Adam – Iz Novega sveta v novo leto

foto: Jani Ugrin

V glasbenem kozmosu Adam vsekakor niso neznanka, pesmi kot so Odnosi med srečnimi, Otroci brzine, Modrost, Novi svet in druge pa so že nekaj časa stalnica našega koncertnega in medijskega prostora. Ena izmed najopaznejših vej medijskega kroga je zagotovo video produkcija, s katero člani skupine Adam svojo glasbo še bolj približujejo občinstvu (spomnimo se recimo samo Alfabloga – dokumentarna internetna serija o nastanku prve plošče).

Eden izmed bolj odmevnih videospotov v letu 2011 je bil bržkone Modrost. Videospot je režiral Uroš Žuraj, narejen je v stop motion tehniki, zanj pa so uporabili preko 3000 visoko kvalitetnih fotografij. Snemanje je potekalo tako, da se je vsaka scena ročno
obdelala in fotografirala, izraža pa čustveno in sociološko otopelost sodobnega človeka, ki zanemarja posledice stanja, v katerem se nahaja.

Zanimivo sodelovanje med skupino Adam in pihalno sekcijo trboveljskih Red Five Point Star, ki ga je vzpodbudil kratke niz akustičnih koncerotv ljubljanske četverice, je obrodilo priredbo skladbe Novi svet, ki so ga kar v živo posneli v novi akustični preobleki. Besedilo skladbe Novi svet nagovarja junake k uresničitvi svojih želja in opozarja na njihove posledice.

Adam so se v oviru Alfaturneje mudili na odrih velikih festivalov kot so Schengenfest, Rock Otočec, Itak Džafest skupaj z ameriško skupino Gossip, Pivo in cvetje, Gora rocka, ŠVIC, Majske igre, Teden mladih in drugih, na katerih pa poleg trdne vezi, ki jo sklepajo s svojim občinstvom, prijateljujejo tudi z zaodrsko srenjo. Tako so bili deležni pohval z večih strani, med drugim tudi s strani angleške skupine The Subways (na Rock Otočcu) in večine domačih izvajalcev.

Konec decembra se Alfaturneja nadaljuje:
23.12. Kranj (Športna dvorana Zlato polje) / & Siddharta
24.12. Črnomelj (Veseli december) / & Big foot mama
25.12. Postojna (Veliki božični koncert) / & Big foot mama
30.12. Maribor (Pisani december) / & Big foot mama

Tako kot se premiera prvenca oddaljuje, tako se nezadržno približuje tudi novo koledarsko leto. Ker pa smo ljudje močno povezani s
številkami, je to ponavadi čas novih obljub, sprememb, kiča in še česa.

Adam bodo v bodoče močno pazili, kaj si zažeijo, saj vedo, da se jim želja lahko uresniči (“Pazi v kakšne fontane mečeš drobiž, ko mižiš, izvir lahko reka postane in v toku lahko se izgubiš!” – Novi svet, Alfa 2010), se bodo pa zagotovo brez strahu dotikali roba svojih želja…

S svojo glasbo si želijo doseči čimveč odprtih umov vseh generacij, svoje sporočilo o dobrih in ne tako dobrih stvareh pa deliti s čimveč pari oprtih ušes.

Povezani članki: