Demolition group: Starci, ki se nikoli ne utrudijo

2011_12_02 DG01

Ljubljana / Menza pri koritu
2. 12. 2011
Vstopnina: 10 €

Dejstvo, da so Demolition group letos izdali nov album, je dobro iz dveh razlogov. Prvič zato, ker je plata čisto huda, in drugič, ker z novim materialom koncertirajo po Sloveniji. Po mini koncertu, ki so ga v podporo gibanju 15o nedavno zaigrali pred ljubljansko borzo, smo jih tokrat v neskrajšani verziji poslušali v Menzi pri koritu.
Za začetek so postregli s pesmimi s Planeta starcev: Gospodar, Nimam rad boga, Dan dolgih sanj, Stokrat, Nisva tu, Romantika. Sledil je venček starih hitov. Ob Dežju se je iz ozadja slišal komentar ‘to je pa edina rock balada, ki jo priznavam’. Sledili so Bič, Luč, Upanje, Amerika z odlično solažo na bobnih in Daf.

Če so Demolition group starci, potem so hudo neumorni starci. Hrupni, udarni, uigrani. Vedno aktualni in na mestu. Tudi Planet starcev, katerega druga polovica albuma (Planet starcev, Še in več, Kriv sem za vse, Kak dan, Ljubiva za svet, Nujno ni) je sledila po kratkem skoku v preteklost, ni nič počasnejši kot albumi pred njim. Morda na trenutke kakšna pesem rahlo spominja na kakega od starejših izdelkov. Morda gre le za tipični Demolition group sound, morda se v glasbenem smislu vračajo h koreninam. Kar pa sploh ni slabo – nasprotno! Ker ga gospodje res dobro žagajo. In potem se zaveš, ko se bodo utrudili oni, ne bo dobro. Kdo bo potem delal dobro muziko?

Proti koncu koncerta je Menza z Goranom Šalamonom prepevala Gram, podprt z milozvočnim kitarskim solom, pa Model, U tvojim očima in obveznimi Japanci. Ni pa šlo seveda tudi brez bisa, ne enega, dveh. Najprej boben in bas uvertura mladincev v skupini, pa Mučnina, Neoevangelij, Včasih tudi drugi in Mesečina. In po krikih navdušenja še Like Night Before, Nirvana in Zuco. Odlična dvourna doza rock’n’roll direktno v žilo in bobniče. Repriza sledi konec tedna v Mariboru.

Tekst: Ines Kočar
Foto: Tjaša Janovljak

Fotogalerija:

Povezani članki: