Sigur Rós s singlom Varúð napovedujejo novi album Valatari

Sigur Rós

Sigur Rós se vračajo s šestim studijskim albumom, ‘Valtari’, ki bo pri založbi Parlophone izšel 28. maja letos. Prvi single z naslovom ‘Ekki Múkk’ že lahko slišite na spletni strani skupine – www.sigurros.com, skladba ‘Varúð’ pa se bo pri nas premierno zavrtela v sredo, 9. maja ob 8:15 na Valu 202.

‘Valtari’ bo izšel v različnih formatih – dvojni LP, CD in digitalni prenos in je prvi studijski album po letu 2008, ko je izšel izjemen ‘Með suð í eyrum við spilum endalaust’. Gre za album, ki so ga vedno želeli narediti, ali pa za album, ki ga skoraj niso naredili – odvisno, kako gledamo na stvar.

***

Vseh osem skladb na 54-minutnem albumu zveni kot alternativna glasbena pot, ki je Sigur Roś niso ubrali po izidu njihovega nenaslovljenega albuma ‘( )’ iz leta 2002. Pogosto brez formalnih struktur in mestoma bolj ustvarjajoč atmosfero kot samo skladbo, nov izdelek (ki so ga Sigur Rós, mimogrede, opisali kot “plaz v počasnem posnetku”) predstavlja protiutež enakomernega in hkrati nezavednega prehajanja zasedbe Sigur Rós k vse večji splošni prepoznavnosti (ali preko vseprisotne ‘zvočne postelje’ ali preko emocijskih bližnjic v tem ali onem filmu).

‘Valtari’ bi lahko prevedli kot ‘parni valjar’ in glede na proces ustvarjanja je naslov kar pravšnji. Leta 2011 si je zasedba skupaj z ‘mešalcem’ Alexom Somersom zadala vestno forenzično nalogo – povezati raznolike sestavne dele v kohezivno in čarobno celoto. Čeprav vse skupaj zveni precej ne romantično, je rezultat vse prej kot takšen. Nekaj alkimističnega se pojavi, ko so štirje člani Sigur Rós zbrani v sobi. Dolge ure eksperimentiranja in nesentimentalnega urejanja so prinesle neverjetne rezultate. ‘Valtari’ je bolj ‘studijsko osnovan’ album od vseh njegovih predhodnikov, ki so se običajno rodili kar med vajami.

Korenine nekaterih skladb z novega albuma segajo v preteklost zasedbe. ‘Dauðalogn’ in ‘Varðeldur’ sta nastali že v času ustvarjanja albuma ‘Takk…’, a njune zborovske ideje segajo celo nazaj v leto 2002 v sodelovanje z orkestrom skupaj s 16 zbori; Priprave na album ‘Með suð í eyrum við spilum endalaust’ iz leta 2009 so prinesle nekaj posamičnih krasnih trenutkov iz katerih izhajajo skladbe ‘Rembihnútur’, ‘Fjögur piano’ in ‘Valtari’.

Zasedba se je ob vseh ‘starejših’ posnetkih težko osredotočala na izdelavo novega albuma – tako so album za nekaj časa postavili na stran. Leta 2010 je pevec Jónsi posnel izjemno dobro sprejet solo album ‘Go’, ki ga je popeljal tudi na svetovno turnejo, klaviaturist Kjartan pa se je posvetil svojemu klasično naravnanemu, še neizdanemu delu ‘Credo’. Čas je bežal. Nato se je pojavila priložnost za ustvarjanje filmske glasbe in nastala je veličastna skladba ‘Varúð’, ki je verjetno osrednja točka albuma. Kmalu za tem, v iskanju zaključne skladbe lanskoletnega koncertnega filma ‘Inni’, so Sigur Rós ustvarili nezemeljsko skladbo ‘Lúppulagið’, ki je v predelani zborovski obliki postala ‘Varðeldur’, ena najbolj zadržanih in elegantnih skladb na novem albumu. Zdela se je kakor zbirka izoliranih, a zanimivih skladb, a počasi in prvikrat so se počutili uspešne in sposobne za ohranjanje pri življenju tega ‘čudno-kohezivnega’ dela telesa.

Sam proces ustvarjanja albuma ‘Valtari’ ter silno razveseljive končne rezultate je verjetno najbolje opisal basist Georg Holm: “Resnično se ne morem spomniti, zakaj smo začeli s tem albumom. Ne vem več, kaj smo takrat želeli narediti. Spomnim se, da je bila vsaka naslednja vaja bolj hruškaste oblike. Izgubili smo fokus in skoraj obupali… in obupali smo za nekaj časa. Nato pa se je nekaj zgodilo in pojavljati se je začela oblika. Sedaj lahko iskreno povem, da je to edini album Sigur Rós, ki ga po koncu snemanj poslušam doma za svoje veselje.”

Sigur Rós so: Jón Þór Birgisson (vokal, kitara), Georg Holm (bas kitara), Kjartan Sveinsson (klaviature, klavir), Orri Páll Dýrason (bobni). Album Valtari je zasedba posnela v islandskem Sundlaugin Studiu.

 

PRILJUBLJENO ISLANDSKO ZASEDBO PA BOSTE LAHKO VIDELI IN SLIŠALI V ŽIVO TUDI PRI NAS.

5. septembra SIGUR RÓS prihajajo v Maribor, kjer bodo na trgu Leona Štuklja nastopili v okviru Mars Festivala.

 

www.sigurros.com

www.sigur-ros.co.uk

 

Povezani članki:

Značke: