V Izštekanih se bo vštekal Narat

Narat

Dve leti minevata, odkar je Boštjan Narat, kitarist, skladatelj, vodja skupin Katalena in Sfiltrom zakoračil na solistično kantavtorsko pot. V petek 13. januarja 2012 bo nastopil v oddaji IZŠTEKANI na Valu 202. In odgovoril na vprašanje, kako naj se kantavtor, čigar osnovni način nastopanja je z akustično kitaro, sploh izšteka? Preprosto. Tako, da se všteka. Narat bo to storil. In pri tem ne bo sam.

Ob izidu kantavtorskega prvenca »Strah je odveč« je bil Narat v izjavah jasen: »Začutil sem, da je prišel čas za nekaj drugega. Čas, da se izrazim sam s kitaro.« Pesmi zanalašč ni aranžiral za večjo zasedbo, tudi posameznih gostov ni vabil na snemanje ali na koncerte. No, edina izjema je bila pevka Mina Špiler, s katero sta na plošči odpela duet, z nekaj sreče pa so ju lahko skupaj slišali tudi obiskovalci Naratovih koncertov.

Ni dolgo trajalo, da smo ugotovili, da je Narat eden najbolj prodornih slovenskih kantavtorjev tretjega tisočletja. Zasidran v najbolj žlahtni slovenski kantavtorski tradiciji in obenem hudičevo sodoben. V njegovi glasbi so leto 1945, leto 1968 in leto 2011. »Grčija vztraja v plamenih … otroci so rasli ob novih zastavah, devize postajale so naš denar … moje vojne je konec, sanje se pišejo na račune … prodam pogled čez levo ramo … vladarji so kleli in stali na tankih z ranjeno kožo … moj stari strah je zrel, da crkne … ko se bo žrlo zares, hočem kraljevski prestol ob mizi … v jezi in mrazu spoznaš sam’ga sebe, na smrt se bojim srečanja.« In leto 2020? Mogoče, kdo ve. Brecljev »Cocktail« peče še danes. Tudi Naratovi napoji utegnejo dolgo zažigati.

Prvencu je Narat kmalu dodal nove, še boljše skladbe. Zmagal je na festivalu Kantfest 2010. Nastopal vse pogosteje, vse uspešneje. In začel resno zanimati ustvarjalce oddaje Izštekani na Radiu Slovenija. Poklicali so ga ravno pravi čas. Nedavno je namreč sklenil preobrniti svoj kantavtorski postulat. Glasbo in poezijo, ki sta se v njegovem repertoarju združevali v zadnjem letu, bo odel v bogatejšo zvočno obleko. Pri tem mu bodo pomagali sopotniki, s katerimi se je družil velikokrat, tudi glasbeno, a z večino še ni igral v bendu: tokalist Blaž Celarec, violinistka Jelena Ždrale, klaviaturistka Polona Janežič ter kitarist in basist Matevž Kolenc. Pred nas torej prihaja dvakrat novi Narat, zvočno obogaten in z novimi skladbami.

V teh dneh tako bomo priče večkratni premieri novega, »vštekanega« Narata: 7. januarja v mariborskem KGBju, 10. januarja v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani in v petek 13. januarja 2012 prvič na radiu! V oddaji IZŠTEKANI na Valu 202. Ob 22.25, takoj po Zrcalu dneva. Seveda v živo. Vštekajte se tudi vi!

 

Povezave:

www.cd-cc.si/default.cfm?Jezik=Sl&Kat=0201&Predstava=3020

www.myspace.com/naratbostjan

www.val202.si/izstekani, www.facebook.com/izstekani, www.poglej.si/izstekani, www.val202.si

 

Pogled naprej:

Februar v Izštekane prinaša pionirko slovenskega novodobnega R’N’Bja. Maya je lani izdala drugi album »Čas za nas«. V vaša ušesa ga bo pripeljala na uživaškem glasbenem titaniku, ki ga sestavlja deset briljantnih domačih instrumentalistov in pevcev. Kolikšna bo stopnja izštekanosti, bomo še videli, zagotovo pa bo vroče, da se bodo talile ledene gore!

 

 

 

 

Povezani članki:

Značke: ,