Različni izvajalci – Fabriksampler V4

Različni izvajalci - Fabriksampler V4

Različni izvajalci – Fabriksampler V4

2011, Pharmafabrik
Po dobrih treh letih se nadaljuje serija Fabriksampler, »hišna« zbirka slovenske založbe Pharmafabrik, ki spravlja na plan na obrobju delujoče ustvarjalce elektronske glasbe. Četrti Fabriksampler prinaša kombinacijo nekaterih že znanih imen v Pharmafabrik vesolju, torej tistih, ki smo jih že lahko poslušali na kateri izmed prejšnjih izdaj ter nekaj novincev, ki so za uvrstitev na zbirko morali prestati stroge in zahtevne laboratorijske teste.
Najbolj znano ime na zbirki je verjetno KK Null, ki je s številnimi nastopi pri nas že dokazal, da gre za enega izmed najbolj suverenih predstavnikov eksperimentalne glasbe. Ostala imena mogoče obče gledano niso tako znana, a bodo znana tistim, ki pozorno spremljajo izdaje dotične založbe. Omenimo Nevena M. Agalmo (njegov izdelek pod imenom Dodecahedragraph smo na naši strani predstavili pred časom), Chrisa Wooda in Mikea Browninga. Zbirka ustvarjalcev je pestra; na dveh CD-jih smo priča 20 izvajalcem iz npr. Rusije, ZDA, Poljske, Južne Afrike, Italije in Slovenije. Barve naše države zastopata že prej omenjeni Neven M. Agalma in Nova deViator.
Kako zaobjeti zvok pričujoče zbirke, ki se razteza na dveh CD-jih, kar znese dobrih 124 minut glasbe? Najprej opisno. Predstavljajte si, da gremo na obisk k Davidu Guetti, ga lepo pozdravimo, spijemo z njim topel kapučino in pokramljamo z njegovimi visokokaratnimi prijatelji, nato pa se peš odpravimo na pot. Hodimo en dan, dva dneva, tri, štiri, pet, šest, sedem. Po sedmih dneh in nočeh, ko pustimo za sabo celotno pop obzorje, paleto predvidljivih in instantnih glasbenih rešitev ter ugajanja množicam, pridemo do zvoka, ki predstavlja esenco pričujoče kompilacije. Zbirka vsebuje počasi razvijajoče se ideje, abstraktne ter minimalistične, pogosto brez beata za orientacijo, a vedno s tisto eksperimentalno žilico in raziskovalnim gonom. Mračno, industrijsko, vesoljsko. Včasih brutalno nazobčano in ostro, spet drugič skorajda že meditativno in prijetno. A vseeno – tudi, ko so zvoki bolj umirjeni in božajoči, to ne pomeni, da zvok ne zahteva pozornosti. Tako skrbno strukturirana glasba, ki vsebuje kopico subtilnih premikov, ponavljanj in poglabljanj, kot tudi robatih rezanj in pregibov, si pozornost slej ko prej vzame sama.
Res je težko izpostaviti posamezne izvajalce, saj se tekoče pretapljajo en v drugega. To seveda ne pomeni, da gre za uniformen zvok, ki onemogoča razlikovanja, ampak bolj za to, da je zaradi podobnih atributov njihova sinergija popolna. Uglašenost celote je neverjetna, pa čeprav izvajalci delujejo v številnih ogliščih elektronske glasbe. Ambient, drone, noise in IDM je le nekaj majavih opor, s katerimi lahko zadovoljim tiste, ki potrebujejo predalčke, pridevnike futuristično, večplastno in poglobljeno pa navržem tistim, ki glasbo izbirajo po vzdušju in barvi.
Četrti Fabriksampler se lahko ponaša z dosledno in jasno opredeljeno metodologijo raziskovanja, ki bo povšeči predvsem tisim, ki si v svoji glasbi želijo več ovinkov in skritih kotičkov. Čaka jih dolga, mestoma tudi težka pot, a dovolj zanimiva, razburljiva in nenavadna, zaradi česar jo je vredno začeti.
Konzorcij Pharmafabrika se je odločil, da bo poslušalce, ki so lačni eksperimentalne elektronske glasbe, na vsakih nekaj tednov zastonj razveseljeval z izbranimi izdelki hišnih testirancev – nekako po načelu »eksperimentalna glasba v vsako gospodinjstvo«. Na založbinih straneh si lahko tako že zdaj prenesete album nemškega ustvarjalca Pharmakustika.

Povezani članki:

Značke: