Lollobrigida – Pilula

Lollobrigida - Pilula

2012, Menart

Zasedba Lollobrigida vas z novim albumom sprašujejo, na kateri ste vi. Na tabletki za enostavno hujšanje, modri tabletki, uspavalni tabletki, jutranji tabletki, majhni tabletki za velike težave z zgago, tabletki proti stresu in depresiji, seksu kot tabletki, kulturi, glasbi in športu kot tabletki, itd?

Lollobrigida – hrvaško-prekmurska disko pop rock skupina je z drugim, istoimenskim albumom, osvojitvitvijo nagrade MTV Adria (2009) ter zlasti z uspešnicama Volim te in Moj dečko je gej postala eden najbolj priljubljenih bendov na prostoru bivše Jugoslavije. Pričakovanja ob izzidu novega albuma so bila posledično bistveno višja kot pri prvih dveh, tudi zato, ker se je skupina od svojih prvotnih začetkov kot duo in kasnejšega menjavanja številnih članov (tudi zaradi preštevilnih obveznosti zaradi rastoče všečnosti benda), vendarle nekoliko bolj ustalila z zasedbo v kateri pomemben del, poleg pevke in ustanoviteljice Ide Prester, predstavljata dva Prekmurca, bivši basist skupine Psycho-Path (Jernej Šavel) in klaviaturist Matej Končan, znan kot Kleemar.

Pop, elektro, disco glasba na prvi pogled res služi kot zabava, zlasti ker besedila izpod peresa Ide niso neposredno politično angažirana, temveč so preko pripovedi intimnih in družbenih zgodb zavite v kičast celofan, primeren tako za zahtevnejše poslušalce kot tudi za tiste željne le dobre zabave. Album Pilula tako nadaljuje tam, kjer se je zadnji končal, v posodobljenih ritmih 80-tih, nostaligičnih disco zvokih in elektro grovih, ki jih danes redko slišimo. Kljub temu, da je nastajal daljše obdobje in da je bila pesem Bivša cura kot singel izdana že leta 2010, v letu 2011 sta ji sledili še pesmi Kompjuter in Sex on Tv, sex on the radio, deluje kot zaključena celota, ki na prvo poslušanje, zaradi ne tako izrazitega izstopanja katere izmed pesmi, sicer ne zveni tako atraktivno kot drugi album, a se po večih ponovitvah vseede v uho. Poleg Ja se resetiram je potrebno izpostaviti še priredbo uspešnice Zdravka Čolića Pusti, pusti modu ter njen remix, ki zapet s strani dveh deklet deluje provokativno.

Ampak to so Lollobrigida! Kič, provokativnost, sproščenost, zabavnost, a aktualnost in družbena kritičnost, ki s premišljeno zazrtostjo v pretekle zvoke in s sodobnimi remiksi, kvalitetno produkcijo Gregorja Zemljiča in preprostimi, a dovolj družbeno izivalnimi, na prvo poslušanje morda zabavnimi, besedili kljubujejo stereotipom in predsodkom. Za lajšanje tegob pri tem pa je včasih ali pa večinoma potrebna takšna ali drugačna tabletka.

Polona Černič

Povezani članki: