Slovenski teden glasbe 2012: Program

Slovenski teden glasbe 2012

Slovenski teden glasbe (STG) je na slovenskih tleh pionirski projekt, ki je nastal po vzoru podobnih odmevnih tujih glasbenih dogodkov in konferenc, kot so Kanadski teden glasbe, Nizozemsko jazz srečanje, Waves Vienna, Berlinski teden glasbe in drugi. Bistvena značilnost dogodka je, da bo usmerjen v podporo domače glasbe in glasbenikov ter promocijo teh, tudi preko povezovanja s partnerji iz tujine.

Prva izdaja Slovenskega tedna glasbe – STG 2012 – bo namenjena predvsem klubski in popularni glasbi in bo zasnovana v dveh glavnih delih – kot festival ter delavnice s konferenco. Mednarodni partnerji STG 2012 so: madžarski festival Sziget, hrvaški Terraneo, srbski Exit ter avstrijski festival in konferenca Waves Vienna, katerih predstavniki so poslušali po skladbo prijavljenih izvajalcev, razvrščenih po kodah (prejeli so samo številke, brez imen izvajalcev ali skladbe, s čimer smo zagotovili odločanje na podlagi same glasbe) in naredili svoj izbor najljubših.

Skupen seštevek točk je petnajstim najbolj opaženim ponudil možnost predstavitve svoje glasbe, tuji partnerji pa bodo med nastopajočimi slovenskimi izvajalci na STG izbrali izvajalce, ki bodo nastopili na njihovem domačem festivalu. Program je odprtega značaja; nastopajoče je izbrala mednarodna strokovna komisija na podlagi prejetih prijav na slovenski razpis za mednarodno glasbeno prireditev STG 2012. Izvajalci se bodo v štirih dneh, med 21. in 24. marcem 2012 predstavili na štirih prizoriščih v Ljubljani (CUK Kino Šiška, Orto bar, Gala hala, K4) s težiščem v CUK Kino Šiška.

Izbrani glasbeni izvajalci, ki se bodo predstavili v času slovenskega tedna glasbe na enem izmed prizorišč, so: BARELY MODERN, BEATMYTH, DANDELION CHILDREN , DEŽURNI KRIVCI, HEX, LAST DAY HERE, LONDON, MOJCART, NEOMI, NOCTIFERIA, THE TIDE, TORONTO DRUG BUST, ŠKM BANDA, TORUL in WEREFOX.

S predavanji in delavnicami bomo odpirali pereče teme iz glasbenega in glasbeno-organizacijskega področja, kot je avtorsko pravo za glasbenike, delovanje glasbenih organizacij, založniški trendi, glasbeno novinarstvo, prodor na večje trge, pomen videospotov kot del vizualne podobe glasbe ipd. Gostje predavanj in delavnic bodo tako domači kot tuji poznavalci. Obiskovalci prireditve bodo imeli možnost dobiti informacije in smernice neposredno od strokovnjakov na glasbeni sceni. Delavnice bodo lahko bistveno pripomogle k večji produktivnosti in uspešnosti glasbenih izvajalcev na določenih področjih, s katerimi se je potrebno ukvarjati. Na predavanjih bodo lahko poslušali primere dobre prakse pri nas in v tujini.

Pridobljeno znanje na delavnicah bo iz teorije prešlo tudi na prakso na podlagi predstavitve, kako znanje uporabiti.

 

PROGRAM SLOVENSKEGA TEDNA GLASBE PO DNEVNIH:

 

SREDA, 21. 3. 2012: GLASBA SKOZI OČI MEDIJEV

 

10:00 Uradni pričetek dogodka

 

11:00 DELAVNICA GLASBENEGA NOVINARSTVA

Vodi: doc. dr. Marko Milosavljević, visokošolski učitelj

Delavnica je namenjena novinarjem, študentom FDV-ja, mladim novinarjem, ki pišejo samostojno za glasbene portale, ter vsem, ki želijo ustvarjati v glasbenem novinarstvu.

Vsebina: Analizirali bomo primere dobre prakse in najpogostejše napake, težave pri pogovorih z glasbeniki in pri dogovarjanju z založniki ali managerji, postavili razmejitev med kritiko in žalitvijo, dobro utemeljevanje v kritiki ter psihološke in vsebinske vidike intervjuja.

Pri temi glasbenega intervjuja bomo obdelali: priprave na intervju, tipe in tempo vprašanj, izogibanje kotom in slepim ulicam, neverbalno komunikacijo, odpiranje sogovornikov, glasbeniki kot specifični sogovorniki, klišejska vprašanja, odzivanje na odgovore in poslušanje. Pri glasbeni kritiki se bomo osredotočili na strukturo, elemente, stil, svobodo izražanja, razmerja med vsebino, opisom in podatki ter vtisom, mnenjem in oceno. V delavnici bo predstavljen tudi praktični prikaz pisanja dobrih intervjujev in kritik.

Namen: Izobraževanje mladih novinarjev in posameznikov, ki si želijo ustvarjati kot glasbeni novinarji. Predstaviti najboljše novinarske potenciale, jih spodbujati pri njihovemu ustvarjanju, jih pravilno usmerjati in jim ponuditi možnosti, da svoje delo predstavijo v medijih. Namen delavnice je, da pridobimo in okrepimo novinarski kader, ki bo znal kakovostno in poglobljeno pisati o glasbi.

Trajanje delavnice:  2-3 ure

16:30 – 17:30: PREDAVANJE SI HAWKINS in TIM COOPER

Predava: Si Hawkins, urednik enega vodilnih angleških časopisov – The Clash

Si Hawkins je v desetih letih dela intervjuval vse od Erica Cantone do Ice T-ja. Začel je kot novinar na elektronski glasbeni sceni, postal ljubitelj indie glasbe, vmes spremljal tudi nogomet, nato pa postal urednik enega vodilnih angleških časopisov – The Clash. V svoji karieri je pisal za Guardian, BBC in Metro.

Predava: Tim Cooper. 

Cooperjeva kariera glasbenega novinarstva se je začela v Veliki Britaniji, s pisanjem in produkcijo lastnega fanzina, imenovanega Cliché. Po sodelovanju z različnimi časopisi, je pozornost pritegnil s pisanjem članka o rojstvu brit-rocka (Oasis, Blur, Pulp) in o »girl power« – ženskah na glasbeni sceni (Spice Girls, All Saints) – , kot prvi novinar, ki je pisal ekskluzivno o rokovski glasbi, za nacionalni časopis – The London Evening Standard. Leta 2000 je nadaljeval kot neodvisni novinar, njegova dela pa so bila objavljena v priznanih časopisnih The Observer, The Sunday Times, The Times, The Guardian, The Mirror in The Independent. Je tudi redni dopisnik za francosko revijo Numero, glasbeni urednik revije Contemporary, ter redno sodeluje z radijem BBC Radio 2, pri umetniški oddaji The Weekender.

 

18:00 – 19:00 ODPRTA RAZPRAVA

Moderator: Toni Cahunek

 

O temi: Glasbeno novinarstvo je pomembno za razvoj in dihanje glasbene scene, a obstaja nevarnost, da izginja. Zakaj ustvarjalci ne trepetajo več pred besedo ‘kritika’? Slovenija dobi na leto najmanj 20 spletnih portalov, ki so namenjeni glasbi. Je nastala vrzel med kvaliteto in kvantiteto pisanja?

 

Sogovorniki na okrogli mizi bodo priznani in uveljavljeni slovenski glasbeni novinarji in uredniki.

 

21:00 KINO ŠIŠKA – PREDSTAVITEV IZBRANIH SKUPIN 

AFTERPARTY Z RADIEM TERMINAL

ČETRTEK, 22. 3. 2012: POT DO FESTIVALSKEGA ODRA

 

11:00  PR DELAVNICA – KOMUNICIRANJE Z JAVNOSTMI. KORAK DO KONCERTA: PROMOCIJA IN BOOKING.

Delavnico vodita: Bojan Rojko in Sanjin Djukić 

Delavnica je namenjena vsem glasbenikom, študentom in posmeznikom, ki se želijo naučiti, kako najbolje predstaviti svoje delo javnosti in kako začeti z njo komunicirati.

Vsebina:

Slovenski glasbeni prostor je precej majhen, glede na ostale, ki nas obkrožajo. V takšnem okolju je mladim in tudi izkušenim glasbenim izvajalcem pogosto težko doseči želeno prepoznavnost. Medijski prostor je namreč obsežen. Najbolj pomembno pa je, da se skupina samostojno, vsaj v začetku ali nadaljevanju procesa svoje prepoznavnosti, pravilno predstavi javnosti.

 

Delavnica bo temeljila na primeru promocije plošče domače zasedbe in promocije koncerta.  Predstavili bomo tudi, kako si glasbenik pripravi kvalitetno in ustrezno novinarsko mapo in kaj vse mora le-ta zajemati. Delavnica bo sestavljena iz praktičnega dela in teoretičnega dela. Kot gost se bo pridružil tudi strokovnjak za odnose z javnostmi iz Hrvaške Sanjin Djukić (odnosi z javnostmi največjega festivala v regiji, festivala Exit), ki bo med drugim razložil, kako naj glasbeni izvajalci pristopijo k prijavi na največje festivale v Evropi. Po omenjenem dogodku se boste lahko tudi krajše pogovorili s predavateljema o vaših projektih.

 

Namen: Razložiti domačim izvajalcem, kako pravilno pripraviti svojo pojavnost v domačem medijskem prostoru in kako pravilno zastaviti promocijo svoje plošče ali koncerta tako na lokalni ravni, kot tudi širše. Kako komunicirati z mediji, z okoljem in kako znotraj svojih teženj in izbranih smernic v medijih krmariti svoj glasbeni jaz.

 

Trajanje delavnice: 2 – 3 ure

16:30 – 18:00: ODPRTA RAZPRAVA

Moderator: Toni Cahunek

 

O temi: Nastopiti na festivalu, dihati z množico, ki je pod odrom in živeti pravi rokenrol, so sanje skoraj vsakega glasbenega ustvarjalca. Da bi sanje za nekatere postale resničnost, bodo spregovorili predstavniki festivalov Sziget, Exit, Terraneo, Waves Vienna in Rock Otočec.

Sodelujoči: 

Mark Bona, predstavnik festivala Sziget

Darko Flego, predstavnik festivala Exit

Luka Pavič, predstavnik festivala Teranneo

Thomas Heher, predstavnik festivala Waves Vienna

Franci Kek, predstavnik festivala Rock Otočec

 

18:00 KLUBSKA ČAJANKA: 

ODPRTA RAZPRAVA – KONCERTI V SLOVENIJI IN DELOVANJE KLUBSKE SCENE. 

Po nekaj minutni pavzi od prejšnje razprave, se začne “klubska čajanka”. Cilj je, da se vsak predstavnik kluba predstavi, obiskovalci dogodka pa imajo tako direkten stik s predstavniki klubov, ki organizirajo koncerte in glasbene dogodke v svojih prostorih.

21:00 ORTO BAR – PREDSTAVITEV IZBRANIH SKUPIN

AFTERPARTY Z DJ PROGRAMOM

PETEK, 23. 3. 2012: GLASBENIK – POSLOVNEŽ

 

11:00 KOLEKTIVNE ORGANIZACIJE IN USTANOVE ZA PODPORO GLASBENIKOM. PRAVNA IZHODIŠČA, INFORMACIJE IN TEMELJI (SIGIC, SAZAS , IPF, URAD ZA INTELEKTUALNO LASTNINO)

 

Delavnica je namenjena predvsem glasbenikom na začetku profesionalne poti in drugim, ki želijo spoznati osnove avtorskega prava in slovenske organizcije, ki uravnavajo kolektivne pravice ter storitve, ki jih glasbenikom ponuja Slovenski glasbenoinformacijski center – SIGIC.

Delavnico vodijo: Barbara Švrljuga (SIGIC), Urša Chitrakar (pravnica), predstavniki: SAZAS, IPF in drugi.

 

Vsebina:

Katere organizacije v Sloveniji zagotavljajo podporne storitve za glasbenike in kako naj glasbenik izkoristi priložnosti, ki mu jih le-te ponujajo? Katere so glasbenikove pravno določene pravice in kako jih uveljaviti?

Slovenski glasbenoinformacijski center – SIGIC je edina organizacija, ki sistematično skrbi za informiranje in promocijo slovenske glasbe v mednarodnem in domačem prostoru. SIGIC bo predstavil svoje dejavnosti s poudarkom na storitvah in pomoči, ki jo ponuja glasbenikom. Predstavljene bodo tudi osnove avtorskega prava za glasbenike in konkretni primeri aplikacij le-tega v pogodbah, ki jih bo razložila pravnica z obsežnimi izkušnjami pri delu z glasbeniki. Predstavile se bodo tudi organizacije, katerih osnovna naloga je skrb za pravice glasbenikov; govorili bodo tudi o pasteh in tipičnih primerih, na katere je potrebno biti posebno pozoren. Na kratko bodo predstavili svoje funkcije in odgovarjali na konkretna vprašanja: Združenje skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene avtorske pravice Slovenije – SAZAS, Zavod za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije – IPF in Urad za intelektualno lastnino Slovenije – UIL.

Namen: Seznanitev z osnovami avtorskega prava in z slovenskimi organizacijami, ki opravljajo različne podporne ali kolektivne storitve za glasbenike.

 

Trajanje: 3 ure

 

16:30 – 17:30: PREDAVANJE – DANIEL MILLER

Daniel Miller (UK) – direktor založbe Mute Records

Predstavitev dobre prakse: pregled trenutnega stanja svetovne glasbene scene, projekcije prihodnosti, založniški trendi. Predstavil bo aktualne glasbene trende v Veliki Britaniji in na svetovnem tržišču.

18:00 – 19:00 ODPRTA RAZPRAVA

Moderator: Toni Cahunek

 

O temi: 

Glasbenik mora za večji uspeh imeti tudi poslovno žilico – ali dobrega predstavnika, ki skrbi za poslovni del. Danes je zaradi prevladujoče komercialne usmeritve medijev umetnost potisnjena v kot. Glasbeniki so tako ujeti med komercialnim prilagajanjem in skrajnostjo popolne ‘alternative’. Kje so rešitve?

 

Na odprti razpravi bodo sodelovali priznani strokovnjaki iz slovenske glasbene scene, ki skrbijo, da določena glasba pride med ljudi.

 

22:00 FESTIVALSKI DEL

KONCERT V K4 – PREDSTAVITEV IZBRANIH SKUPIN


SOBOTA, 24. 3. 2012: VIZUALNA PODOBA GLASBE

11:00 VIDEO DELAVNICA: KAKO Z MALO DENARJA POSNETI DOBER VIDEOSPOT.

Delavnico vodi: Matic Majcen, urednik spletne revije o glasbenih videospotih Podoba – Glasba

Delavnica je namenjena vsem glasbenikom, potencialnim režiserjem, ki si želijo ustvarjati v svetu glasbenega videospota, študentom in širši javnosti.

Vsebina: 

Nizkoproračunski videospoti so danes neizpodbitna nuja, s katero se soočajo glasbeniki in režiserji, ki želijo narediti dober glasbeni video. Pa nizek proračun res pomeni tudi povprečen izdelek, neprimerljiv z visokimi standardi, ki vladajo na razvitih trgih? Na predavanju bomo predstavili nekatere primere izvrstnih nizko- ali celo brezproračunskih videospotov zadnjih let in predstavili, kam lahko takšni videospoti v času spletne distribucije sploh sežejo. Spraševali se bomo, s kakšnimi pričakovanji naj se skupine lotevajo ustvarjanja svojih vizualnih izdelkov in kako tudi z nizkimi finančnimi sredstvi iz njih dobiti maksimalni rezultat. Tista prva in večna lekcija namreč še vedno velja: omejenost in majhnost slovenskega trga je slab izgovor na poti do dobrega videospota.

Delavnica bo tudi praktična, v sodelovanju s skupino Elvis Jackson bodo predstavniki na delavnici imeli možnost, da s fotoaparatom posnamejo videospot za njihovo skladbo ‘Against the gravity’.

Na delavnici boste skupaj s strokovnjaki pregledali osnutke, scenarije, ti pa vam bodo podali strokovno mnenje. Sodelujoči pa bodo imeli še mesec dni časa, da dokončajo svojo idejo in jo predstavijo komisiji. Najboljši videospot bo nagrajen z novim kvalitetnim fotoaparatom. V primeru, da bo videospot tudi dovolj zanimiv skupini, bo le-ta postal uradni videospot za omenjeno skladbo.

Trajanje: 2 – 3 ure

 

18:00 – 17:00 ODPRTA RAZPRAVA

Moderator: Toni Cahunek

 

O temi: 

Glasbo je od nekdaj spremljala vizualna podoba. Sprva slika na plošči, prenos slike na TV zaslon. Z glasbenimi videospoti se je zgodila revolucija. Glasbeniki so lahko pomembni ‘trendsetterji’, hkrati pa z vizualno podobo dopolnjujejo svoje glasbeno sporočilo. Odrski imidž, slika, video, izgled spletne strani … kako pomembno je vse to – v pogovoru, ki sledi.

 

Na odprti razpravi bodo sodelovali priznani slovenski režiserji videospotov in akterji, ki predstavljajo zgodbo videospota širši javnosti.

21:00 FESTIVALSKI DEL

KONCERT V GALI HALI – PREDSTAVITEV IZBRANIH SKUPIN

 

NEDELJA, 25. 3. 2012: ZAKLJUČNI DAN

18:00 – KINO ŠIŠKA: RAZGLASITEV 

 

URADNI ZAKLJUČEK STG-JA Z RAZGLASITVIJO, KATERI GLASBENI IZVAJALCI BODO NASTOPILI NA KATERIH FESTIVALSKIH ODRIH.

 

19:00 KONCERT SKUPINE THE SUBWAYS Z GOSTI V ORGANIZACIJI ROCK OTOČCA. 

 

Prodaja vstopnic za STG:

  • 10,00 EUR za celoten dan (delavnica, predavanje mednarodnega gosta, okrogla miza, koncert);
  • 30,00 EUR za paket za 4 dni (delavnice, predavanja mednarodnih gostov, okrogle mize in koncerti vse dni);
  • 5,00 EUR za koncert (prodaja le na dan koncerta, v primeru, da še ni razprodan).

Predprodajna mesta:
Hiša vstopnic (City Park), bencinski servisi Petrola, Europark (Maribor), Kompasove poslovalnice, LPP, Collegium,Alpetour, poslovalnice Big Banga, e-Študentski servisi, kioski 3DVA, (K)kioski, Hipermarketi Mercatorja, poslovalnice Pošte Slovenije, blagajna Hale Tivoli …

Internetna prodaja:
www.eventim.si in www.vstopnice.com

Telefonska prodaja vstopnic:01 42 05 000

Več na: www.stg.si

Povezani članki: