Klash Bash z New Wave Syrio

Klash Bash

Ljubljana / Metelkova mesto / Gala Hala
11. 2. 2012

V Gala Hali na Metelkovi so preteklo soboto zvečer pripravili že drugi večer Klash Bash  v koncertni sezoni 2011/12, kjer sta bila kot glavni dogodek napovedana Urša Golob in Rok Pezdirc, ki delujeta pod imenom New Wave Syria. Za ogrevanje pred in nadaljevanje po njunem nastopu so bili tako zadolženi napovedani Some Dirty DJ’s Live, ki so bili zastopani v naslednji postavi: N’ Toko & Dr. Klash, Felis Catus & SoftSkinSon, Marmat ter Von Meister.

Mešalci so lepo pripravili teren in dvigovali temperaturo v solidno napolnjeni Gala Hali, ki je že kar nestrpno pričakovala nastop New Wave Syrie. Dobrih štirideset minut po polnoči sta na oder res stopila protagonista in začela s svojim nastopom. Analogni sintetizatorji, iz katerih sta izvabila največ, kar sta zmogla, so kar nekako spontano spodbudili zbrano poslušalstvo, da je začelo poplesavati na njihove zvoke. S svojimi spremenjenimi zvoki klaviatur in ritem mašino sta ustvarila prav lepe melodije svojih komadov, ki delujejo prekleto dobro v živo. In ko se je človek ozrl po zdaj že polno zasedenem koncertnem prizorišču,  je opazil, kako dobro delujeta ta zvok distorziranih melodij ter Urškin vokal na seveda dodanih efektih. Pričakovano največje navdušenje publike je bilo slišati med komadom Let It Out, za katerega lahko rečemo, da je postal kar postal manjši alter hit med poznavalci, tudi po zaslugi tega, ker sta New Vave Syria ustvarila muziko za aktualni slovenski film Izlet, ki se predvaja po kinih, ter so ga nekateri poznavalci že proglasili za generacijski film.Na koncertu sta predstavila tudi nekaj novega materiala, ki naj bi letos izšel na prihajajočem albumu.

Res ne preseneča, da sta bila New Wave Syria proglašena za eno od največjih odkritij zadnjega časa na naši alternativni sceni, v živo delujeta zelo usklajeno, vesta, zakaj sta na odru in tudi z nastopom povesta vse, kar hočeta. Ni nepotrebnega nagovarjanja, razen tu in tam skromnega »Hvala« z Urškine strani. Njuno mešanico post-rockovske in synth-pop elektronike bi lahko in upam da tudi bodo kmalu začeli spoznavati na tujih odrih. Ves čas njunega nastopa so se na projekcijskem platnu pojavljali odlomki iz računalniških igric (Tetris, Super Mario, Pacman, Street Fighter …)  iz 80. in 90. let prejšnjega stoletja, tako da je večer res bil v skladu z glasbo, ki smo jih slišali iz zvočnikov. New Wave Syria sta po dobre tri četrt ure nastopa zapustila oder N’Toku ter Dr. Klashu, ki sta suvereno nadaljevala z večerom analognih melodij za mešalno mizo in seveda računalnikom.

Vladimir Petković  

 

Povezani članki:

Značke: