske glasbene dediščine. Kot vse druge glasbene oblike se je skozi zgodovino spreminjal in razvijal ter se do uvedbe prvih zapisov glasbe prenašal preko ustnega izročila. V obdobju baroka je njegova raba zamrla, v 19. stoletju pa je doživel ponoven preporod.
Danes ga na poseben način oživlja tudi skupina Gregorian. Nemška zasedba namreč v duhu gregorijanskega korala izvaja priredbe sodobnih pesmi. Seznam sega od The Beatles, Pink Floyd, Led Zeppelin, Bee Gees, U2, Depeche Mode, Madonne, Oasis, pa vse do Evanescence, Coldplay in Green Day. Čeprav pokrivajo širok repertoar izvajalcev, trdijo, da so pri odločanju o posameznih pesmih precej izbirčni, saj ni vsaka primerna za kalup gregorijanskega korala. Gre za skupino odličnih vokalistov pod vodstvom Franka Petersona, poznanega tudi iz projekta Enigma.
Gregorian na odru nastopajo brez posebnih rekvizitov, glasbena spremljava pa ima mesto v ozadju. Tisto, zaradi česar njihov nastop označujejo za spektakel, je poleg odličnega petja tudi raznolik light show, občasno namenjen zgolj za ustvarjanje subtilne atmosfere, ko pa glasba zazveni odločneje, zaplešejo tudi reflektorji in laserji. Po potrebi zagorijo še bakle, bobnar pa bruha ogenj in zakuri svoj instrument. Na setlisti ni bilo presenečenj, saj ostaja ista za celotno turnejo. Oblečeni v dolge meniške kute (tokrat svetlikajoče črne) so na odru precej statični, sploh med začetkom prve polovice koncerta, ko smo slišali Nothing Else Matters, Losing My Religion, In The Air Tonight, Blue Monday ter With Or Without You. Nekoliko so se razživeli, ko se jim je na odru pridružila veliko manj zadržana Amelia Brightman, ki je zbor povsem zasenčila med izvedbo Join me (in kasneje še nekajkrat). V repertoarju je izstopal Forest, eno izmed dveh avtorskih del, ki so jih predstavili (med 12 studijskimi albumi, ki so jih posneli, bi nabrali za en zajetnejši album originalov). Med izvedbo so tudi člani zbora poprijeli za tolkala in tako je prišel presenetljivo ritmičen in živahen napev še bolj do izraza. Z njim so Gregorian prav gotovo pokazali, da znajo več kot samo posnemati druge. V naslednji polovici koncerta so med drugim postregli še s priredbami Led Zeppelin, Within Temptation, Depeche Mode, AC/DC ter groteskne in fantastične O Fortuna Carla Orffa. 135 minut dolg program so zaključili z Moment of Peace, ki je nastal v sodelovanju s Sarah Brightman (Amelia je njena mlajša sestra).        
Kdor si za kapucami skrite obraze pevcev, ki albume snemajo v zatemnjeni cerkvi, da bi dosegli primerno atmosfero, predstavlja kot votle in hladne, je lahko nemalo presenečen, ko razkrijejo glave. Izkažejo se za prijetno druščino moških srednjih let, ki znajo pristno komunicirati s publiko. Ker se koncert odvija v Gallusovi dvorani, je kontrast med hladno atmosfero in človeško toplino, celo hudomušnostjo, še toliko bolj očiten. Grd predsodek najbrž, a sama si nikoli ne bi predstavljala, da se nekdo ob petju korala zabava.
Izvajanje tovrstne glasbe je prav gotovo vsaj deloma nehvaležno. Na eni strani se oglašajo kritiki, ki nasprotujejo glasbenim predelavam nasplošno. Moje osebno mnenje je, da je marsikatera pesem, preoblečena v gregorijansko meniško kuto, zazvenela bolje kot original in nenazadnje, če uživate v Gregorian izvedbi Wish You Were Here, še ne pomeni, da ste nezvesti Pink Floyd. Ostale kritike prihahajo s strani zagovornikov korala. Če bi si člani zasedbe želeli prepevati klasični koral, bi to počeli in, roko na srce, večina obiskovalcev nedeljske prireditve verjetno ne bi nikoli slišala za njih. Slikovita primerjava v enem izmed komentarjev na strani Cankarjevega doma (zraven na splošno pogostih obtožb, da so Gregorian satanisti) enači koral z Sacher torto in pravi, da nam zasedba pod tem imenom skuša prodati plesnivo kislo zelje. A Gregorian nikoli niso ponujali Sacher torte in glasba je, kot jezik, živa reč, ki ostaja, ker se se spreminja, prilagaja, odkriva novo in obuja staro. Kdor je zmožen pogledati čez takšne delitve in omejitve, je v koncertu Gregorian nedvomno užival.
 
Tekst: Ivana Novak
Foto: Max Petač

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: